Roditelji Sretna mama 14. svibnja 2019.

Želju za seksom nije imala punih godinu dana od rođenja djeteta

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Mislim da smo oboje imali osjećaj da se utapamo i da ni njemu seks nije padao na pamet. Oboje smo samo nastojali preživjeti dan i mjeseci su proletjeli'

Nije tajna da dijete može promijeniti tvoj odnos s partnerom. No, za Gabrielu Garcia, njezina prva godina nakon poroda pokazala se izazovnijom nego što je očekivala. Garcia, osnivačica Modern Brown Girl, napisala je vrlo intimnu priču za stranicu The Everymom otkrivajući da ona i njezin suprug nisu imali seksualne odnose tijekom cijele godine nakon rođenja prvog djeteta.

Kaže kako je njeno postpartalno iskustvo imalo trnovit početak obzirom da je nakon 20 sati trudova podvrgnuta hitnom carskom rezu. "To je bilo vrlo traumatično jer nisam bila spremna na carski rez i to je bila velika operacija", ispričala je Garcia. "Bila sam pod dubokom anestezijom i bila sam tako omamljen, da se ne sjećam da sam upoznala svoju bebu, i ne sjećam se svog prvog kontakta s bebom ni povezivanja kože na kožu."

Možda te zanima... Seks nakon djece: Ako mama nije sretna, nitko nije sretan i nema akcije u krevetu Roditelji

Nakon što je beba došla kući, Gabriela i njezin partner nisu više imali vremena jedno za drugo te su kao većina parova s malom djecom počeli odvojeno spavati - mama s bebom, a tata na kauču. Jedva su se povezivali na emocionalnoj razini, a još manje fizički. Garcia, koja se u 20-ima borila s depresijom, u 30-ima je imala pred sobom novi izazov - sada se borila s tim da mora biti savršena mama i supruga, a nije imala snage brinuti o sebi. 

Upozoravajući znakovi postporođajne depresije

"Osjećala sam se odvojenom od sebe. Nisam se nikako mogla poistovjetiti s majčinstvom. Nakon toga stigla je i postporođajna depresija", kaže Garcia. S obzirom na iskustvo koje je imala s depresijom, Gabriela je mislila da će se s ovime moći nositi, no nije bilo tako.  "Cijelo vrijeme sam se osjećala kao da činim veliku pogrešku", kaže Gabriela te dodaje kako je shvatila ubrzo da mora nazvati liječnika i zakazati pregled.

"Nakon što sam nazvala sestru da dogovorim pregled, ona me upitala uobičajena pitanja - kako sam, kako se snalazim u ulozi mame. Počela sam plakati na telefon i rekla sam joj da mislim da se ne snalazim dobro", kaže Gabriela i naglašava kako je zahvalna sestri i liječniku što su je shvatili ozbiljno i odmah zakazali termin. Ispostavilo se da pati od postporođajne depresije te joj je liječnik propisao antidepresive od kojih se uskoro počela osjećati bolje, no imali su nuspojavi - slab ili nikakav libido. 

Možda te zanima... Duhovit priručnik: 5 faza seksa nakon dolaska bebe Beba

"Nakon što sam počela piti antidepresive, moj muž i ja smo se ponovno emocionalno zbližili, no tjelesne privlačnosti nije bilo. Živjeli smo u jednosobnom stanu, beba je bila s nama u sobi i ja jednostavno nikako nisam mogla zamisliti se u tom raspoloženju", iskreno će Gabriela te dodaje: "Mislim da smo oboje imali osjećaj da se utapamo i da ni njemu seks nije padao na pamet. Oboje smo samo nastojali preživjeti dan i mjeseci su proletjeli".

Kada je maleni napunio godinu dana, obitelj se preselila u veći stan. Gabriela i njezin partner uhodali su se i roditeljstvo im je postalo prirodna stvar. Ponovno su bili opušteni, a vratila se i želja za seksom. Gabriela je opet trudna, a njihov brak, kaže, jači je no ikada.

"Jako sam zahvalna svom suprugu što me nije požurivao, što nije vršio nikakav pritisak ni postavljao pitanja. Nježno mi je dao do znanja da mu priđem kada budem spremna", zaključuje Garcia.

Možda te zanima... Kad postaneš roditelj, ovih 10 prilika za seks se ne propušta Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.