Roditelji 24. studenoga 2023.

Uh, čini se da mobiteli ipak štete koncentraciji sperme…

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mobiteli su gotovo uvijek s nama, na nama ili uz nas. Iako smo svjesni da emitiraju toplinu i radiofrekvencijsko zračenje, ne razmišljamo puno o tom, jer – trebamo ih. Ali što ako ti kažemo da je istraživanje pokazalo da ti čimbenici utječu na naše zdravlje?

Još je prošle godine američka Agencija za hranu i lijekove objavila da nije ustanovljena poveznica između korištenja mobitela i zdravstvenih problema, koji su uključivali i rak. Objavili su to nakon što su pregledali dokaze prikupljane tijekom gotovo 30 godina. Drugim riječima, FDA je otkrila da mobiteli nemaju nikakvih zdravstvenih učinaka osim stvaranja topline i zagrijavanja tjelesnih tkiva.

Možda te zanima... Stručnjaci upozoravaju na opasne posljedice prekomjerne uporabe mobitela Školarci

Međutim, nova je studija postavila malo drukčije pitanje o tome u kojoj mjeri naši telefoni utječu na naše tijelo, te potražila vezu između korištenja mobitela i jednog važnog ishoda za zdravlje muškaraca: koncentracije sperme.

Za studiju, objavljenu u časopisu Fertility and Sterility, istraživači su analizirali podatke o zdravlju i životnom stilu, uključujući korištenje mobitela i kvalitetu sperme kod gotovo 3000 muškaraca u studentskoj dobi, koji su služili u švicarskoj vojsci između 2005. i 2018.

Istraživači su otkrili da muškarci koji često koriste svoje mobitele imaju nižu koncentraciju sperme od muškaraca koji ih ne koriste puno. Kad govorimo o brojkama, srednja koncentracija sperme bila je 21% niža za muškarce koji su svoje telefone koristili više od 20 puta dnevno u usporedbi s muškarcima koji su ih koristili otprilike jednom tjedno. Prema studiji, to znači da su muškarci koji su više koristili svoje telefone imali 30% odnosno 21% veći rizik od smanjene koncentracije sperme i ukupnog broja spermija.

Kvaliteta sjemena je osjetljiva sama po sebi, a vrlo je osjetljiva na vanjske čimbenike. Istraživači nisu posebno mjerili je li smanjenje koncentracije sperme utjecalo na plodnost. Međutim, budući da je razlika u koncentraciji sperme bila relativno niska, velika je vjerojatnost da nije za većinu muškaraca, što je potvrdila dr. Rita Rahban, viša znanstvenica na Sveučilištu u Ženevi u Švicarskoj i predvodnica studije.

Prema pragovima koje je utvrdila Svjetska zdravstvena organizacija, šanse za trudnoću mogu se smanjiti ako je koncentracija sperme muškarca ispod okvirno 40 milijuna po mililitru, a muškarci u studiji koji su telefonirali više od 20 puta dnevno i dalje su imali prosječnu koncentraciju od 44,5 milijuna po mililitru.

Nije tako strašno...

Srećom, veza između korištenja mobitela i sperme vjerojatno nije tako jaka kao što je bila na početku studije. Naime, istraživači su otkrili da je, kako je vrijeme odmicalo povezanost ovakvog utjecaja mobitela na količinu sperme bila sve slabija. Logičan i očekivan razlog za to vjerojatno je činjenica da je tehnologija koja se koristi za mobitele napredovala.

U početku su telefoni koristili 2G tehnologiju kojoj je trebalo više vremena za učitavanje i proizvodila više topline u procesu. Studije pokazuju da toplina može smanjiti kvalitetu sperme, što bi značilo da su opasnosti od smanjenja sperme najviše u opasnosti na primjer pekari ili drugi koji su redovito izloženi toplini. Budući da je ranija tehnologija mobilnih telefona možda povećala izloženost korisnika toplini, mogla je imati veći učinak na spermu nego kasnija 4G tehnologija.

Međutim, studija nije otkrila jednu možda vrlo važnu poveznicu – onu između smanjene koncentracije sperme i mjesta na kojem muškarci drže telefone, odnosno džepova. Zbog toga bi možda ipak odgovor mogao biti u nečem drugom, a ne samo – toplini, smatraju stručnjaci. Priča bi opet mogla krenuti u smjeru zračenja.

Sve u svemu, povezanost koja je utvrđena ovom studijom ne sugerira da će upotreba mobitela muškarce učiniti neplodnima. No, bez obzira na to, neki dokazi upućuju na to da kvaliteta sjemena opada od 1940-ih, a mnogi za to okrivljuju čimbenike iz okoliša poput izloženosti pesticidima ili zračenju, pored povećanja rizičnog ponašanje poput pušenja duhana ili pijenja alkohola.


Možda te zanima... Roditelji koji koriste svoje telefone za opuštanje su (obično) lošiji roditelji Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.