Roditelji 10. travnja 2024.

Mama: 5 načina na koje mi je umjetna inteligencija pomaže savjetima o roditeljstvu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Umjetna inteligencija donijela nam je puno tog dobrog i korisnog, ali i poprilično nas zabrinula zbog svojih mogućnosti. No, vrijeme je da je roditelji iskoriste u svoju korist.

Umjetna inteligencija je nešto čega se mnogi na neki način boje, mnogi još uvijek zaziru, dok se neki u potpunosti prepuštaju uživanju u mogućnostima koje pruža. Promijenilo se zbog umjetne inteligencije gotovo sve i gotovo sva su područja života osjetila čari i posljedice beskrajnih mogućnosti umjetne inteligencije i svi su je pokušali iskoristiti u svom poslu. No, što je s roditeljstvom?

Toliko je pitanja koje roditelje muče uz svakom danu, u svakom satu. Naravno, tu je i Google i tu je bezbroj savjeta na internetu, ali umjetna inteligencija sad već funkcionira tako da imaš osjećaj kao da pričaš s nekom osobom. Taj način možda bi dobro došao upravo roditeljima. Jedna je mama pred UI stavila upravo taj zadatak, a sve je preneseno na portalu Mother.ly.

Sarah Boland, koja je inače razvila Bredu – chatGPT aplikaciju za roditelje, podijelila je svoje iskustvo o tome kako je došla na ideju koristiti umjetnu inteligenciju za pomoć u roditeljstvu. Ona je mama dvojice blizanaca, a opisala je točno u čemu joj je umjetna inteligencija pomogla u svakodnevnim roditeljskim „borbama“, njenim riječima.

5 načina na koje mi UI alati pomažu u roditeljstvu

Planiranje obroka i popisi namirnica

Bio je to zadatak za koji mi je bilo drago imati pomoć. Svakog bih tjedna razbijala glavu pokušavajući smisliti ideje za obroke za našu obitelj, istovremeno pazeći da budu prilagođeni maloj djeci. Sada zatražim umjetnu inteligenciju da osmisli tjedni jelovnik koji je vegetarijanski, prilagođen maloj djeci i uključuje popis sastojaka za koje već znam da moja djeca vole ili toleriraju. U roku od nekoliko sekundi, UI mi da plan za tjedan i popis za kupovinu sastojaka koji su mi potrebni za te obroke, pa čak i kategorizira popis za kupovinu.

Ideje za aktivnosti

Trudimo se maksimalno smanjiti vrijeme provedeno pred ekranom u našem kućanstvu, ali to podrazumijeva puno planiranja kada su u pitanju aktivnosti koje će ih zabaviti. Sada tražim kreativne aktivnosti usmjerene na moju malu djecu na temelju predmeta koje već imam kod kuće, bez ograničenja koliko mi ideja može generirati. Također možete biti specifični s aktivnostima u zatvorenom ili na otvorenom za dobnu skupinu kojoj je aktivnost namijenjena kako biste dobili nešto što vam najbolje odgovara.

Upute za nježno roditeljstvo

Kada imate sve namjere biti nježan roditelj, ali nekad ne znate što reći, pogotovo kada vaše dijete ima raspad sistema, lijepo je moći umjetnoj inteligenciji reći konkretnu situaciju u kojoj se nalazite i zamoliti ga da vam da nježni roditeljski scenarij za željeni rezultat.

Na primjer, moje dijete koje je tek prohodalo nedavno ima tantrum nakon što sam rekla da ne može dobiti slatkiš prije večere. Okrenuo sam se nježnom roditeljskom pozivu Brede.

Ja: Daj mi primjer nježnog roditeljstva za vrlo specifičnu situaciju kroz koju prolazim. Moje dijete ima tantrum nakon što sam mu odbila dati slatkiš.

