Roditelji Tatina zona 17. kolovoza 2023.

Tatino raspoloženje ima veliki utjecaj na razvoj djeteta

Foto: Freepik ; Očevo raspoloženje i razina stresa povezani su s razvojem djece
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nova istraživanja pokazuju kako je očevo raspoloženje i razina stresa povezana s razvojem djece

Majka je često središte obitelji, a njezino raspoloženje utječe na sve koji žive pod tim krovom. To je odgovornost koju mame ne uzimaju olako. Svaki dan utjecaj maminog mentalnog zdravlja i sreće na djecu je pokretačka sila iza njenog pogleda na život.

Sada novo istraživanje iz Michigan State University, objavljeno u časopisima Early Childhood Research Quarterly i Infant and Child Development, pronalazi jaku vezu između tatinog raspoloženja i mentalnog zdravlja i razvoja djece. Čini se da majke nisu jedine koje trebaju voditi računa o razini stresa! 

Možda te zanima... 'Emocionalni rad': Zašto su mame umornije nego tate? Roditelji

Istraživanje je obuhvatilo 730 obitelji, uglavnom niskog dohotka, i stres koji se odnosi na roditeljstvo. Koristeći upitnike koji su od sudionika tražili da ocjenjuju tvrdnje kao što su: "Osjećam se zarobljenom zbog svojih odgovornosti kao roditelj" ili "Ponekad osjećam da me dijete ne voli," istraživači su utvrdili da kada su tate značajno pod stresom i pokazuju depresivne simptome, razvoj govora kod djece je nepovoljan.

Naime, djeca su imala slabije jezične vještine u dobi od 3 godine. I dok su oba spola bila niža na testovima kognitivnih sposobnosti, zanimljivo je da je stres i mentalno zdravlje tatinog roditeljstva više utjecalo na jezični razvoj sinova nego na kćeri. Također je zanimljivo da čak i kad se uzme u obzir pozitivan utjecaj majke, tatino raspoloženje i dalje je važno.

Roditeljstvo usrećuje tate, ali kod mama je puno kompliciranije

Istraživanje je također pokazalo da je duševno, ali i općenito zdravlje majki imalo sličan značajan utjecaj na probleme u ponašanju mališana. Zanimljivo je da je tatina depresija tijekom 'toddlerskih' godina njihove djece bila utjecajnija na kasnije društvene vještine više od simptoma majki.

Možda te zanima... 7 znakova emocionalnog poremećaja ili poremećaja u ponašanju kod djece Vrtić

Vodeći istraživač dr. Claire Vallotton, izvanredna profesorica za razvoj djeteta na Državnom sveučilištu Michigan, komentirala je rezultate: "Postoji cijela ideja koja je izrasla iz prošlih istraživanja da tate stvarno nemaju izravne učinke na njihovu djecu, da oni samo stvaraju ton kućanstvu i da su mame one koje utječu na razvoj njihove djece, ali mi ovdje pokazujemo da očevi stvarno imaju izravan učinak na djecu, kako kratkoročno tako i dugoročno."

Istraživači predlažu da očevi koji doživljavaju više stresa ne moraju biti toliko privrženi onome što se događa s njihovom djecom, što može dovesti do kašnjenja spoznaje i problema u ponašanju. To je osobito istinito jer moderni očevi provode više vremena sa svojom djecom i preuzimaju veći dio roditeljskih odgovornosti.

Rezultati istraživanja za tate, prema istraživaču dr. Tamesha Harewood, jednostavni su: "Vi ste važni za svoju djecu, tako da se morate brinuti o sebi." Dodaje: "Očevi se ne bi trebali osjećati kao da su 'manje muški' jer trebaju pomoć."

Možda te zanima... Istraživanja otkrivaju utjecaj oca na kćerinu sreću u odrasloj dobi Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.