Roditelji Sretna mama 27. travnja 2022.

Zašto nam muževi zadaju više stresa nego djeca i što napraviti

Foto: Shutterstock Istraživanja pokazuju da muževi stvaraju veći stres nego djeca
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje koje je provedeno 2013. godine na 7000 mama otkrilo je da 46% majki kaže da im njihovi muževi, partneri stvaraju veći stres od djece. Te iste mame, ocijenile su razinu stresa s 8.5 od maksimalnih 10

Trčiš za njima, hraniš ih i zabavljaš... toliko toga se odnosi na brigu o djeci, stoga ni ne čudi da su mame na kraju dana osjećaju iscrpljeno, mentalno i fizički. Ali nisu samo klinci ti koji nas iscrpljuju: Istraživanja pokazuju da nas partneri iscrpljuju više nego naša djeca. 

Istraživanje koje je provedeno 2013. godine na 7000 mama otkrilo je da 46% majki kaže da im njihovi muževi, partneri stvaraju veći stres od djece. Te iste mame, ocijenile su razinu stresa s 8.5 od maksimalnih 10

Pa zašto nam partneri izazivaju više tjeskobe od djece? Studije pokazuju kako podjela odgovornosti među roditeljima može utjecati na to tko je pod većim stresom. A najčešće, to je mama. 

mama stres Možda te zanima... 16 situacija u kojima su mame pod najvećim stresom Roditelji

Prema studiji iz 2017. godine objavljenoj u časopisu Sex Rules, mame su provodile više vremena od tate vodeći brigu o djeci i kućanskim poslovima, dok su tate više slobodnih dana provodili od mame opuštajući se. Naime, istraživači sa Sveučilišta Ohio State otkrili su da majke u prosjeku imaju manje od jednog sata slobodnog vremena; očevi su s druge strane imali oko 101 minutu.

Obavljanje više od dva zadatka odjednom također pridonosi neravnomjernoj razini stresa. Studija American Sociological Review iz 2011. otkrila je da mame izgube više od 10 sati tjedno na multitaskingu u usporedbi s tatama.  Zauzvrat, majke su osjećale veći stres, psihičku iscrpljenost, negativne osjećaje i sukobljavanje u obitelji, pokazuju studije.

Ali ne mora biti tako. Tate, ima toliko načina kako možeš pomoći svojoj partnerici, smanji joj stres i iskoristi maksimum očinstva.

Sve započinje načinom na koji gledamo roditeljstvo. Iako milenijske tate provode tri puta više vremena sa svojom djecom nego muškarci prije dvije generacije, većina roditeljskih dužnosti još uvijek najviše obavlja mama.

žena, kućanski poslovi Možda te zanima... Mame provedu trećinu života brinući o djeci i kućanstvu Roditelji

Kako tate mogu promijeniti ovo? Evo samo nekoliko načina:

1. Obrati pažnju na pelene

Ankete pokazuju da 52% današnjih očeva priznaje da mijenjaju pelene rjeđe nego njihova partnerica, ali to je i napredak naspram 1982. godine, kada je 43% očeva prijavilo da nikada nije promijenilo pelene. Ali očevi, možete bolje - i to ne samo za partnera nego i za sebe. Studije su otkrile da oblačenje, mijenjanje i kupanje pomažu tati da formira jače veze sa svojom djecom u godinama koje dolaze.

"Ako njegov otac nije bio toliko uključen kao njegova mama, on nema interni obrazac kako bi otac mogao izgledati", rekla je Jill Whitney, licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja. "Također se može usporediti s vlastitim ocem i vidjeti načine na koje je on mnogo više uključen nego što je bio njegov otac"

Tate | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Roditeljstvo je lakše ako se doživi kao timski rad.

2. Preuzmi više poslova

Nije uvijek moguće podijeliti kućanske odgovornosti točno na pola, ali trebala bi ih pokušati uravnotežiti što je više moguće. 

To ne samo da bi to mami pomoglo da se više opusti, već će i ojačati vašu vezu. Istraživanje pokazuje da partnerstva pate kada se mame brinu o 60% ili više roditeljskih obaveza.

"Žene koje su majke i još su zaposlene često osjećaju da je previše kućanskih poslova na njihovim leđima - što i je", kaže Whitney. "Brinu se o kućanstvu i djeci, obavljaju više od polovice posla i zamjeraju muževima što ne obavljaju barem jedan dio tog posla".

Možda te zanima... Pismo umorne mame: 'Dragi mužu, trebam više tvoje pomoći' Beba

3. Ublaži njihovo mentalno opterećenje

Ako želiš pomoći osloboditi partnericu od stresa, pomozi joj da se 'isprazni i ispuše'. Mnoge mame su opterećeno količinom posla koji trebaju obaviti. Mogu postati preplavljene popisom zadataka i osjećati se krivima jer nisu obavile sve što su mislile. Svakodnevno pitaj svoju partnericu treba li joj pomoć i što možeš učiniti za nju. To je tako jednostavno, kao i slušanje njihovih problema. 

"Pritisak da si dobar roditelj i da imaš čistu i urednu kući - veliko je opterećenje za žene", kaže Claire M. Kamp Dush, izvanredna profesorica humanističkih znanosti na Sveučilištu Ohio State.

"Čak i kada se djeca rode, [mame] upravljaju cijelim tim rasporedom, dogovaraju stvari za dijete, doje ih ... Pa čak i dok su na rodiljnom dopustu, kad su na pauzu, oni se brinu oko toga, a ne muškarci".

Studije pokazuju da roditelji imaju tendenciju da osjećaju veći stres od ljudi bez djece, ali kada partneri podijele odgovornosti, majčinstvo i brak postaju puno manje stresni.

Možda te zanima... 'Emocionalni rad': Zašto su mame umornije nego tate? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.