Vrtić 27. kolovoza 2023.

Jesam li loša majka ako se ne volim igrati sa svojom djecom?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako vas ideja da se igrate s djetetom natjera na vrištanje u jastuk, evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da ponovno uživate u igri sa svojim djetetom.

Roditelji rastrgani između poslovnih, obiteljskih, partnerskih i roditeljskih obveza imaju osjećaj kako nedovoljno svog vremena posvećuju upravo svojoj djeci. Najčešće su to roditelji mlađe djece, koja se još ne znaju dovoljno dobro izraziti niti su još došla do faze samostalne igre te neizravno traže pažnju svojih roditelja. Upravo je o toj temi iskreno progovorila mama petogodišnje djevojčice, a njezino je pismo izazvalo lavinu reakcija. 

Ako ste se ikada umorili od igranja sa svojom djecom, znajte, niste sami!

Od kad sam postala mama, susrela sam se s mnogim neočekivanim situacijama, no jedna od najneočekivanijih je ta da se mrzim igrati sa svojom djecom. Ne cijelo vrijeme i ne mrzim svaku igru, ali postoji ta posebna vrsta igre u ranom djetinjstvu. Često uključuje stvari poput malih plastičnih igračaka, kućica za lutke, Barbie autića ili lažne hrane. To je igra u kojoj se vaše dijete pretvara u malog tiranina koji vam govori što da kažete i kako da pomaknete "vašu" lutku u njihovoj igri. Ili vam servira beskonačne porcije plastične hrane i praznih šalica za čaj, a vama nije dopušteno raditi ništa drugo osim sjediti i slijediti njihov scenarij.

Općenito, biti kod kuće sa svojom djecom svaki dan najveća je radost mog života. Ali ima nekih dana kada se jednostavno mrzim igrati sa svojom djecom. Sigurna sam da nisam jedina mama koja se tako osjeća.  Volim svoju djecu. No oblačenje u kostime, puzanje po podu ili modeliranje figurica od plastelina tjeraju me da pobjegnem vrišteći iz kuće. 

Moram li voljeti ove stvari da bih voljela svoju djecu? Apsolutno ne. I dok mi se može smučiti igranje sa svojom djecom, to ne znači da ne želim provoditi vrijeme s njima. Stoga sam pronašla nekoliko jednostavnih načina da prvenstveno sebi olakšam igru ​​sa svojom djecom. Ako ste nekad na djetetov prijedlog da se igrate s njim osjetili potrebu da vrištite u jastuk, dobro došle u klub. Evo kako biste pak mogli postupiti u tom slučaju.

 

Možda te zanima... Zašto su djeca zapravo sretnija s manje igračaka? Vrtić

Što učiniti kada se ne volite igrati sa svojom djecom? 

Za početak, ako djeca traže da se igrate s njima, odaberite igru koja vam je najmanje mrska

Možda ne volite igrati lovice, ali vas društvene igre poput Čovječe, ne ljuti se donekle zabavljaju? Djeca će biti sretnija ako radite s njima nešto u čemu i vi uživate, pa budite slobodni u odabiru igre koja vam više odgovara.  Ako volite provoditi vrijeme na otvorenom, imate još više opcija. Odlazak u park, na plažu, piknik ili u šetnju prirodom uvijek su dobra ideja za zajedničko provođenje vremena. Pripremite popis aktivnosti u kojima uživate s djecom i pridržavajte ga se kad vas uhvati kriza.

Pozovite svoje prijatelje s djecom

Samostalna igra je važna i djeca bi se trebala moći sama zabavljati. Ali ponekad žude za interakcijom s drugim ljudima. Ako niste raspoloženi za igru, pozovite prijatelje u goste. Tako ćete imati priliku družiti se s drugom odraslom osobom, a djeca će se zabaviti zajedno.

Postavite vremensko ograničenje 

Jedan od načina da se igram sa svojom djecom i sačuvam svoj razum je da postavim vremensko ograničenje. I obavijestim svoju djecu unaprijed o tome. Obično postignem maksimum oko deset do petnaest minuta. Dakle, reći ću svojoj djeci da se mogu igrati s plastičnim životinjama petnaest minuta, ali onda mama mora ići napraviti večeru. Ili otrčati krug oko kuće. Ili odrijemati. Sve što će završiti igru. Vremensko ograničenje oslobađa me pritiska, osjećaja kao da igra nikada neće završiti. I često kad jednom pomognem svojoj djeci da se počnu igrati, oni će nastaviti čak i kad ja odem. 

Odaberite pravo vrijeme za igru ​​sa svojom djecom

Prepuštanje zajedničkoj igri najbolje funkcionira kada ne buljim u neurednu kuću, sudoper pun posuđa i brdo neopranog rublja. Lakše me očarati zapovjedničkim i zahtjevnim stilom zajedničke igre moje djece kada mi stres kućanskih poslova ili večere ili podugačkog popisa obaveza ne diše za vratom. Umjesto da čekate da vas djeca kojima je dosadno počnu moliti za igru, rasporedite vrijeme za igru ​​u svom kalendaru. Ili svaki dan odredite vrijeme kada se možete igrati.

Popustite i igrajte se sa svojom djecom igara po njihovom izboru, ali pod svojim uvjetima

Postavite vremensko ograničenje kad se igrate sa svojom djecom. Obavezno ih obavijestite unaprijed, da znaju koliko će ta igra trajati, a napomenite im pred kraj da će uskoro završiti.

Ako se mrzite igrati sa svojom djecom - svejedno to radite

Naravno, ne uvijek, ali ponekad ćete ići protiv sebe, popustiti dječjem nagovaranju i tinjajućoj majčinskoj krivnji i provesti vrijeme s njima točno onako kako ona to traže. Bit će vam lakše ako samo zamislite izraz radosti na njihovim licima, prema portalu Worth Writing For.

Možda te zanima... "Priznajem...Ne volim biti trudna i zbog toga neću biti loša majka" Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.