Roditelji 19. listopada 2023.

Ovi roditelji ne samo da priznaju da se svađaju pred djecom – nego to preporučuju svima

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije tajna da nemamo svi isti pogled na roditeljstvo. Niti na odgoj. Niti na milijun drugih stvari. Ali oko nekih se stvari ipak čak i vrlo različiti roditelji slažu. Ali ne i ovi roditelji.

Jedno od prvih pravila roditeljstva i odgoja je – nemojte se nikad svađati pred djecom. Čut ćete to od svakog stručnjaka, pročitati u svakoj knjizi o odnosima u braku, o roditeljstvu, a čak ćete i nekako instinktivno to moći zaključiti. Znaš ono, nemoj tući djecu, ne svađaj se pred djecom s partner(ic)om i tako to.

Možda te zanima... 5 jednostavnih koraka za izbjegavanje obiteljskih svađa i rasprava tijekom blagdana Roditelji

I znaju to gotovo svi roditelji. Naravno, dogodi se nekad ipak i takva situacija da se nešto što ne bi trebalo odigra pred djecom, ali na neke stvari ne možeš previše utjecati, život je nepredvidiv. No, u pravilu znaš da se ne treba svađati pred djecom. Štoviše, slažu se s tim jer je to nekako vrlo logično. Velikoj većini, ali ne i ovim roditeljima.

Nika Diwa i njezin suprug nedavno su postali viralni, odnosno njihov video u kojem su priznali da se svađaju pred svojom djecom te potiču sve druge roditelje da učine isto iako bi to moglo biti "nepopularno mišljenje". Hm, pitamo se zašto i kako.

Diwa jasno daje do znanja da ne misli na osuđivanje, uvredljive riječi ili bilo što što ne smatraju "zdravim" kada je u pitanju svađa. Sukob je u bilo kojoj vezi neizbježan, a ako djeca vide dobar primjer rješavanja sukoba, pripremaju se za uspjeh u budućnosti. Također vide da se i mama i tata mogu naći u neugodnoj situaciji, ali ipak završi dobro.

"Važno je za djecu da nauče kako upravljati zdravim sukobom", napisala je Diwa u tekstu na videu nje i njezina supruga usred svađe dok su njihova djeca s njima. “Dopuštamo im da s poštovanjem gledaju mamu i tatu kako se ne slažu i rade na jedinstvu i razrješenju. To im pomaže pripremiti se za zdravo rješavanje sukoba dok odrastaju.”

@nikadiwa Unpopular opinion but… 🤷🏻‍♀️🤷🏿‍♂️ #parenting #conflictresolution #teachingkids ♬ Little Things - Adrian Berenguer

Naravno, kao što bismo i očekivali, reakcije su većinom bile – neslaganje i nepovjerljivost.

“Ne svađajte se pred svojom djecom. Da, neka misle da su stvari savršene, neka vide samo ljubav i obožavanje. Pogotovo kad su mali. Nemojte izlagati svoju djecu emocionalnim prepirkama čak ni zbog najmanjih nesuglasica,” rekao je jedan korisnik.

"Mislim da djeca mogu svjedočiti nesuglasicama/razgovorima, a ne svađama", napisao je drugi.

Neki su se korisnici složili s Diwom rekavši da bi željeli imati iskusne roditelje koji pokazuju dobro i loše. “Moji roditelji su to učinili, ali nisu rješavali stvari pred nama pa smo uvijek mislili da se svađaju”, napisao je jedan korisnik.

Svađa pred djecom može biti prihvatljiva samo ako to nije često i ako se ne pokazuje neprijateljsko, ili agresivno ponašanje, a to uključuje i šutnju ili vrijeđanje, što definitivno može biti štetno za djecu. Djeca koja su izložena ovakvoj vrsti sukoba često će postati tjeskobna, uznemirena, tužna, ljuta i depresivna.

Činjenica je da djeca uče upravljati sukobima promatrajući kako odrasli u njihovom životu rješavaju nesuglasice i snažne emocije. Kada roditelji mogu ispravno regulirati svoje prepirke, sagledati strane onog drugog kroz empatiju i završiti sve sa zdravim rješenjem, to je vrsta modela koji će djeca slijediti u životu dok odrastaju i nalaze se u vlastitim nesuglasicama i argumente.

Možda te zanima... Ovih 5 rečenica mogle biti promijeniti vaš brak – nabolje, naravno Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.