Roditelji 04. rujna 2023.

Što kada se mama i tata ne slažu oko odgoja djece?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Suprotstavljeni stilovi roditeljstva nisu neuobičajeni, ali svakako mogu uzrokovati probleme u partnerskom odnosu. Stručnjaci u nastavku savjetuju što napraviti kada se roditelji ne mogu usuglasiti oko odgojnog stila

Prije djece sanjala sam o svom idealu majčinstva. Imala sam svoj stil i pravila kako bih željela odgajati svoju djecu. Ali u cijelom svom planiranju napravila sam jednu malu grešku: zaboravila sam uzeti u obzir svog muža. Sada kada imamo dvije kćeri, shvatili smo da se naši stilovi roditeljstva uvelike razlikuju i često sukobljavaju. Ja primjerice vjerujem da bi kolijevka pokraj našeg kreveta trebala biti cijelu prvu godinu, a on želi da beba spava u svojoj spavaćoj sobi što je prije moguće. Ja imam stroža pravila oko obroka i međuobroka, a on je poprilično popustljiv.

Daleko od toga da smo jedini par koji prolazi kroz ovo. Uzmimo za primjer Anu i Marka, par koji je u društvu uvijek djelovao skladno.  No kad su dobili dvije djevojčice, njegovo je autoritarno roditeljstvo počelo izazivati ​​nesuglasice u njihovom domu. "On želi da dvoje male djece bude tiho i savršeno se ponaša cijelo vrijeme. To je jednostavno nerealno - oni su samo djeca! A ja bih trebala provoditi ta pravila s kojima se jednostavno ne slažem, tako da smo jako nedosljedni u odgoju", kaže Ana. "Kako rješavamo svoje nesuglasice? Trudimo se ne svađati se pred djecom i riješiti to nasamo”, dodaje Ana. 

Nažalost, nemamo priliku isprobati roditeljstvo našeg partnera prije dolaska djece. I nijedan pristup nije nužno ispravan ili pogrešan. Ali, kada se parovi nađu u situaciji sa suprotnim stilovima roditeljstva, što mogu učiniti da budu uspješni kao par i roditelji i da stvore pozitivno kućno okruženje? Srećom, potpuno slaganje u stilu roditeljstva nije presudno za odgoj djece. Ali parovima će možda biti potrebna pomoć kako bi preživjeli posljedice stalnih sukoba. U nastavku pročitajte savjete stručnjaka i što napraviti ako vi i vaš partner ne dijelite iste stavove i ideje oko odgoja djece.

Odgoj djece Možda te zanima... Psihologinja otkriva što to roditelji nikad ne bi trebali raditi pred djecom Vrtić

Osjećate li da ste bolji roditelj kad vaš partner nije u blizini? Niste sami!

Mnogi roditelji osjećaju da bolje odgajaju djecu kad njihov partner nije u blizini. Ima li istine u tome? Odgovor na ovo važno pitanje za portal Parents dala je Tracy Dalgleish, klinička psihologinja i savjetnica za parove. "To je zbunjujuće jer bismo trebali osjećati olakšanje i podršku u roditeljstvu kad je naš partner u blizini. Umjesto toga, naša pažnja često odmiče dopuštajući da se uvuku briga, tjeskoba i frustracije zbog neispunjenih očekivanja"; objasnila je Tracy. Kad je partner u blizini, roditelji si često postavljaju pitanja poput: hoće li propitkivati moje poteze, Osuđuje li me?, Zašto on ne vodi računa o tome?.

Što partneri mogu učiniti u izazovnim situacijama?

Iako je važno raditi na vlastitim osjećajima, isto tako je dobro razgovarati s partnerom o izazovima roditeljstva. Prije nego što dobiju djecu, većina ljudi razmišlja o idealnom roditeljstvu. Žele imati određeni stil i pravila koje će prenijeti na svoju djecu, ali zaborave na najvažniju stvar; drugog roditelja. To može biti nešto jednostavno poput hrane koju će djeca jesti ili kad mogu gledati televizor, do toga hoće li kažnjavati djecu. Nažalost, nemamo priliku testirati roditeljski stil partnera prije dolaska djece. I nijedan pristup nije nužno ispravan ili pogrešan. No, kada se parovi nađu u situaciji s dijametralno suprotnim stilovima roditeljstva, što mogu učiniti kako bi bili uspješni kao par i roditelji?

