Roditelji 16. prosinca 2022.

5 ključnih stvari za miran razvod

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razvod je stresan i bolan, i to uvijek i za sve strane, samo ovisi na koji način. No, ako su obje strane spremne na mir, moguće ga je provesti i uz najmanju moguću dozu stresa.

Razvod je među najstresnijim stvarima koje se mogu dogoditi obitelji. Osim što oboje gubite osobu koju volite i s kojom ste dobili djecu i osnovali obitelj, djeca bi mogla proživljavati jednako bolne procese kao i vi, kad saznaju da njihova obitelj više nikad neće biti cjelovita.

Rastava braka Možda te zanima... Problemi u braku: Trebaju li roditelji ostati zajedno zbog djece? Roditelji

U cijelom tom procesu razvoda, život može postati potpuni kaos za cijelu obitelj. Nekad stvari mogu izmaknuti kontroli i postati baš gadne, a to nikom ne ide u prilog. Uz malo truda sve može biti daleko lakše, a evo kakav trud treba uložiti, odnosno kako ga usmjeriti.

Prihvati svoje mane

Ovo je važno napraviti u bilo kojoj svađi ili prepirci, a kamoli kad je razvod u pitanju. Dok obitelj prolazi kroz proces razvoda, roditelji lako upadnu u zamku okrivljavanja, pa cilj postane učiniti sve da onaj drugi ponese jedinu krivicu za raspad braka. No, činjenica je da nikad nije samo jedan krivac. Pogledaj se u zrcalo i razmisli o svojim „greškama“ i o tome što je sve moglo doprinijeti tome da se nađete tu gdje jeste. U većini slučajeva krive su obje strane.

Prije nego počneš kriviti onog drugog, pokušaj procijeniti vlastiti doprinos vašem braku. Koji je tvoj neuspjeh u braku? Jesi li nekad zanemario/la partnera/icu i nisi pružao/la dovoljno ljubavi? Kad naučiš prihvatiti svoje mane, onda možeš biti siguran/na da je razvod pravi put za vaš odnos.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Veseli se izlječenju

I „najobičniji“ prekid je bolan, a kamoli razvod braka u koji su uključena djeca i ako su iza vas godine i godine braka. Kad se probudiš u krevetu čija je druga polovica prazna, to može itekako slomiti srce. No, važno je pokušati se „sastaviti“ i pogledati širu sliku. Da, sad osjećaš bol zbog ove drastične promjene, ali je li moguće da će ti to donijeti i neke pozitivne stvari? I tebi i ljudima oko tebe.

Dok prolaziš proces razvoda može možeš početi ispočetka i pokušati raditi nešto što oduvijek želiš. Razvod je savršeno vrijeme za ponovnu procjenu samog sebe, te da vidiš što ti treba i što te veseli. Možeš potražiti kuću ili stan o kakvom oduvijek maštaš, isprobati novi hobi ili planirati izlete i avanture s prijateljima i članovima obitelji. Makni misli s razvoda i isprobaj nešto novo. Možda zvuči otrcano, ali činjenica je da je to uistinu pravi put do boljeg osjećaja.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Imaj na umu uzajamno poštovanje

Najbolji put za miran razvod je uzajamno poštovanje. Prekidate vezu, brak, odnose s osobom, a ne s nekim tko ne zaslužuje baš nikakvo poštovanje. Bez obzira na to koliko se usijao vaš razgovor, vaša svađa, imaj na umu da on/a i dalje zaslužuje poštovanje. Stavi na stranu vaše razlike i pokušajte dogovoriti vaš novi raspored, odnos, posebno ako imate djecu.

Možda te zanima... Što sam rekla kćeri kad je pitala: Mama, zašto nas je tata ostavio? Roditelji

Tijekom procesa razvoda morat ćete oboje naučiti uzajamno se poštivati. Obje strane moraju barem pokušati razumjeti onu drugu. Ti patiš, to je činjenica, ali to ne znači da druga strana ne pati. Vjerojatnost da je potpuno shrvana kao i ti je vrlo velika. Čak i ako misliš da nisi osjećao/la dovoljno ljubavi tijekom braka, partneru će, kao i tebi, gubitak biti jako teško prihvatiti.

Ne predaj se

Ponekad ne ide uzajamno. Nekad će se pokazati da ma koliko se trudiš, partner/ica neće pružiti tebi jednako poštovanje i mir. Da bi razvod bio miran, ne smiješ uzvratiti jednakom mjerom na povišene tonove, uvrede, žalbe. Budi bolja i mirnija osoba. Takvo ponašanje partnera je samo dokaz da je razvod bio potreban i da vaš zajednički život toksičan za sve.

Bez obzira na to koliko partner pričao loše o tebi, nemoj se spustiti na tu razinu i nemoj doliti ulje na vatru. Ako dopuštaš da mržnja bude u tvom srcu i reagiraš mržnjom, to će ti biti teže nastaviti dalje sa životom.

Reci sve

Čak i ako više niste u braku, oboje morate biti upućeni i uključeni u sve. Ako su vam djeca na vrhu ljestvice prioriteta, onda morate isplanirati kad će djeca biti s kojim roditeljem, uključujući i blagdane. Što ste više oboje zajedno uključeni u sve oko djece, to će djeci biti lakše. Ako ste dogovarali nešto veliko i važno što se tiče djece, morate o tome zajedno razgovarati.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Oboje morate znati sve što se događa bez obzira na to radilo se o zajedničkoj imovini, poslu ili djeci. Što više komunicirate, lakši će i mirniji biti razvod. Možda nije loša ideja u sporazumu navesti neka određena ograničenja preko kojih se neće moći ići kasnije.

Presuda glasi?

Jedina presuda koja ti treba jest da je razvod proces, i to bolan proces. Čak i kad se razvode osobe koje više nemaju osjećaje jedno za drugo ili čak gaje negativne osjećaje – to je ponovno bolan proces. I on traje. Od trenutka kad tako odlučite, do trenutka kad ćeš živjeti bez partnera, taj proces traje. Uvijek je kaotično i uvijek je bolno, ali uvijek postoji način da bude mirno i dostojanstveno. Imaj na umu da što mirnije protječe taj proces, to ćete se svi lakše prilagoditi novom načinu života.

Ne zaboravi da je najvažnije od svega da djeca osjete što manje patnje i tuge. Oboje će neminovno osjetiti, ali važno je da ne budu žrtve vašeg odnosa i da ne osjećaju krivicu ni za što. tuga je normalan osjećaj i mora se javiti, ali ako sve bude teklo kako treba, ta će tuga jednom biti daleko manja. Veliki dio ovisi o - roditeljima i tome trude li se sve napraviti mirno. 

Možda te zanima... Ispovijesti roditelja: Mijenjaju li se partnerski odnosi nakon dolaska bebe u obitelj? Roditelji Možda te zanima... 12 svađa koje je svaki par s djecom prošao bar jednom Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.