Roditelji Sretna mama 12. listopada 2017.

Udruga Lavice: 'Pedofili doživotno trebaju biti u Registru'

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U registru pedofila u Hrvatskoj pravomoćno ih je osuđeno 1 417 dok se procjenjuje kako je ukupni broj pedofila 14 000. Prema podacima MUP-a tijekom 2016. čak 848 djece doživjelo je spolno zlostavljanje

Udruga "Lavice" osnovana je u siječnju ove godine i prva je takva udruga u Hrvatskoj koja pruža zaštitu i pomoć žrtvama pedofila. Njezine osnivačice Anita Papa, Dijana Krznar Bačić i Tea Frančić odlučile su se na takav korak nakon susreta s pedofilom na Facebooku. Obratila im se jedna mama u strahu zbog poruka koja su dobila njezina djeca.

Počele su djelovati preko društvene mreže, ali onda su shvatile da je nužno djelovati zakonski te su osnovale Udrugu. Trenutno imaju 31. registriranog člana, a imaju i pravnu pomoć odvjetničkog ureda koji radi pro bono. Također surađuju s institucijama i udrugama, a ponajviše s Centrom za edukaciju i prevenciju nasilja. Razgovarali smo s Lavicama o tome što žele postići i kome se obraćaju. "Ključni ciljevi su nam utjecanje na postrožavanje i primjenu svih zakona važnih za zaštitu djece, prevenciju zlostavljanja, adekvatno tretiranje zlostavljane djece te naravno, detekcija pedofila i njihovo žurno, pravodobno i adekvatno procesuiranje", objasnili su nam.

Dugotrajni procesi za žrtve pedofila

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Anita Papa "Lavice" ističu da nije najveći problem zakon i njegove nedorečenosti nego njegova loša provedba te dugotrajni i bolni procesi za žrtve pedofila. Prema podacima MUP-a tijekom 2016. čak 848 djece doživjelo je spolno zlostavljanje. "Primjena zakona i cjelokupno procesuiranje je presporo, dugotrajno i jako bolno za žrtve - kako za djecu, tako i za roditelje, dok su pedofili poprilično zakonski zaštićeni. Većina počinitelja u zatvoru ostaje prekratko, nedjelo počini više puta, a postoje brojni slučajevi u kojima ih se kazni samo s nekoliko mjeseci društveno korisnog rada - što je apsolutno neadekvatno i neprihvatljivo", dalje objašnjavaju. 

mama kći tuga Možda te zanima... Svaka četvrta djevojčica seksualno je zlostavljana Roditelji

Jedan od velikih problema je i dobna granica djece, naime pedofil može biti i maloljetnik. Cijela priča oko dobne granice dovodi do glavnog problema u našem društvu. "Postoji i problem dobne granice, tako da se često dogodi da pedofil koji stupi u kontakt s djetetom od 15+ godina čak prođe i nekažnjeno! Pedofil zapravo može biti maloljetnica ili maloljetnik (ukoliko je razlika 5 godina, npr. dijete od 7 godina i zlostavljač također dijete 16 godina),  ali tu se opet vraćamo na korijen problema – naime većina takvih maloljetnika i sami su kao djeca bili žrtve seksualnog zlostavljanja, koja u ključnom trenutku nisu dobila adekvatnu pravnu zaštitu, a kamoli psihološku pomoć, da ne kažemo da su vjerojatno doživjeli/doživjele da se njihovog zlostavljača nije adekvatno, a možda niti uopće, kaznilo i procesuiralo. U takvim okolnostima u djetinjstvu, nimalo ne čudi da ta djeca s vremenom i sami razviju pedofilske sklonosti, te se cijeli problem vrti u krug i dolazi do sve većeg broja zlostavljača u društvu. Zapravo, postoje statistike koje kažu da je preko 70% punoljetnih pedofila u mladosti doživjelo neku vrstu seksualnog zlostavljanja", dalje kažu.

udarac Možda te zanima... Dječak je udario moju kćer i to nije bilo zato što mu se sviđa! Vrtić

Ranjive su apsolutno sve skupine djece

Najvažnije pitanje koje će postaviti svaki roditelj je gdje predatori najviše vrebaju, a moderna tehnologija je ozbiljan problem jer im daje anonimnost i mogućnost da djeluju gotovo bez ikakve opasnosti za sebe. "Opasnost dolazi doslovno u svim okruženjima i okolnostima u kojima se djeca nađu bez pratnje roditelja u svom svakodnevnom kretanju, što je zastrašujuće. Naravno, predatorima je najlakše doći do svoje žrtve putem interneta, stoga je najbolja mjera predostrožnosti da djeca na internet ne stavljaju svoje adrese ili bilo koju informaciju koja može otkriti gdje se kreću, gdje žive, u koju školu idu i slično. Jako je bitno djeci objasniti opasnosti, mjere opreza te razgovarati s njima više, češće i podrobnije nego što je bilo uobičajeno prije razvoja moderne tehnologije. Nažalost ranjive su apsolutno sve skupine, ne vole svi pedofili jednako staru djecu; neki vole mlađe, neki starije, a možemo eventualno reći da su ranjivije dobne skupine one od 9 do 16 godina, koje već otvaraju profile na društvenim mrežama, ne shvaćajući opasnost, zbog čega postaju više nego lak plijen", dalje nastavljaju.

