Roditelji Sretna mama 08. veljače 2019.

Mama i dječja psihologinja: Stvari koje me ne brinu vs. što me doista zabrinjava

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nitko ne zna više o prekretnicama o razvoju i socijalnim vještinama više nego dječji psiholog. Dr. Francyne Zeltser koja je uz to i mama želi pomoći roditeljima da manje brinu i više uživaju u roditeljstvu

Kao dječja psihologinja, Francyne Zeltser razgovara s mnogim roditeljima koji su zabrinuti oko djetetovog razvoja ili ponašanja. "Moji klijenti većinom nisu sigurni oko toga koje dječje ponašanje bi ih trebalo zabrinjavati. Od toga što dijete radi do toga što govori - u svom radu s obiteljima čula sam gotovo sve varijante."

Dr. Zeltser priznaje da je i sama imala sličnih briga kad je prvi put postala majka. "Nakon svega, u svom radu s roditeljima i djecom naučila sam kako roditeljstvo može utjecati na djecu. Roditelji imaju cijeli vrtlog stvari kojima brinu, ali jednostavno ne smijemo brinuti oko svega. Koliko god volimo svoju djecu i trudimo se pružiti im sretno djetinjstvo - dajemo sve od sebe."

Možda te zanima... 10 najvećih pogrešaka u odgoju djece koje većina roditelja radi Roditelji

I dok većina roditelja brine o sličnim stvarima u odgoju djece, Francyne je ponukana svojim dugogodišnjim iskustvom rada u dječjoj psihologiji te iskustvom majke dvojice dječaka - podijelila o čemu ona kao majka i psihologinja ne brine te naglasila one stvari o kojima brine kad su u pitanju njezina djeca. 

"Iako ne postoji pravi način roditeljstva, moguće je osjećati se samopouzdano da donosiš najbolje roditeljske odluke za svoju djecu."

Ne brinem...

Jesam li pozitivan uzor 

 | Author: Guliver Foto: Guliver ;Zašto mame mogu osjećati bebine udarce godinama nakon poroda?

Kao zaposlena mama, ne provodim uvijek puno vremena sa svojim dečkima. Ali ono važnije od kvantiteta vremena je kvaliteta. Kada sam sa svojom djecom, bilo to sat vremena ili cijeli dan - pružam im potpunu i nepodijeljenu pažnju. Tijekom radnog vremena, moja djeca su sa stručnim osobama koje im pomažu kako biti otporna i prilagodljiva na promjenu. U svakom slučaju, ne žalim ni zbog čega jer je vrijeme za sebe zdravo za sve

Dolaze li do prekretnica u razvoju 'pravovremeno'

Prekretnice u razvoju događaju se kada su djeca spremna. Veliki su rasponi toga što se smatra prikladnim i što se smatra zakašnjelim. Ono najvažnije što roditelji moraju zapamtiti je da se svako dijete razvija i uči u svoje vrijeme. Čak i ako imaš nekih briga, podijeli ih sa svojim pedijatrom radije nego da tražiš savjet na internetu. Također, ne brini ako si primijetila bilo kakvo kašnjenje. Rane intervencije su najvažnije i imaju itekako velik utjecaj, važno je samo promatrati dijete i reagirati kada je to potrebno.

Možda te zanima... 5 zabrinjavajućih stvari kod male djece zbog kojih možete odahnuti Vrtić

Dođe li do promjena u našoj rutini

Javno priznajem: Dopuštam djeci da ostanu dugo budna kad su blagdani i praznici i ponekad preskočimo popodnevni san kako bismo radili neku zabavnu aktivnost. Puno roditelja pod pritiskom je zadržati neki strogi raspored i brinu se da će se sve raspasti ako to ne čine. Neupitno je da će djeca imati velikih koristi od rutine i jasnih očekivanja. Ali povremena promjena u svakodnevnoj rutini neće slomiti tvoju djecu ili poremetiti im raspored unepovrat. Rasporedi se mogu prilagođavati, spavanje se može ponovno naučiti, a loše ponašanje može se iskorijeniti, ali sladoled za doručak na rođendanski dan je nešto će tvoje dijete pamtiti zauvijek. 

Jesu li moja djeca 'mali izbirljivci'

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Sve dok moj pedijatar nije zabrinut oko zdravlja ili težine - ne svađam se s djecom oko hrane. Obično nudim dvije opcije kad je u pitanju hrana: ono što mi kao obitelj jedemo i ono što je trenutno dostupno u našem frižideru. Ako je dijete gladno - pojest će, ako nije - neće. To je sva mudrost. 

Imaju li moja djeca točno određeno vrijeme za 'ekrane'

Kao i sve ostalo - izlaganje ekranima i tehnologiji može biti korisno ako je pod nadzorom roditelja ili regulirano onima koji brinu o djeci. Uključi se sa svojim djetetom dok gleda televiziju, razgovarajte o likovima i temama koje gledate. Također, većina uređaja ima 'roditeljski nadzor' - iskoristi ih. Sve dok sa svojim djetetom sudjeluješ u tehnologiji i vremenu provedenom ispred ekrana - ono može biti nevjerojatan i koristan alat kojeg se ne trebaš bojati

Možda te zanima... Tablica prema dobi: Koliko vremena bi djeca trebala provesti ispred ekrana? Vrtić

Brinem...

