Roditelji 29. rujna 2023.

Schwarzenegger otkrio svoje neobične odgojne tehnike: paljenje cipela, ograničeno tuširanje, bacanje madraca...

Foto: WALTER / BESTIMAGE
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Arnold Schwarzenegger otac je ukupno petero djece s dvije žene, a otkrio je nedavno da njegov odgoj nije bio sasvim uobičajen. Mnogi bi ga čak okarakterizirali kao vojnički odgoj, ali on kaže da smatra da su djeca imala koristi od tog.

Baš onako kako zamišljaš Arnolda Schwarzeneggera kao roditelja – puno smijeha, ali i daleko više discipline. Nekad nam se slika o nekom glumcu ne poklapa s onim kakav je on u stvarnosti, što je sasvim logično i očekivano. Uloge nisu napravljene prema stvarnim životima glumaca – nismo djeca, pa to znamo. No, Arnold Schwarzenegger mogao bi biti jedna od iznimki.

Možda te zanima... 'Slanje djeteta u kut treba zabraniti, riječ je prestrogoj i nedjelotvornoj kazni!' Vrtić

Slavni glumac, možda najpoznatiji i najviše prepoznat kao Terminator, ima petero djece s dvije žene. Četvero djece dijeli s bivšom suprugom Marijom Shriver, a jednog sina s Mildred Baena, bivšom kućnom pomoćnicom njegove obitelji. Iako ističe da njegova djeca imaju puno duhovitih priča iz djetinjstva, kaže da je njegov odgoj bio više nalik vojnoj vježbi.

Nedavno je za časopis People ispričao kako je čuo svoju najstariju kći Katherine kako razgovara s vlastitom trogodišnjom kćeri u njegovoj kući. "Katherine dolazi s Lylom i kaže: 'Lyla, već sam ti rekla da ne stavljaš cipele tamo. Ostavi cipele na nogama ili ih pospremi, ali ih nemoj ostaviti tamo kraj stalka za cipele ispred kamina, jer znaš što je tata napravio kad sam dvaput tamo ostavila cipele? Treći put ih je zapalio preda mnom i ja sam plakala'“, rekao je Arnold za časopis.

Isto tako je potvrdio da je „apsolutno zapalio cipele“ svoje kćeri i ponosan je što ona sada „koristi iste metode zbog kojih je plakala i žalila se s Lylom“, njezinom kćeri koju ima sa suprugom Chrisom Prattom.

Govoreći o vlastitom djetinjstvu, bivši guverner Kalifornije rekao je ovo: "Svaki par cipela koje sam imao, a postojao je uvijek samo jedan par, prao sam svaki dan i čistio svaki dan, i pospremio sam ih. Pa sam njima rekao, 'Ja želim da vi učinite istu stvar, iako imate mnogo cipela. Samo ih odložite u predsoblju. Mi imamo predsoblje. Stavite ih tamo jer ja ne želim čistiti vaše cipele.'"

Nema popuštanja

Terminator je otkrio i nekoliko problema na koje je naišao dok je odgajao svog najstarijeg sina Patricka. Kada je Patrick imao 9 godina, Schwarzenegger se sjeća da je izbacio Patrickov madrac van nakon što Patrick nije pospremio krevet.

"Otvorio sam vrata balkona, podigao madrac i bacio ga dolje s posteljinom, jastucima, svime. Rekao sam, 'Nemoj nikada tjerati nekoga da ti uđe i pospremi sobu, opere kadu ili pospremi krevet'", prisjetio se. "Rekao sam, 'Zato što sam te naučio kako pospremiti krevet'."

On i Patrick također su se svađali oko tuširanja, posebice o tome koliko dugo treba trajati tuširanje. Patrick je uživao u dugom, vrućem tušu, a tata Arnold smatrao je da tuširanje može i treba trajati – pet minuta. „Jedno tuširanje – pet minuta. I onda je to to, gasimo,“ rekao je Arnold, te pokrijepio to pričom iz svog rodnog kraja: "U Münchenu imaju tuševe koji imaju tajmere u koje ljudi stavljaju novac. A onda, nakon što bi novac nestao, izlazila bi hladna voda. Pomislio sam da bi bilo dobro nabaviti takav, pa sam to i napravio", rekao je, ali i dodao da se Patrick pokušao vratiti starim navikama.

"I tako, krenuo je pod tuš, a on je zviždao i pjevao unutra i misleći da tata nije tu, iznenada je dobio ledeno hladan tuš. I iznenada, čuli smo vrisak."

Malo okrutne metode za nekog tko ipak godinama živi u sasvim drugom svijetu. No, činjenica je da su, kako je ispričao sam glumac, njegovi početci bili itekako skromni, te da nije imao ništa. Ispričao je da je živio u malom domu i da je njegova majka molila za hranu, a odrastao je i bez tekuće vode. Nekad jednostavno poželimo djeci prenijeti naše iskustvo i naučiti ih zahvalnosti… Svatko na svoj način, doduše.

Možda te zanima... Studija je dokazala da strogo roditeljstvo može nanijeti štetu mentalnom zdravlju djece Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.