Roditelji 22. rujna 2023.

Ovih 5 rečenica mogle biti promijeniti vaš brak – nabolje, naravno

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U svakom braku ima uspona i padova, a u onim razdobljima kad je teško, često izgovorimo stvari koje ne želimo i ne mislimo. No, definitivno je bolje na vrijeme razmisliti o svojim riječima koje govorimo onima najbližima, jer one mogu puno tog promijeniti.

Nema sumnje da su riječi moćne – kako one pozitivne, tako i one negativne. Budući da brak nosi sa sobom pregršt izazova i situacija u kojima je jednom ili drugom teško, gotovo je nemoguće zamisliti brak u kojem se ne izgovori niti jedna „kriva“ riječ. U trenutcima kad nam je najteže, najlakše zapravo izgovaramo rečenice koje ne želimo izgovoriti ili ne razmišljamo kako će biti shvaćene.

Možda te zanima... TikTok trik: Poljubac od 6 sekundi je sjajan način za punjenje ljubavnih baterija kroz dan Roditelji

Neke takve riječi ostaju s nama, odnosno onima kojima su izgovorene, jako, jako dugo. Pa čak i kad ih ona osoba koja ih je izgovorila – zaboravi. A jednako je s i pozitivnima i negativnima. No, ima i onih drugih koje niti ne primijetiš, a na neki način puno tog riješe. Evo nekih rečenica koje se možda neće dugo pamtiti, ali će služiti kao prepreka za razbuktavanje vatre – odnosno svađe.

Neka postanu dio tvog vokabulara.

1. Evo što ja čujem da mi govoriš.

Neprestano prevodimo. Čak i kada druga osoba govori istim jezikom, mi uzimamo u obzir govor tijela, ton i kontekst i sve to filtriramo kroz vlastite ideje i predrasude. Zbog toga je lako pogrešno razumjeti jedno drugo, posebno tijekom razdoblja kad se ne slažemo dobro, kada smo često toliko usredotočeni na obranu sebe da zapravo ne slušamo.

Rečenica "Evo što ja čujem da mi govoriš..." daje ti priliku da budeš sigurna da ste oboje na istoj „valnoj duljini“. Omogućuje ti da partneru ukratko kažeš kako doživljavaš razgovor i daje ti priliku da potvrdiš da si ga dobro čula ili da razjasniš sve nesporazume.

2. Reci mi što misliš i osjećaš.

Možemo biti toliko zaokupljeni svojim svakodnevnim obavezama da smo sretni samo što preživimo dan, a kamoli da još radimo na svom odnosu i povezivanju. No, povezivanje je ključ dugovječnosti odnosa i zdravlja. A ako se želimo povezati, moramo biti spremni usporiti i stati.

Ključno pitanje koje možeš postaviti, a koje će promijeniti vaš brak je jednostavno: "Što misliš i osjećaš?" Naravno, ako kad postaviš ovo pitanje, moraš spremno slušati. I moraš ozbiljno shvatiti ono što partner kaže umjesto da to odbaciš ili ignoriraš.

3. Molim te, oprosti mi.

Neke stvari je lakše reći nego druge. I dok je "Žao mi je" važno reći, često je neadekvatno. Kad izgovoriš "Žao mi je", zapravo zadržavaš svu moć kod sebe. Naravno, to potvrđuje da se dogodilo nešto loše, ali ne otvara prostor partneru da ti priđe. To je prilično jednostrano.

Zato moraš shvatiti da kad naučiš tražiti oprost, to ima moć promijeniti tvoj brak. Zašto? To će dati pravo glasa tvom partneru. Traženje njegovog oprosta izbacuje vas iz vodeće pozicije i daje njemu moć da kaže da ili ne. Iako ovo svakako može izazvati neslaganje, mnogo je vjerojatnije da će dovesti do pomirenja nego samo što bi bio slučaj s rečenicom "Žao mi je".

Naučiti tražiti oprost ima moć promijeniti vaš brak.

4. Volim ovo kod tebe.

Kako godine prolaze, možete pomalo otupjeti na ono što volimo kod partnera i usredotočiti se na stvari koje nas iritiraju. Ono što smo nekad lako previdjeli sada je najednom u središtu svega. To je normalno, ali može biti vrlo loše.

Jednostavna praksa koja može promijeniti vaš brak jest naučiti artikulirati stvari koje voliš kod partnera. To zahtijeva rad. Moraš obratiti pozornost i moraš biti voljna progovoriti, čak i ako ti je neugodno. Ali ako odabereš usmjeriti pozornost na ono što partner radi dobro i što voliš kod njega, ne samo da će mu to dati vjetar u leđa, već će i skrenuti tvoju pozornost s negativnih stvari i usmjeriti je na stvari koje su dobre.

5. Osjećam se...

Dok mnoge žene otvoreno govore o svojim emocijama sa svojim prijateljicama, kada razgovaramo sa svojim muževima, želimo da nam čitaju misli. Muškarci, s druge strane, zadržavaju svoje osjećaje kao rezultat kulturnih ideja o tome što znači "biti muškarac" ili zato što razgovor o osjećajima - nije za njih.

No, moramo imati na umu da nesposobnost da razgovaramo o tome kako se osjećamo stvara prepreku dubokom povezivanju s partnerom. Ako želiš promijeniti svoj brak, nauči podijeliti s partnerom kako se osjećaš i daj mu prostora i vremena da izrazi svoje osjećaje.

Naravno, sve ovo vrijedi i obrnuto!

 

Možda te zanima... Evo koliko dugo zapravo traje oporavak vaše partnerske veze nakon rođenja djeteta Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.