Školarci 11. travnja 2024.

Evo kojih 6 principa moraš slijediti u odgoju tvrdoglavog djeteta

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neku je djecu lakše odgojiti, a drugu teže. Ovisi to o djetetu, ovisi i o roditeljima. Upravo zato treba svoj stil odgoja prilagoditi – i sebi i djetetu.

Je li ti itko ikad rekao za tvoje dijete da te „mota oko malog prsta“? Jesu li ti napomenuli da „ne smiješ dopustiti da uvijek dobije što želi“? Nekad se radi o pametovanju koje ne moraš uzimati kao nešto mjerodavno. No, nekad bi možda trebalo malo bolje i pomnije razmisliti o tom što ti govore, posebno ako se radi o nekom kom vjeruješ.

Možda te zanima... Imaš tvrdoglavo i neposlušno dijete? Ove osobine koristit će mu u budućnosti Školarci

Možda je tvoje dijete jedno od one tvrdoglave djece s kojima moraš ipak zauzeti jedan čvršći stav i paziti na svaki korak. I ne mora ta tvrdoglavost biti ništa loše, može jednog dana upravo pomoći djetetu na njegovom putu kroz život. No, ta snažna volja tvog djeteta može tebi prirediti neke ne baš ugodne trenutke, posebno kasnije u predpubertetu i pubertetu. Svoj odgoj trebaš prilagoditi takvom djetetu i tada će svi biti na dobitku.

Evo kojih 6 principa trebaš slijediti da dobro odgojiš svoje tvrdoglavo dijete.

1. Pokaži jednaku ili veću ustrajnost

Najteže je prvi put – kad čuješ odlučno i prkosno „NE“ iz usta svog djeteta. Od tog prvog puta bitno je pokazati da nećeš odustati od svojih „zahtjeva“. Ako djetetu kažeš da pokupi čarape s poda i stavi ih na pranje, a ono prkosno prekriži ruke i kaže „Ne“, tad je vrijeme da ne odustaneš od onog što tražiš. Ovisno o situaciji, ostani smirena i ustrajna – slijedi dijete kamo god da ide i ponovi zahtjev; uskrati neku privilegiju; pokaži da nećeš odustati. Ostani mirna i čvrsta, ustrajna.

2. Slijedi disciplinu

Posljedica neke situacije mora biti onakva kako si ju izrekla, svaki put. Jednom je dijete osjetilo određenu posljedicu, a već drugi put za istu stvar nasmiješi se i omekša te. To se ne smije dogoditi. Isprazne prijetnje ruše tvoj uspjeh. Ako neprestano popuštaš tvrdoglavom djetetu ili razmaziš svoje dijete uvijek popuštajući njegovim zahtjevima, stvaraš pojedinca koji se neće znati nositi sa životom. Vještine suočavanja važne su za samopoštovanje i uspjeh dok djeca rastu.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

3. Ne mijenjaj odluke popuštajući zbog umora

Koja mama nije umorna na kraju dana? Pa kad u tom vremenu dobiješ priliku za „borbu“ sa svojim djetetom, to je posljednje što će ti se dati. Ako postoji pravilo koje se mora slijediti, onda ga provedi u djelo čak i kad si najumornija. Ako nema čitanja nakon 20 ili 21 sat, onda neka to pravilo uvijek vrijedi. Čak i ako vidiš da dijete pali svjetlo, a tebi se baš nikako ne da boriti… Ostani smirena i samo slijedi svoja pravila. Djetetu s jakom voljom potreban je roditelj s dovoljno autoriteta i predanosti koji će mu pomoći naučiti o posljedicama i samokontroli.

4. Poštuj sebe i očekuj od svoje djece da čine isto

Mama tvrdoglavog djeteta treba očekivati poštovanje. Ako ti dijete zalupi vrata pred nosom – otvori ih. Ako jednom popustiš, to će ti se drugi put obiti o glavu. Drugi put će dijete otići još korak dalje. Ti imaš autoritet i moć, a ne tvoje dijete. Važno je da vaše dijete snažne volje zna svoje mjesto.

5. Odgovori na izazov i budi roditelj kakvog tvoje dijete treba

Kad dijete prekrši vaš dogovor, mora osjetiti posljedicu, odnosno mora mu se uskratiti neka privilegija. Možda će ti se nekad činiti da si previše stroga, da bi trebala biti blaža, ali nekad jednostavno moraš ustrajati i ne prepustiti se volji svog djeteta. Potrebne su energija, upornost i predanost da bi se dobro odgojilo dijete snažne volje.

6. Misli dugoročno i gledaj širu sliku

Tvoje tvrdoglavo dijete ili dijete snažne volje neprestano radi na tom da bi dobilo ono što želi boreći se s tobom na svakom koraku. No, treba gledati unaprijed i vidjeti širu sliku. Za 10 godina tvoje će dijete biti veće i jače. Sada mora naučiti sve o samokontroli. Tvrdoglavost nije loša stvar. Možda ti je sada teško, ali ako uspiješ naučiti svoje dijete vještinama koje su mu potrebne da obuzda svoju volju, moći će to dobro iskoristiti u budućnosti u visokom obrazovanju ili na poslu.

Ako smatraš da nemaš ove kvalitete i ne slijediš ove principe, poradi na njima – jednom po jednom. To su principi koje nije lako usvojiti, a zahtijevaju vrijeme i praksu. Samo ako si svjesna sveg ovog, to ti može pomoći kad se nađeš „u areni“ s djetetom.

Možda te zanima... Kako disciplinirati tvrdoglavu djecu kod koje kazne ne pale? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.