Roditelji 05. siječnja 2024.

Ona je partneru postavila 4 uvjeta prije nego pristane imati dijete. Što kažeš na njih?

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Činjenica je da trudnoću i odluku na dijete treba dobro preispitati i biti potpuno siguran da oba buduća roditelja to žele. No, u svemu tom je ipak potrebno vjerovati partneru…

Nije lako donijeti odluku o proširenju obitelji. Nije lako odlučiti se na prvo dijete. Dobro, nekad je lakše, nekad teže, ovisno o okolnostima, partnerima, njihovom odnosu, životima, okolini… Puno tog igra ulogu u odluci da ćete postati roditelji, a prije svega mora postojati sigurnost u to da oba partnera to žele.

Možda te zanima... Žena želi vjenčanje bez djece, a njezina sestra želi dovesti svog sina – tko je u pravu? Beba

Ipak, danas je sve više parova, čini nam se, koji se sve teže odlučuju na dijete. S jedne nas strane to čudi, a s druge baš i ne. Svatko ima pravo na odluku. Isto tako, parovi jedno pred drugo stavljaju neke zahtjeve koje onaj drugi nekad ne može ispuniti, pa se tako odluka o djetetu događa sve kasnije i kasnije. Tako se jedan par nije mogao dogovoriti oko tog hoće li imati dijete, pa mu je žena postavila određene uvjete. Budući da se nisu mogli baš oko tog dogovoriti, žena je odlučila potražiti mišljenje drugih na popularnom Redditovom podforumu „Am I The A**hole“ kako bi vidjela je li u krivu.

Ona i suprug su još uvijek u dvadesetim godinama, a u braku su devet godina  - vjenčali su se još na fakultetu. Dosad nikad nisu razgovarali previše o djeci, odnosno nisu izražavali želju da imaju djecu, pa ona nije o tom previše niti razmišljala. A onda je jednog dana njezin suprug rekao da želi imati obitelj, odnosno da želi dijete.

„Bila sam zbunjena jer nisam očekivala ovu njegovu promjenu mišljenja. Rekla sam da mi treba vremena da razmislim, a on mi je pristao pričekati,“ napisala je žena. „Nakon dugog razmišljanja, shvatila sam da nisam potpuno protiv ideje da imamo dijete, ali nisam baš bila niti uzbuđena zbog toga. Znala sam da bi nam dijete potpuno promijenilo živote i da bih se morala odreći mnogih stvari koje su mi važne.“

AITA for not having a child until my husband agrees to my fourth requirement?
byu/Throwaway_12992 inAITAH

Kako nije bila sigurna da želi da joj se život toliko promijeni ako odluče imati dijete, žena je smislila četiri "uvjeta" na koje bi njezin suprug morao pristati ako želi da ona pristane imati dijete. Smatrala je da su ti uvjeti sasvim pošteni i na mjestu, jer će ona „preuzeti najveći dio rizika i žrtve“.

A evo koji su bili uvjeti:

  1. Suprug mora obaviti test plodnosti kako bi bili sigurni da s njegove strane nema problema koji bi mogli otežati začeće.
  2. Očekuje od supruga da se privremeno, na dvije godine, povuče iz obiteljskog posla, te da joj u tom vremenu pomaže s bebom, ravnopravno sudjelujući u brizi o bebi, umjesto da očekuje da će ona obavljati veći dio.
  3. Suprug će morati prihvatiti metodu poroda koju ona izabere, bez obzira bio to prirodni porod, carski rez ili inducirani porod.
  4. On bi nakon trudnoće morao pristati na vazektomiju jer ona ne želi više od jednog djeteta i ne želi koristiti hormonsku kontracepciju.

Hm, zanimljivo. Nakon što je suprugu predočila ove uvjete, on je pristao na sve - osim vazektomije. Ne možemo reći da ga osuđujemo.

„Tražila sam da mi kaže zašto to ne bi napravio, jer nakon ovoga više nećemo imati djece, ali njegovi su odgovori bili nejasni, strahuje da bi nešto moglo 'poći po zlu'. Još uvijek stojim iza tih zahtjeva, ali ih također počinjem preispitivati u slučaju da ne pristane uskoro,“ napisala je.

Mnogi su imali što reći o ovom slučaju, pa je objava skupila tisuće komentara. Ispostavilo se, ne sasvim neočekivano, da je većina korisnika na strani supruga, te da ne razumije baš i osuđuje ženu zbog njezinih želja i uvjeta.

Neki od komentara bili su:

„Djevojko, ako ne želiš imati dijete samo to reci. U braku ste 9 godina i nikada niste razgovarali o djeci??? To je razgovor koji bi se trebao dogoditi prije braka.“

„Vi očito ne želite dijete, pa ga nemojte ni imati. Idi pročitaj neke priče o žalosnim roditeljima koji ne mogu imati djecu i možda će te to natjerati da se probudiš.“

„Iskreno, govorite 'ne', ali pokušavate dobiti odobrenje za 'da'. Ako je ne, recite ne i nosite se s posljedicama."

„Možda ste gotovi s djecom nakon ovog prvog. Što uopće ne mora biti slučaj. Bolje nemojte uopće imati ovo prvo dijete. Ne morate imati djecu. Njemu bi bilo bolje da pobjegne i pronađe nekoga tko želi djecu. Trebate si podvezati jajovode umjesto da tražite od tipa vazektomiju.“

Nekoliko je korisnika smatralo da su obje strane ove priče smiješne, pitajući se kako su se može dogoditi da je dvoje ljudi u braku devet godina i da nikada nisu razgovarali o tome da imaju djecu.

Slažemo se da je neobično i sama činjenica da ona ima potrebu postavljati ovakve uvjete, već narušava vjeru u to da će sve biti u redu u njihovom odnosu, braku i roditeljstvu. Baš nas zanima ishod sveg ovog!

Možda te zanima... Trebaju li isključivo roditelji mijenjati pelene? Mama je zanimljivom objavom izazvala žustru raspravu Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.