Roditelji Sretna mama 12. kolovoza 2023.

4 stvari koje dijete nasljeđuje od mame

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Od svojih roditelja nasljeđujemo sve, od ponašanja do inteligencije. Pročitajte što djeca nasljeđuju od mame

Znamo da mama izravno utječe na mnoge stvari - od naše inteligencije do ponašanja u romaničnom odnosu. Iako je genetika nesumnjivo složena stvar, istraživanja su pokazala da nasljeđujemo neke specifične osobine i kvalitete od mame. Stoga bez obzira sliči li vaše dijete na vas ili supruga, znanost kaže da je veća mogućnost da ove četiri stvari naslijedi od mame: 

1. Inteligencija

Dijete će vjerojatno naslijediti inteligenciju od mame, a ne tate. Veliko istraživanje Sveučilišta  u Glasgowu u kojem je pregledano više od 12 000 mladih ljudi u dobi od 14 do 22 godine utvrdilo je koji čimbenici utječu na inteligenciju, uključujući socio-ekonomski status i obrazovanje. I najveći utjecaj imala je njihova mama. Zapravo, njihov kvocijent inteligencije varirao je samo u prosjeku 15 bodova u odnosu na mame.

mama majka sin Možda te zanima... Inteligenciju nasljeđujemo od mame, a izgled od tate? Roditelji

2. Obrasci i navike spavanja

Ako dijete ima problema sa spavanjem, možda je na svoju mamu. Istraživanje objavljeno u časopisu "Sleep Medicine" prošle godine upućuju da mame prenose svoje navike spavanja na djecu i da djeca čije mame imaju problem s nesanicom idu kasnije spavati i manje se odmaraju. Zanimljivo da znanstvenici nisu našli istu povezanost s očevima. Na koga sliče vaša djeca?

Možda te zanima... Kako dijete nasljeđuje visinu, težinu i rupice na obrazima? Trudnoća

3. Brzina starenja

Iako ovo nije važno kada gledate svoju malu djecu. Možda ćete početi razmišljati o svojoj mami i načinu na koji starite. Izgleda da geni naše mame utječu na to. Znanstvenici s Instituta Max Plank otkrili su DNK iz mitohondrija koji nasljeđujemo isključivo od mame, a može djelomično kontrolirati starenje. Istraživanje je bilo obavljeno na miševima, a ne na ljudima te su potvrdili da su potrebna daljnja istraživanja.

trudnica Možda te zanima... Jesu li strije u trudnoći nasljedne? Trudnoća

4. Prolazak kroz menopauzu

Iako ni to nije bitno vašoj maloj djeci, važno je za vas, a bit će važno i vašim kćerima kad postanu žene. Izgleda da dob u kojoj ćete prolaziti kroz menopauzu može biti naslijeđena od vaše mame. Istraživanje iz 2011. godine britanskog Instituta za istraživanje raka na preko 2 000 žena otkrilo je da se i ranija i kasnija menopauza (prije 45 godine i poslije 55 godine) nasljeđuje od obitelji.

Otkriveno je da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju šest puta veću šansu da bude isto i kod njih. Međutim, istraživački tim je naglasio da nije bitna samo genetika, jer i stil života također može igrati veliku ulogu. Na primjer, žene koje puše obično prolaze kroz menopauzu dvije godine ranije.

'Superdadilja' otkriva najčešće pogreške koje roditelji rade

Možda te zanima... Spol vaše djece ovisi o spolu partnerove braće i sestara? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.