Roditelji 29. srpnja 2024.

Pojavila se nova SMS prijevara, a na meti su roditelji: 'Mama ovo je moj novi broj…'

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

SMS prijevare nisu rijetkost, pa se tako svako malo upozorava na nove oblike ove suptilne – ili nekad ne tako suptilne – prijevare koja ljude može koštati puno izgubljenog novca…

Nakon što smo se već pomirili s raznim spamovima u virtualnim poštanskim pretincima, odnosno inboxu na našoj elektroničkoj adresi, nakon što smo naučili da razni bolesni šeici i slično ne postoje, nego su način krađe novca, pojavili su se razni novi oblici prijevare. Svi su uglavnom na našim mobitelima – u posljednje vrijeme često upravo u inboxu naših SMS poruka.

Možda te zanima... Pitaš se kako djeci skratiti vrijeme pred ekranom. Znaš što kaže istraživanje? Spusti svoj mobitel! Školarci

Ima tamo poziva od pošte da im se javiš s točnom adresom, ima onih koji ti se javljaju zbog nekog objavljenog oglasa, nečeg što žele kupiti, ali najprije moraš kliknuti…

E, pa sad je novi oblik takvih prijevara za metu uzeo – roditelje, javlja 24sata.

Proteklih je dana veliki broj roditelja uznemirila SMS poruka s njima nepoznatih brojeva ovakvog sadržaja: „'Mama ovo je moj privremeni broj pošalji poruku na WhatsApp'“. Na kraju poruke je i navodni novi broj telefona na koji bi roditelj trebao poslati poruku.

Ako dobiješ ovakav ili sličan SMS, nemoj na njega odgovarati! Ono što nikada ne treba raditi, a moramo napomenuti i ovdje, je davati svoje bankovne ili osobne podatke, niti slati novac bilo kome na bilo koji način. Iako ti se čini nevjerojatno da bi itko nasjeo na ovakvu prijevaru, moraš znati da postoje razne situacije, razni ljudi, te da nismo svi jednako tehnološki osviješteni.

 | Author: Čitatelj 24sata Foto: Čitatelj 24sata

One koji odgovore na ovu poruku i 'nasjednu' na ovu prijevaru, prevaranti će pokušati uvjeriti da porukom dijete pokušava izvući novac od roditelja. Oni koji nasjednu – neće biti prvi, jer su već zabilježeni slučajevi uplaćivanja sredstava kojima pomažu djetetu.

Sve u svemu, uvijek i sve provjeri i 10 puta prije nego što pomisliš da bi trebao/la pomoći bilo kome tko od tebe na neobičan način traži novac.

Možda te zanima... Mama provodi i po 12 sati dnevno na mobitelu dok je s bebom, a suprug je zbog tog zabrinut Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.