Breda: „Razumijem da suočavanje s napadima bijesa može biti izazovan dio roditeljstva, pogotovo kada se pokušavamo pridržavati određenih pravila. Tijekom ovih trenutaka ključno je ostati smiren i pokazati empatiju. Evo komunikacije koju biste mogli koristiti:

„[Ime djeteta], razumijem da si uzrujan jer si stvarno želio taj slatkiš, zar ne? U redu je osjećati se uzrujano. Ponekad se počastimo, ali ne sada. Hajdemo prvo večerati, a kasnije se možda možemo počastiti. Kako bi bilo da mi pomogneš u pripremi večere? Bi li to želio?“

„Ova komunikacija ne samo da potvrđuje njihove emocije, već i odvlači pozornost vašeg djeteta uključivanjem vašeg djeteta u novu, zanimljivu aktivnost. Zapamtite, vaš pristup bi trebao biti usmjeravanje, a ne kontrola. Javite mi ako ste svom djetetu prije ovog trenutka spomenuli neka pravila o tome da prije večere ne jedete poslastice. Mogu prilagoditi ovu komunikaciju prema tome.“

Budući da sam tako već postupala ranije u sličnim situacijama, rekla sam to Bredi, na što mi je odgovorila: „Shvaćam, hvala što ste me obavijestili. Čini se da vam ide odlično u održavanju razumijevanja i strpljenja dok se pridržavate pravila. Idemo pokušati s drugačijim pristupom. Možda bi unošenje malo mašte za pomoć u upravljanju situacijom moglo uspjeti. Evo još jedne komunikacije za vas:“

„[Ime djeteta], vidim koliko želiš tu slatkiš i jako si uzrujan što je nemaš sada. Igrajmo se pretvaranja na trenutak. Zamislimo da slatkiš drijema jer mu treba odmor da bi bio spreman. I mi prvo trebamo pojesti večeru, a onda će nam trbuščić biti spreman za poslasticu. Što kažete na to?“

„Zapamtite da je u redu ako vaše dijete nastavi biti uzrujano nakon što to kažete. Vaš posao nije eliminirati njihove uzrujane osjećaje, već ih potvrditi, pružiti sigurnost i modelirati mirno ponašanje tijekom stresnog trenutka.“

Nekad ne koristim točno ono što mi UI preporuči, nego modificiram imajući na umu moje dijete. Tako sam u ovoj situaciji svom djetetu rekla:

„Vidim koliko želiš taj slatkiš i ljuti te što ga nemaš sada. Pretvarajmo se da je slatkiš također stvarno gladan i da želi večeru. Trebamo li tvoju poslasticu nahraniti večerom dok i ti jedeš?“

Nekoliko zagrljaja i dubokih udisaja kasnije, moje je dijete bilo za stolom s poslasticom sa strane koju je sretno hranilo.

Upravljanje financijama

Izrada proračuna jedna je od mojih najomraženijih stvari pa je ovo još jedan zadatak za koji mi je drago što imam brzu pomoć. Evo jedne skripte kojom možete iznijeti ovaj problem umjetnoj inteligenciji: „Borim se da preživim i ništa mi ne ide. Pomozi mi postavljajući mi jedno po jedno pitanje o mojoj potrošnji.“

Dnevni vođeni dnevnik

Uvijek sam slušala o prednostima prakticiranja zahvalnosti i svakodnevnog vođenja dnevnika, ali ako to nikada prije niste prakticirali, može biti teško shvatiti odakle početi. Zaista je zanimljivo vidjeti kako umjetna inteligencija može razgovarati s vama kako bi upravljala vašim mislima i osjećajima kako bi vam pomogla pronaći ravnotežu u majčinstvu točno na mjestu na kojem se nalazite na svom putu.

Znam da se neću moći obratiti umjetnoj inteligenciji za svaku roditeljsku situaciju, ali lijepo je znati da imam izvor doslovno u svom stražnjem džepu koji me može voditi kroz sve što mi se nađe na putu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.