mama i kćer Možda te zanima... Više od 90 posto djece ima profil na Facebooku Školarci

Roditelji sve više traže pomoć od Udruge, ponekad samo pravnu pomoć ili savjet, ali pomoć i kod prijave zlostavljanja. Lavice se zalažu za uvođenje strožeg zakona, njegovu primjenu, ali i za osvještavanje cjelokupnog društva i mjere edukacije roditelja, informiranje javnosti o seksualnim zlostavljanjima te edukacije po vrtićima i školama. "Suludo je da jedna od najvažnijih tema - zaštita djece kao najranjivije skupine i budućnosti našeg društva – ostane i dalje marginalizirana i zanemarena od strane institucija, većine medija, pa i samih roditelja koji nažalost uvelike nisu svjesni svakodnevne opasnosti u kojoj im se djeca potencijalno i često mogu naći", kažu dalje o svojoj borbi.

Borba protiv brisanja pedofila iz Registra

U kolovozu su pokrenuli peticiju ZAŠTITITE DJECU: prestanite s brisanjem registra pedofila! kojom predlažu da se pedofile prestane brisati iz Registra. U Hrvatskoj postoji Registar pedofila koji je tajan, nitko osim MUP-a i Ministarstva pravosuđa nema uvid u njega, a nakon pet godina ime pedofila se briše iz Registra. U registru pedofila pravomoćno ih je osuđeno 1 417 dok se procjenjuje kako je ukupni broj pedofila 14 000. "Lavice" se bore protiv brisanja, žele da pedofili doživotno ostanu zapisani u njemu te da postane javan. "Naš cilj vezan za Registar jest da pedofili ostanu doživotno upisani, bez mogućnosti brisanja, te da se hitno uvede obavezan uvid u Registar za sve one poslodavce koji nude posao koji je usko ili šire vezan za rad s djecom. To bi uvelike smanjilo mogućnosti za pedofile, barem za početak", dalje objašnjavaju.

djevojčica Možda te zanima... Zastrašujuće posljedice objave fotografija djeteta na društvenim mrežama Roditelji

Zalažu se za kemijsku kastraciju

Osim za javnu objavu Registra pedofila, SAD imaju takav sustav, Lavice se zalažu i za kemijsku kastraciju pedofila. "Da, itekako se zalažemo za kastraciju pedofila. Obzirom da je pedofilija najčešće kroničan i doživotan problem, u većini slučajeva ukorijenjen još u djetinjstvu, te da zbog blagih zakona i inertnosti društva pedofili nisu u prevelikom strahu od posljedica za svoja nedjela pa se stoga i lakše usuđuju na (opetovano) počinjenje djela, uvođenje kemijske kastracije zasigurno bi uvelike pomoglo iskorjenjivanju problema pedofilije i smanjilo broj kako počinitelja tako i žrtava. Neki od svijetlih primjera zemalja u kojima je takav zakon već na snazi su Rusija, Južna Koreja, Indonezija, Kalifornija... te se nadamo da će se i Hrvatska uskoro naći na tom popisu", objasnile su nam dalje.

Zora Subotić Možda te zanima... Kako odgojiti djevojčicu koja će znati cijeniti sebe Školarci

Roditelji trebaju s djecom otvoreno razgovarati 

Roditeljima savjetuju da pričaju sa svojom djecom i da ih upozore na na potencijalne predatore te da maknu tabu s ove teme koja je zbog seksualne prirode još uvijek "preintimna" za naše društvo. "Potrebno je obratiti pozornost na ponašanje vlastitog djeteta, suptilno priupitati o njegovim eventualnim problemima i detektirati neuobičajeno ponašanje – jer najčešće, što od srama, a što od straha, djeca slučaj zlostavljanja često ne prijave nikad, ili se otvore tek u kasnijoj odrasloj dobi, kad ta stravična iskustva više ne mogu zadržavati u sebi. Također, zabraniti korištenje društvenih mreža i interneta djeci neće pomoći, jer dijete danas može na Internet bilo gdje – stoga urgiramo na roditelje da zaborave na sram pri takvom intimnom razgovoru i neka radije djeci objasne moguće opasnosti", objašnjavaju na kraju. 

Svoju pomoć nude svima i uvijek im se možete obratiti za pitanje, savjet ili pomoć na njihovoj Facebook stranici, putem e-maila: udrugalavice@gmail.com ili na broj telefona: 091 92 11 117. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.