Roditelji 23. travnja 2024.

Okrutna i iskrena: „Ne, tvoj muž se neće promijeniti ako nije ni prvi put jer mu nije stalo“

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Brinemo se za dom, brinemo se za djecu, brinemo se za dječje aktivnosti, za školske užine, za ručkove, večere i užine… A onda još moramo i za partnere. Ne sve, naravno, ali neke od nas. Nekad se nadamo da će se nešto promijeniti. No, što ako neće?

Poznata je ona gotovo poslovična istina, još iz vremena prvih djevojačkih veza, da žene često žele promijeniti svoje partnere, pa kasnije i muževe. Nekad se doslovno vežu u brak, u nadi da će se neke stvari ipak promijeniti. Pa se onda odluče na djecu u nadi da će se, ako ne prije, onda tada nešto promijeniti. I nekad su prilike koje se pružaju stvarno prekomjerne, pa ako se ne promijeni ovaj put, možda će sljedeći…

Možda te zanima... U prvoj godini djetetova života par se posvađa čak 2500 puta Roditelji

Naravno, ne govorimo o svim muževima ovog svijeta – bilo bi tužno da je tako, a bilo bi i okrutno od nas reći da je to tako, zbog čega bi nas mnogi s pravom prozvali raznim nepriličnim riječima. No, činjenica je da sigurno znaš puno žena u svom krugu prijateljica i poznanica koje se „bore“ s muževima zbog nekih „sitnica“ uvijek iznova. Nekad je to pospremanje, nekad igra s djecom, nekad vođenje djece na aktivnosti, nekad…

Jedna TikTok mama, Abby Eckel, održala je vrlo okrutan i iskren govor ovim ženama, a njen je video ubrzo postao viralan, izazivajući cijeli niz komentara. Njezin video koji je primjer „teške ljubavi“, odnosno „tough love“, poruka je ženama i partnericama koje su ljutite na svoje muževe ili partnere koji nikako da se promijene i čuju ono što im one govore.

„Ovo će zvučati oštro, ali mislim da mnogi ljudi zapravo jednostavno žele čuti istinu, a to je da - njega nije briga. Nema koristi od tog da se promijeni,“ kaže ona u svom videu. Iako se može vidjeti da je i ona sama vjerojatno ljutita na svog supruga, čini se da više govori vrlo općenito, onako kako bismo u šali rekle – o muškom rodu.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

„Ponovno obraćanje suprugu kako biste razgovarali o nekom problemu, bilo da se radi o nejednakosti u kućanstvu, o tome da se osjećate kao da niste vi važni ili ne osjećate da on u to ulaže imalo vremena i truda, vjerojatno neće naići na odaziv jer je on iskorištavao vaše vrijeme, vaše rad, vašu energiju, i ako mu nije bilo stalo kad je to počeo raditi, neće mu biti stalo ni sada.“

Hm, čini nam se kao da pretjeruje pomalo, ali opet, sigurni smo da će se mnoge žene i partnerice pronaći u ovakvom opisu. Ona dalje kaže kako zna da razgovori koje ove žene vode sa svojim muževima nisu prvi takve vrste. Zapravo, ona zna da su ti razgovori o nejednakosti među partnerima trajni problem u mnogim brakovima.

Eckel kaže da ako ste jednom spomenuli te probleme i ništa se nije promijenilo, onda vam, uz ispriku što vam mora to reći, kaže da se taj tip nikada neće promijeniti jer nema posljedica za njegov nedostatak truda.

„Na kraju će se stvari vratiti na staro. Prestat ćeš ga gnjaviti i njemu će to biti dobro. Sve dok to ponovno ne spomeneš. I opet, ništa se ne događa jer nema posljedica. Pa zašto bi se htio promijeniti?“ kaže ona, te usporedi takve „lijene muževe“ s djecom koja znaju da njihovi roditelji zapravo neće izvršiti bilo kakvu prijetnju kaznom.

Dakle, što može učiniti žena kojoj je očajnički potrebna pomoć kada se njezin muž ne želi promijeniti?

