Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 19. travnja 2021.

Mališani bolje uče gledajući televiziju nego čitajući knjige, tvrdi istraživanje

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Studija o razvoju djeteta istraživala je sposobnost mališana da nauče novu vještinu, a televizija se pokazala učinkovitija od knjiga...

Kao roditelji male djece, slikovito, televiziju uglavnom gledamo kao nezdravu hranu, a knjige kao povrće. Pokušavamo ograničiti vrijeme koje djeca provode gledajući televiziju, ali ne pokušavamo ograničiti vrijeme koje provodimo zajedno čitajući. No jedno je zanimljivo istraživanje proučavalo jesu li televizija ili knjige bolje za učenje i usvajanje novih vještina, a rezultate istraživanja prenosimo u nastavku. 

Možda te zanima... Djeca koja pomažu u kućanskim poslovima su uspješnija? Vrtić

Eksperiment

U studiji iz 2011. godine objavljenoj u časopisu Child Development, istraživači su podijelili 18-mjesečnu i 24-mjesečnu djecu u tri skupine. Jedna je skupina pogledala kratki video s uputama koji je pokazao kako se konstruira zvečka od tri dijela. Drugoj skupini je čitana ilustrirana knjiga s tekstom iz videa koji su gledali djeca iz prve skupine. Slike u knjizi pokazale su kako treba sastaviti zvečku. Treća skupina je bila kontrolna skupina u kojoj djeca nisu niti gledala video niti im je pročitana knjiga. Nakon otprilike 10 minuta, bebe iz sve tri skupine su dobile tri dijela zvečke prikazane u videu i knjizi i zamoljene su da ih sastave kako bi stvorile zvečku.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Rezultati istraživanja

Kao što ste mogli očekivati, relativno malo beba iz kontrolne skupine uspjelo je sastaviti zvečku. Ono što bi vas moglo iznenaditi jest da je u obje testirane dobne skupine TV pobijedio nad knjigama. Zapravo, među starijima od 18 mjeseci, djeca iz skupine knjiga nisu prošli značajno bolje od onih iz kontrolne skupine. A među djecom starom 24 mjeseci, i knjiga i video grupe postigle su znatno bolji rezultat od kontrolne skupine, ali izvedbe djece iz video grupe bile su daleko bolje od izvedbe grupe knjiga.

Zaključno

Znače li rezultati ove studije da bismo trebali baciti sve knjige  i opskrbiti se DVD-ima? Nikako. Opseg istraživanja bio je relativno ograničen. Iako se zasigurno čini da video daje prednost knjizi kada je riječ o sposobnosti beba da nauče jednostavan redoslijed radnji u tri koraka, to ne znači da bebe sve stvari nauče bolje iz televizije nego iz knjiga. Također, studija nije pratila zadržavanje informacija kod beba tijekom vremena, niti se bavila bilo kojim drugim pozitivnim ili negativnim stranama čestog gledanja televizije u odnosu na čitanje knjiga.

Ipak, rezultati studije pokazuju da  bebe u tim dobnim skupinama uče bolje kad vide demonstraciju jednostavnog slijeda uživo, a ne samo slike koraka. Dakle, ako svoju bebu pokušavate naučiti novoj vještini, pokazivanje te vještine poželjnije je od pukog pripovijedanja ili prikazivanja ilustracija.

Istraživanje:  Simcock, Gabrielle; Garrity, Kara; and Barr, Rachel. "The effect of narrative cues on infants' imitation from television and picture books," Child Development 82:5(1607-1619), September/October 2011.

 

djeca kuhanje prehrana Možda te zanima... Hrana za mozak: Namirnice za razvoj inteligencije kod djece Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.