Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 29. svibnja 2023.

Helikopter roditeljstvo: Pretjerana briga i kontrola dijete čini bespomoćnim

Helikopter roditeljstvo
Foto: Freepik ; Helikopter roditeljstvo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Autori studije kažu da se djeca roditelja koji ih kroz odrastanje kontroliraju osjećaju 'sve bespomoćnije, beznadnije i sve više ogorčeno zbog čega se i manje trude u školi i često ne uspijevaju studiranje privesti kraju

​Studija s Odjela za djecu i obiteljske znanosti Državnog sveučilišta Florida otkrila kako pretjerana briga roditelja može imati negativan učinak na djecu i pridonosi osjećaju prevelikog opterećenja kod djece. Njegova glavna otkrića pokazala su da roditelji koji lebde iznad svoje djece bez ikakvih znakova zaustavljanja u mladoj odrasloj dobi mogu učiniti trajnu štetu. 

Studija je istraživala zašto takvo roditeljstvo može biti štetno kada djeca dođu u odraslu dob. Za one koji ne znaju, helikopter roditeljstvo je roditeljski stil u kojem roditelji pretjerano nadziru svoju djecu i interveniraju kada se pojave problemi, umjesto da im daju vještine da se nose sa životnim poteškoćama.

Zbog prezaštitničkih roditelja dijete se osjeća nesposobno

Znanstvenici su anketirali više od 400 studenata u dobi od 18 do 29 godina kako bi saznali više o njihovom odgoju i kako su se osjećali kao školarci.  

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Trebali su ocijeniti ponašanje svojih roditelja, s posebnim fokusom na pretjeranu brigu. Zaključili su da je pretjerana briga o djeci, posebno kad je takav i otac, usko povezana s 'izgaranjem' odnosno osjećajem preopterećenosti, a prema jednom od profesora sa Sveučilišta Florida djeca previše brižnih roditelja kasnije razviju negativne osjećaje i prema školovanju poput bespomoćnosti, beznađa i ogorčenosti.

"'Izgaranje' je odgovor na stalni stres koji se djeci nameće i koji im troši energiju, smanjuje produktivnost te zbog njega imaju umanjen osjećaj za vlastita postignuća", rekao je profesor Frank Fincham, inače i direktor 'Obiteljskog Instituta na Floridi.

On kaže kako se ta djeca kroz odrastanje osjećaju 'sve bespomoćnije, beznadnije i sve više ogorčeno zbog čega se i manje trude u školi i često ne uspijevaju studiranje privesti kraju.'

Autorica studije Hayley Love rekla je da se ti osjećaji nastavljaju i nakon kraja školovanja, kad djeca roditelja 'koji ih previše kontroliraju' odu od kuće i sami zasnuju obitelji.

mama dijete plaža Možda te zanima... 'Helikopter' majke stavljaju dijete na prvo mjesto, ali tako narušavaju svoje zdravlje Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.