Roditelji Sretna mama 01. svibnja 2024.

Nakon što postaneš majka, postaješ potpuno druga osoba, tvrdi znanost

Foto: Freepik ;uspavanke mogu koristiti kognitivnom razvoju djeteta
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoga istraživanja dokazala su da trudnoća i majčinstvo mijenaju mozak na mnoge, fascinantne načine....

Mnoge žene priznaju da su tijekom trudnoće i u prvim danima majčinstva preispitivale vlastitu odluku o roditeljstvu te da su se pitale hoće li i dalje biti ista osoba. Žene kojima je karijera visoko na listi prioriteta također su se pitale hoće li se uz dijete, moći nastaviti graditi karijeru, piše mother.ly. 

Strah zbog gubitka identiteta? 

Kad je pjevačica Amanda Palmer ostala trudna, jedna od obožavateljica je izrazila zabrinutost zbog nje, pitajući se hoće li njezina karijera trpjeti nakon što postane mama. Bila je zabrinuta hoće li njene pjesme i dalje biti na istoj razini kao i prije trudnoće. "Kad dobijete bebu", tvrdila je, "ili će ona patiti, ili će patiti vaša karijera."

U svom odgovoru koji je objavila u otvorenom pismu na Mediumu, Palmer je izrazila vlastitu nervozu zbog svog mogućeg gubitka umjetničkog identiteta kada postane majka. Pisala je o brigama koje su je mučile kada je odlučivala hoće li imati dijete. "Da imam djecu, da li bi se pretvorila u dosadnu, nebitnu, neupućenu umjetnicu? Bih li postala ona dosadna osoba koja je toliko oduševljena svojim djetetom da je nemoguće voditi inteligentan razgovor s njom o umjetnosti, jer bi vam radije pokazivala fotografije na kojima njezino dijete jede pire od mrkve?", pitala sam ova glazbenica. 

Možda te zanima... Zašto nam muževi zadaju više stresa nego djeca i što napraviti Roditelji

Promjena načina života

Nemoguće je poreći da se život i prioriteti nakon porođaja drastično mijenjaju. No, mijenjate se i vi. Različita pitanja se postavljaju u različitim fazama vašeg života. Život s novorođenčetom je daleko drugačiji od života bez djeteta, a život s tinejdžerom je daleko drugačiji od života s novorođenčetom. Iako je vaša glavna briga prije rađanja djece možda bila kako ostvariti zavidnu karijeru, nakon porođaja mogli biste se početi pitati kako istovremeno biti uspješna na dvije razine - kao majka i kao zaposlena žena. Jednostavno rečeno, preko noći ćete postati potpuno druga osoba.

Znanost je potvrdila da se žena nakon trudnoće mijenjaju

Scientific American izvijestio je prije nekoliko godina da gotovo svi ženski sisavci prolaze kroz "temeljne promjene" tijekom trudnoće i nakon porođaja te da hormoni trudnoće i dojenja mogu promijeniti mozak, povećavajući veličinu neurona u nekim regijama i proizvodeći strukturne promjene u drugima. Druga istraživanja otkrila su da kombinacija hormona trudnoće i iskustvo trudnoće i rođenja poboljšavaju naše pamćenje i sposobnosti učenja.

Nizozemski istraživači nedavno su dokazali da tijekom trudnoće stanice fetusa ulaze i šire se majčinim tijelom. Pojava nazvana "mikrokimerizam" odnosi se na prisutnost stanica "s drugačijom genetskom pozadinom" u vašem tijelu. Istraživači su prikupili uzorke od 26 žena koje su bile trudne sa sinovima i utvrdili prisutnost Y kromosoma u svima njima. To su čvrsti dokazi koji govore da nakon što postanete mama niste ista osoba.

Promjena prioriteta

Zanimljivo je da su sve mame u istraživanju odgovorile potvrdno na pitanje osjećaju li da su se promijenile nakon što su postale majke. U slučaju mlade glazbenice, fotografkinja i majka Carmen Visser vjeruje da su strahovi Amande Palmer pogrešno usmjereni i da će se njezini prioriteti promijeniti nakon što postane mama: "Dok ste trudni, imate vremena za razmišljanje i brigu oko gubitka identiteta, ali kad je dijete tu, nema vremena za brigu o životu jer se život događa. Život s djetetom je vrijedan - vrjedniji od straha od gubitka vlastitog identiteta."

Možda te zanima... Test privrženosti: 4 tipa povezanosti između djeteta i majke Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.