Školarci 09. svibnja 2023.

6 savjeta kako dijete naučiti svađati se. Da, želiš da to nauči – čak i kad ti ne odgovara

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada djecu naučimo raspravljati, to im pomaže u rješavanju sukoba, poboljšanju rasuđivanja i postizanju uspjeha. Dobro, lakše se kad s drugima raspravljaju…

Komunikacija je temelj svih ljudskih odnosa, ali to nije uvijek i samo jednostavno dijeljenje informacija. Mnogo je svakodnevnih situacija koje uključuju uvjeravanje, pregovaranje, izražavanje mišljenja i postizanje dogovora. Moramo li ti to uopće govoriti? Imaš li jedno ili više djece, sve ti je jasno. I možda ti se nekad čini da je bolje biti u svojevrsnom nadređenom položaju, pa da sve ti odlučuješ, no, činjenica je da je važno i dijete naučiti se svađati. Da, baš tako.

Vještina svađanja poboljšava se kako djeca odrastaju, kognitivno sazrijevaju i imaju više prilika za vježbanje. Iako, znamo da im prilika nikad ne nedostaje kad su roditelji u pitanju. Međutim, neka djeca kao da već imaju višu urođenu sposobnost od druge djece njihove dobi. To nije dobro za tebe, znamo, ali to znači i da je dijete vjerojatno naprednije po pitanju jezičnih vještina. No, svi mogu usavršiti svoje društvene vještine i postići izvrsne rezultate – u svađanju. Ovo učenje treba poticati kod kuće i u školi.

1. Ponudi argumente

Kada pokušavaš motivirati dijete da učini određenu radnju, rečenice poput "zato što sam ja tako rekla" ili "zato što sam ja tvoja mama" nisu dovoljne. Naprotiv, važno je objasniti razloge iza naših zahtjeva. Slično tome, kada nas oni pokušavaju uvjeriti u neki problem, vrlo je pozitivno pitati ih koji su razlozi koji ih navode na takvo razmišljanje. To im pomaže da strukturiraju svoje ideje i mogu ih jasnije predstaviti.

Kad s njima o nečem raspravljaš, saslušaj ih i pitaj ih koji su razlozi zbog kojih razmišljaju na određeni način.

2. Pokaži poštovanje

Važno je zapamtiti da svađa zapravo nije isto što i argumentirano raspravljanje i da cilj ne bi trebao biti "pobjeda" ili nametanje našeg mišljenja. Da bi rasprava bila produktivna, treba tražiti dodirnu točku i uvijek se sugovorniku treba obraćati s poštovanjem. Tko izgubi ovaj oblik pristupa, izgubi razum. U tom smislu, neslaganje ili ljutnja ne daje nam pravo povrijediti ili napasti drugu osobu.

3. Slušaj

Kada djecu učimo raspravljati, moramo ih naučiti i slušati. Moramo znati mišljenje druge strane i njihove zahtjeve kako bismo mogli pregovarati. Za to je bitno da djeci od najranije dobi damo prostora da se izraze.

Ako ignoriraš svoje dijete dok govori, omalovažavaš njegove ideje ili mu daješ do znanja da njegovo mišljenje nije vrijedno zbog malog broja njegovih godina, vjerojatno je da ni ono kad odraste neće znati aktivno slušati.

4. Upravljaj emocijama

Ponekad nas rasprave uzrujaju i generiraju intenzivne negativne emocije. U tom stanju ne možemo jasno se izraziti niti postići dogovor. Možemo čak izgovoriti neprikladne riječi koje zapravo ne želimo. Stoga pokušaj svoju djecu naučiti jednostavnim tehnikama kojima će emocije držati pod kontrolom kako bi se mogla smiriti prije nego što odgovore. I, naravno, svakako i ti primijeni ove smjernice.

5. Budi pozitivan/na

Asertivna ili pozitivna komunikacija vrlo je korisna kada drugoj osobi moramo prenijeti svoje želje i mišljenja, pogotovo ako se razlikuju od tvojih. Kako bismo pomogli djeci da ga primjenjuju, možemo ih potaknuti da slijede ove korake:

  • Govori kako osjećaš, umjesto da napadaš ono što je druga osoba učinila.
  • Navedi svoje argumente konkretnim primjerima.
  • Postavi jasne zahtjeve o tome što želiš.
  • Naglasi korist koju obje osobe mogu dobiti ako se postigne dogovor.

Važno je da djeca vide da su odrasli zainteresirani da ih slušaju i da poštujemo njihov red da govore.

6. Vježbaj redovito

Kao i svaku vještinu, sposobnost argumentirane rasprave potrebno je često vježbati kako bi se usavršila. Iz istog razloga, u školi i kod kuće, djeci moramo ponuditi priliku za raspravu. Dok jedete zajedno kao obitelj, možeš predložiti temu za razgovor i omogućiti svima da iznesu svoje stajalište.

Raspravom do uspjeha

Djecu moramo svakodnevno učiti vještini rasprave, a važno je obratiti pažnju na vlastito ponašanje i dinamiku kod kuće. Slušanje, poštovanje, smirenost i asertivnost nije uvijek lako primijeniti i održati. Zapamti da će ti ova učenja omogućiti da izgradiš zdraviju vezu sa svojom djecom i održiš obiteljsko okruženje zapravo mirnijim i stabilnijim.

No, osim tog, dat ćeš svom djetetu vrijedne alate kojima će rješavati sukobe s kolegama u razredu, ali i postizati uspjeh u budućem poslu.

Možda te zanima... 12 svađa koje je svaki par s djecom prošao bar jednom Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.