Trudnoća 21. siječnja 2021.

Savjeti za mame: Kako preživjeti neispavanost tijekom prvih mjeseci

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoge se nove mame u prvim mjesecima nakon poroda nađu u potpuno kaotičnom stanju. Nitko nas ne može pripremiti na sve promjene koje se zbivaju nakon dolaska bebe...

Sve nove mame moraju biti svjesne da će prvih par mjeseci biti kaotično i da to nije pravo vrijeme za ispunjavanje nedostižnog ideala 'savršenog roditelja'. Ne moraš osjećati pritisak da kuća bude bez mrlja i prašine i da su obroci kuhani tri puta dnevno, pa možda ni svaki dan. Dok se hormoni ne ustabile i ne prestanu česte promjene raspoloženja, priznanje da ti je potrebna pomoć, omogućit će ti da se odmoriš i usredotočiš na dragocjene trenutke sa svojim djetetom.  

Ključ normalnog života svakog novog roditelja jest bitka za dovoljno sna. Učestalo hranjenja tijekom noći, promjena pelena u 3:00 ujutro i naleti vrtoglavice u sitne noćne sate mogu pretvoriti čak i najizdržljivije mame i tate u njihove "zombi" verzije sa staklastim crvenim očima i oteklim kapcima zbog neprospavanih noći. Tijekom prvih mjeseci roditeljstva, neprospavanih dana i noći , sigurno se pitaš ima li nade da će ovo teško vrijeme ikad proći i biti iza nas. Kako se nositi sa stresom i neprospavanim noćima tijekom prvih mjeseci pročitaj u nastavku.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Uspostavi rutinu spavanja

Možda zvuči dosadno, ali pravilan ritam spavanja doista čini razliku i pomaže ti smanjiti umor nakon dolaska bebe. Uspostavljanje rutine i odlazak u krevet u isto vrijeme svake noći priprema duh i tijelo za san - što je posebno korisno ako i ti možeš u krevet odmah nakon što to učini tvoja beba. Preporučuje se provođenje opuštajuće rutine, poput toplog kupanja ili čitanja nekoliko stranica knjige prije spavanja, plus isključivanje elektronskih uređaja najmanje 1 do 2 sata prije spavanja.

Stvori najbolje okruženje za spavanje (za sebe i bebu)

Paralelno s pojednostavljivanjem rutine prije spavanja, pregledaj i okruženje u kojem spavaš. Je li tvoja spavaća soba opuštajuće mjesto na kojem zapravo želiš zaspati? Nered, bicikli za vježbanje, neizglačani veš i ta hrpa računa odvlače pažnju i ometaju dobar san, stoga se potrudi da sve nepotrebne stvari makneš iz spavaće sobe.

Uz to, nemoj se osjećati loše ako želiš napraviti privremenu pauzu od spavanja u istom krevetu s partnerom. Dovoljno sna doprinosi zdravim i sretnim vezama, a spavanje u odvojenim krevetima ponekad je zdrava opcija. Stvaranje okruženja pogodnog za spavanje nije dobro samo za roditelje, dobro je i za bebe. Ako je njihovo okruženje pogodno za dobar san, beba će dulje spavati. Umotavanje, smanjivanje buke i zamračena spavaća soba mogu pomoći djetetu da duže spava.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Prihvati pomoć (i ne boj se tražiti je)

Nema počasnog odlikovanja za samostalno prolaženje kroz besane noći. Kad god je to moguće, prihvati pomoć - ili potraži pomoć od obitelji i prijatelja. Bebe obično spavaju u kratkim razmacima tijekom razdoblja od 24 sata, pa je dopuštanje drugima da ti pomažu u hranjenju ili promjeni pelena presudno. Čak i ako je sve što možeš tako postići brzo popodnevno spavanje dok se prijatelj brine za tvoju bebu, ipak ti malo pomaže nadoknaditi noćno nespavanje.