O tome tko su prijatelji moje djece

Kako ću znati sklapa li moj sin dobra prijateljstva i može li se zauzeti samo za sebe? Upoznaj prijatelje svog djeteta, nauči dijete kako da sklapa dobra prijateljstva. Dogovori druženja, promatraj dijete kako se snalazi u igri i društvu. Primjerice, ako si primijetila da tvoje dijete u igri nikad ne odabire aktivnost možeš reći: "Primijetila sam da uvijek pristaješ na onu igru koju Luka odabere. Što si se ti htio igrati?" Zatim pomozi djetetu s onime što može reći ili učiniti sljedeći put. Igranje uloga je odličan način da pomogneš djetetu razviti zauzimanje za sebe.

Također pokušavam poticati svog sina na aktivnosti koje ga zaista zanimaju umjesto na one koje su popularne i na koje svi idu. Izloži dijete raznim aktivnostima i neka nastavi raditi one u kojima uživa. Ovo će naučiti dijete da vodi, a ne da uvijek slijedi većinu i vjerojatno će upoznati i sklopiti prijateljstva s onima koji imaju slične interese. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Je li moje dijete ljubazno

Ponekad promatram djecu kada su zlobna, ne zato jer su zapravo zlobna nego jer su čula i svjedočila drugima koji su bili zlobni. Djeca su poput spužvi - sve upijaju, čak i kad misliš da ne obraćaju pažnju. Uvijek pokušavam naučiti djecu da uvijek koriste 'jezik ljubaznosti' poput 'svi su uključeni' i 'ljubaznost je važna'. Također razgovaram s djecom potpuno iskreno (naravno, prikladno njihovoj dobi) o tome kada promatraju druge koji su neljubazni. Razgovaramo o tome što smo vidjeli i čuli i promišljamo o drugim opcijama koje su ti ljudi mogli iskoristiti i na taj način biti ljubazniji i pozitivniji. 

Stručnjaci s Harvarda otkrili kako odgojiti ljubazno dijete

Uči dijete empatiji: Tvojoj djeci se ne moraju svidjeti svi, ali trebali bi biti ljubazni prema svima. Uvijek uči ljubaznom ponašanju i empatiji primjerom. Također, nauči dijete promatrati situaciji iz druge perspektive. Kada sa svojim sinovima promatram nekoga tko je neljubazan, pokušavamo promatrati situaciju iz drugačije perspektive: Je li moguće da ta osoba samo ima loš dan?

Donosim li prave obrazovne odluke za svoju djecu

Kako se obrazovni standardi mijenjaju, tako se mijenjaju i društvena očekivanja. Toliko da se često čini kako su naši mališani bolje pripremljeni za fakultet nego za društvenu prilagodbu. Kao roditelji, konstantno smo suočeni s pitanjem donosimo li prave odluke za našu djecu. Jesmo li ih upisali na dovoljno ili nedovoljno aktivnosti? Trebamo li intervenirati ili ih pustiti da sami dođu do pravih odgovora? Opcija je bezbroj, a budućnost je nepoznata. 

Iako ti ne mogu reći što je najbolje za tvoju djecu, mogu sa sigurnošću reći da nijedna odluka nije vječna. Ako misliš da previše vršiš pritisak na djecu, pokušaj se povući i vidjeti kako će se djeca sama snaći. Ako si nesretna s njihovom školom, razredom ili aktivnostima - prouči mogućnosti, vidi što se može poduzeti. Ako se tvoje dijete muči i zaostaje, zatraži procjenu. Posjeti stručnjaka. Ti si najbolji odvjetnik svog djeteta i na tebi je da napraviš sljedeći korak. Ne postoji univerzalna veličina kad je u pitanju obrazovanje, stoga je 'pokušavati i pogriješiti' najbolja odluka.

Možda te zanima... 13 razloga zašto je dijete razmaženo, a roditelji su krivi za to Vrtić

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Je li moje dijete sretno

Naravno, znam da je moje dijete sretnije kada se igra nego kada radi domaću zadaću, ali brinem o tome je li zaista i istinski sretan duboko u svojoj srži. Ta sreća je nešto što mi se čini potpuno izvan moje kontrole kao roditelja. No umjesto da se brinemo oko toga, trebamo direktno pitati djecu kako se svakodnevno osjećaju te ne odbacivati njihove brige. Važno je potvrditi djetetove osjećaje i pokazati da si ovdje i da slušaš

Također je važno shvatiti da, iako je uobičajeno da dijete bude nervozno prije ispita ili slično - to također može biti znak nekog većeg problema - ako tvoje dijete konstantno pokazuje brigu oko neodređenih uzroka, neodlučno je oko sudjelovanja u aktivnostima koje se čine zabavnima i/ili se konstantno žali oko fizičkih simptoma (glavobolja, bol u trbuhu i slično) koji nisu povezani sa zdravstvenim problemima. Ako je to slučaj, razgovaraj s djetetom o tome i pokušajte doći do korijena problema. 

3 stvari koje trebaš zapamtiti kad slušaš svoje dijete

Znati kojim brigama dati prednost čini roditeljstvo puno jednostavnijim i smirenijim. Ako se osjećaš zabrinuto ili si pod stresom - zapamti da nisi jedini roditelj koji se tako osjeća. Okreni se svojim prijateljima, obitelji ili stručnjacima za pomoć. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.