Možda te zanima... 7 osnovnih Montessori pravila koja će vam pomoći da budete još bolji roditelj Vrtić

Jasno istaknite svoj stil odgoja

Iako se parovi ne moraju složiti u svemu, korisno je osvijestiti stil roditeljstva te kakva uvjerenja i navike donosite u svog doma. Kad to osvijestite, možete jasno odlučiti kakav roditelj želite biti. "Roditelji s kojima radim možda su odgojeni u jednom stilu i žele to promijeniti", kaže Elaine Taylor-Klaus, certificirana savjetnica za roditelje. Ono što je funkcioniralo u prošlosti možda nije najbolje za vašu obitelj. "Djeca danas trebaju roditelje koji će komunicirati svjesnije i više surađivati", dodaje Taylor-Klaus.

Ne kritizirajte partnera pred djecom

Ako uočite da se vaše partner ponaša u suprotnosti s načinom na koji biste vi, pustite to dok ne budete mogli razgovarati jedan na jedan, predlaže Bonnie Harris, specijalistica za roditeljstvo i ponašanje djece. Dodaje kako je za djecu bolje da ne svjedoče roditeljskim svađama. Također je korisno za partnerski odnos izbjeći kritiziranje drugog roditelja.

Koristite dogovorene fraze kad vam treba pomoć

Već smo napomenuli kako nije dobro svađati se pred djecom niti kritizirati partnera. Međutim, možda vaš partner zaista treba spas iz situacije koja je izvan kontrole. Pronalaženje načina da signalizirate svoje potrebe u kaotičnoj situaciji može vam pomoći da surađujete. "Moj suprug i ja koristili smo riječ ‘uže‘, što znači da trebamo pomoći u određenoj situaciji"; pojasnila je Taylor-Klaus. Svoju kodnu riječ trebate čuvati u tajnosti od djece, ali možete ju koristiti pred djecom. Time ćete partneru dati do znanja da vam treba pomoć i da vas obuzimaju emocije. Zapamtite, nitko nije savršen i svi griješe. 

Pronađite vrijeme za sebe

Zaštita i njegovanje partnerskog odnosa treba biti visoko na listi prioriteta. Ako je moguće, jednom tjedno odite sami ne spoj. Naime, njegovanje odnosa ne treba biti opcija, zaista trebate pronaći vrijeme kako biste se povezali s partnerom dok djeca nisu prisutna. Naravno, ponekad možete naići na logističke probleme, nemate dadilju, ali možete pričekati da djeca zaspu i potom iskoristiti vrijeme za vas. Dovoljna je večera i razgovor ili uživanju u filmskoj večeri.

Potražite pomoć stručnjaka

Nije neuobičajeno da razlike u stilu vas i vašeg partnera postanu nemoguće za riješiti. No, ne brinite, postoje stručnjaci koji vam mogu pomoći. Potražite terapeuta ili stručnjaka za odgoj koji će vas usmjeriti. Iako nekoliko stilova roditeljstva može funkcionirati bez smetnji, kad je podjela velika, nepristran stručnjak može biti dobrodošao.

Nikad nije kasno za promjene!

Postoji li ikada točka u kojoj je prekasno popraviti štetu koju su prouzročili roditelji? Roditelji često slušaju o dragocjenom razdoblju razvoja u ranim godinama i mogu zbog toga osjetiti pritisak. Ali nikada ne postoji točka u razvoju djeteta za koju bi se smatralo da je prekasno za promjene koje imaju pozitivan utjecaj, kaže Harris. Uvijek ima vremena za poboljšanje, a djeca će imati koristi kad god roditelji odluče surađivati. Sve dok postoji povjerenje, pozitivne promjene se mogu postići.

Možda te zanima... Genijalno pismo jedne "lijene mame" i zašto svijetu treba više ovakvih (lijenih) roditelja? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.