Izmjenjuj se s partnerom

Ponekad je najbolja pomoć zaista blizu: tvoj partner ili supružnik! Malo timskog rada može biti velika pomoć. Noću se izmjenjuj s partnerom kako bi svako od vas mogao imati nekoliko sati neprekinutog sna. Ako dojiš, pokušajte ići spavati istovremeno s bebom i provjeri može li tvoj partner hraniti bebu bočicom ispumpanog majčinog mlijeka pri prvom buđenju, tako da možeš mirno odspavati prvi dio noći.  Ako si samohrana mama, prisjeti se ranijeg savjeta: prihvati pomoć - čak i tijekom noći! Zamoli prijatelja ili člana obitelji da spava s tobom i brine se za bebu dok ti mirno spavaš, s čepićima u ušima.

"Napuni baterije" na druge načine

Postoje i drugi načini punjenja "baterija", osim samog spavanja: slušanje omiljene glazbe, čitanje, kuhanje ili rad na omiljenom hobiju. Možda se pitaš kako je uopće moguće baviti se hobijem kad imaš bebu, ali pronalazak vremena (čak i samo nekoliko minuta) svaki dan za bavljenje nečim u čemu zaista uživaš može pomoći u smanjenju stresa. Također mislimo da je izvrsna ideja i samo sjediti na sofi i gledati Netflix!

Ne zaboravi na prehranu i vježbanje

S prehranom postoji dvosmjerni odnos - što zdravije jedeš, to je san bolji  - a što je san bolji, to je i tvoj izbor hrane zdraviji. Isto vrijedi i za tjelovježbu. Davanjem prioriteta zdravoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti kad god je to moguće dat će ti bolju energiju tijekom dana i omogućiti bolji san noću.
Ne pretjeruj s kofeinom

Iako te kofein može kratkoročno spasiti, kava u biti ne pomaže. Kofein nije zamjena za san, a ako ga piješ cijeli dan da bi ostala budna, vjerojatno ćeš imati problema s uspavljivanjem prije nego što utoneš u san. Iako tu ili tamo nema ništa loše u šalici kave, pokušaj održavati konzumaciju umjerenom i ne pij ništa s kofeinom kasno tijekom dana. 

Ne zanemaruj simptome kriznog umora

Prirodno je osjećati se umorno u razdoblju nakon poroda. Oporavak od porođaja, briga o novorođenčetu, stvaranje mlijeka i dojenje svaka 2 do 3 sata tijekom dana i noći zahtijeva mnogo energije. Pridodaj tome brigu o domu, drugoj djeci i radnim obavezama. Umor je sasvim normalna posljedica svega toga. Ipak, ako primijetiš depresiju ili imaš problema s prilagodbom na život s novorođenčetom, obrati se svom liječniku. Također, ako ne možeš spavati noću čak i kad tvoja beba spava ili se stalno osjećaš umorno, to bi mogli biti znakovi postnatalne depresije. Ostali znakovi uključuju osjećaj beznađa i gubitak interesa za stvari u kojima inače uživaš.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Roditeljstvo je izazov. No, ako ti je teško boriti se protiv umora te uz svu hidrataciju, prehranu i odmor, i dalje nemaš dovoljno energije, vrijeme je da se obratiš svom liječniku.

Na posljetku, pripazi na znakove opasnosti koji ukazuju na kronični nedostatak sna. To je ozbiljan poremećaj koji može negativno utjecati na kognitivne funkcije do te mjere da možeš izgledati ‘pijano’. Trajna deprivacija sna može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim posljedicama. Kumulativni dugoročni učinci gubitka sna povezani su sa širokim rasponom štetnih zdravstvenih posljedica uključujući pretilost, dijabetes, poremećenu toleranciju glukoze, kardiovaskularne bolesti, hipertenziju, anksioznost i depresiju.

Znakovi na koje treba obratiti pažnju uključuju:

  • problemi sa koncentracijom
  • zaborav
  • promjene raspoloženja
  • zamagljen vid
  • promjene apetita

Ako ti bilo koji od ovih simptoma zvuči poznato, vrijeme je da potražiš pomoć, savjetuješ se s liječnikom i naravno dobro se naspavaš.

Sve nove mame (koje su to postale rođenjem, posvajanjem ili udomljavanjem djeteta) od 1.1.2020. do 28.2.2021. ostvaruju pravo na promociju u A1 ponudi koja uključuje do 500 kn popusta na uređaj uz tarife Savršena i Bezbrižna, kao i dodatne pogodnosti povezane u MOZAIK.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.