„Ne kažem da biste trebali prijetiti da ćete otići i narušiti svoj brak na prvi znak tog da nešto nije u redu, ali ako se on ne promijeni prvi put kad to spomenete, njega nije briga i to se neće promijeniti,“ kaže Eckel.

I dok ne misli da je razvod krajnji razvoj događaja u svakom braku, ona predlaže postavljanje zdravih i realnih granica.

„To je upravo razlog zašto govorim ženama koje rano stupaju u vezu i onima koje su same: počnite onako kako mislite i nastaviti. To zahtijeva postavljanje granica za sebe i osobu s kojom ste u vezi,“ napisala je u opisu.

@itsme_abbye This is a harsh truth. But it needs to be said. He simply doesn't care. It should not take conversation after conversation after conversation for your husband/boyfriend/partner to list, learn, and change. It's because he doesn't care. It doesn't benefit him to change. Approaching your husband AGAIN to discuss household inequity is likely to fall on deaf ears because he has been EXPLOITING your time, energy and labor. And if he didn't care when he started doing it, he sure as shit isn't going to care now. And he likely knows there will be no consequence when he doesn't. Because again, this probably isn't the first time this conversation has been had. And nothing happened the last time you had, so why would it happen no? This is the very reason I tell women who are early in relationships, and those that are single - start out as you mean to go on. This requires setting boundaries for yourself and the person you're in a relationship with. Be clear and upfront on what you expect out of it, what you will and won't do. Because the second you start cleaning up his place, or your shared space, doing his laundry, looking after and caring for pets without setting firm expectations, you'll soon find yourself being the sole owner and doer of those tasks. And trying to set boundaries after the fact - AFTER a man has benefited from you doing it, isn't likely to happen. #marriage #datingadvice #relationshiptips #marriedlife ♬ original sound - Marriage & Motherhood

„Budite jasne i otvorene oko tog što očekujete, što ćete, a što nećete učiniti. Jer čim počnete čistiti njegov prostor ili svoj zajednički prostor, prati njegovo rublje, brinuti se o kućnim ljubimcima i brinuti se za njih bez postavljanja čvrstih očekivanja, uskoro ćete otkriti da ste jedini vlasnik i izvršitelj tih zadataka i pokušavate postaviti granice nakon što se to dogodilo — NAKON što je muškarac već ostvario koristi od toga što ste to učinili, malo je vjerojatno da će se dogoditi.“

Ovu vrstu žestokog razgovora i opake ljubavi mnogim bi ženama moglo biti teško progutati jer svi želimo vjerovati da se osoba s kojom smo se odlučili vjenčati i imati djecu zapravo želi promijeniti za nas i učiniti nam život lakšim, ali ponekad to jednostavno nije slučaj, pogotovo kada je život postavljen tako da im je udobno kako se god okrene.

Je li Eckel u pravu? Mijenjaju li se oni ikad i zašto bi se promijenili kad im je ovako sasvim dobro?

Nakon što je njezin video postao viralan, nekoliko korisnika TikToka komentiralo je video složivši se s njenom ocjenom.

„Točno. Nije ga bilo briga dok nisam zatražila razvod. Tada mene više nije bilo briga,“ napisala je jedna komentatorica.

Druga je napisala: „Moj bivši je doslovno rekao ‘Nikad nisam mislio da ćeš stvarno otići. Uvijek si prelazila preko tog.’“

„Ovako je bilo kod nas u ciklusu po četiri mjeseca. Zatim, nakon 6 godina, kad sam tražila razvod, zaplakao je i rekao da me jako voli i da me ne želi izgubiti. 10 mjeseci kasnije i ništa se nije promijenilo,“ napisala je još jedna.

Iako će mnogi reći da je ovo zapravo klasičan „rant“ na temu „muškarci su grozni“, čini nam se da bi ovo ipak moglo biti vrlo često u brakovima i vezama. I ne kažemo da su uloge uvijek baš ovakve – nekad su sigurno obrnute što se spola tiče. No, nadamo se da se neće nitko naljutiti ako kažemo da – gdje ima dima, ima i vatre…

Možda te zanima... 12 svađa koje je svaki par s djecom prošao bar jednom Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.