Roditelji 28. kolovoza 2024.

Kad je kćer dobila mjesečnicu, samohrani tata zatražio je pomoć na Redditu – odgovori i savjeti su bili divni!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije lako nositi se s odrastanjem svog djeteta koje je istog spola kao i mi. A kamoli nositi se sa svime što nosi odrastanje našeg djeteta suprotnog spola. Da, to su naša djeca i znamo mi puno tog, ali…

Pubertetske godine i odrastanje. Ima li goreg razdoblja u životu? Ma, ima, znamo, uvijek može gore. Ima li boljeg razdoblja u životu? Sigurno ima. Naravno da se ne može generalizirati, ali ne moramo razmišljati jesmo li u pravu ili ne kad kažemo da je to razdoblje, gledano općenito, najburnije razdoblje u ljudskim životima.

Možda te zanima... Jessica Biel uči svoje sinove o mjesečnici: "Samo govorim istinu, onako kako jest" Školarci

Svaka se žena sjeća svoje prve menstruacije i, uglavnom, zbunjenosti, srama, straha… Nekad je to tako izgledalo jer smo premalo govorili o tom, premalo u tim godinama znale o tom, pa je zbog neznanja dolazio sram i strah i sve slično. Danas, ipak, mame puno više informacija daju djevojčicama prije tog važnog događaja. I nije stvar predrasuda, ali očekuje se da te razgovore odradi – mama.

No, što ako je tata sam i on je taj koji mora sve to proći? Upravo je jedan otac koji se našao u takvoj situaciji postavio pitanje na Redditu, u podforumu No Stupid Questions, kako reagirati i što napraviti jer – njegova je kći dobila svoju prvu mjesečnicu.

„Ja sam samohrani otac i moja kći (uskoro će imati 13 godina) upravo je dobila prvu mjesečnicu“, započeo je brižni tata. „Srećom, bila je kod prijateljice i tamo su joj dali nekoliko uložaka, ali mi zapravo nemamo ništa kod kuće. Što trebam raditi? Ulošci, tamponi ili čašice? Različite stvari za različite situacije? Trebam li jednostavno kupiti različite proizvode s različitim stupnjevima upijanja i pustiti nju da sama odluči što joj je ugodno? Trebam li pri ruci imati posebno sredstvo za ublažavanje bolova ili samo termofore?“

Hello Reddit, my teenage daughter has just started her first period. What do I do?
byu/notafrenchspy inNoStupidQuestions

Iako na Redditu nekad znaju biti vrlo okrutni, ovog su puta bili tati od velike pomoći i stvarno su se potrudili! Evo savjeta koje su mu dali:

Nabavi cijeli asortiman proizvoda za mjesečnicu

Većina se složila da bi, iako su ulošci vjerojatno najbolji proizvod za početak, bilo dobro imati više različitih vrsta uložaka (osobito različitih veličina i razina upijanja), kao i druge proizvode poput tampona ili čak menstrualnih čašica, kako bi ih kći imala pri ruci i kako bi se mogla upoznati s različitim opcijama koje bi joj mogle odgovarati.

Menstrualne gaćice su također dobile sjajne preporuke brojnih komentatora, koji su primijetili da takve gaćice rjeđe procure i da mogu biti praktičnije (i ekološki prihvatljivije) od uložaka ili tampona.

Ne zaboravi lijekove protiv bolova i termofore

Mjesečnica za neke djevojčice i žene znači cijeli niz neugodnih fizičkih simptoma, od grčeva do bolova u leđima, glavobolja do osjetljivosti dojki i (kao što mnoge od nas znaju) još puno tog. Sredstva protiv bolova je uvijek dobro imati pri ruci, a mnogi su rekli da su im pomagali termofori ili grijaći jastučići.

„Kad je moja kći dobila mjesečnicu, dala sam joj jednu od plišanih životinja koje možete ugrijati u mikrovalnoj i staviti joj na trbuh protiv grčeva“, podijelila je iskustvo jedna mama.

Nisu svi bolovi „normalni“

Iako su mjesečnice često popraćene bolovima, mnogi su komentatori željeli istaknuti tužnu stvarnost da se bol žena i djevojaka često odbacuje kao „normalna“ ili „nije tako strašno“ dok zapravo može signalizirati veći medicinski problem koji zahtijeva više od standardnih lijekova i topline.

„Hej tata, još jedan tata ovdje“, napisao je jedan očito tata. „Ako vaša kći trpi jake bolove (tj. 2 ibuprofena ne pomognu uopće) obratite pozornost i potražite liječnički savjet jer problem može biti i endometrioza.“

Neka prati svoje mjesečnice

Dok se u komentarima raspravljalo o najboljoj metodi - neki su predlagali određene aplikacije, drugi su bili oprezni s digitalnim praćenjem - mnogi su pozvali tatu da potakne svoju kćer da prati svoje cikluse.

„Prvih nekoliko ciklusa moglo bi biti neredovito, što je potpuno normalno“, ukazala je jedna mama. „Dakle, možda da uključite kalendar zajedno s prijedlozima aplikacije za praćenje mjesečnice kako biste joj pomogli da uoči raspored. Bez obzira na metodu, praćenje će joj dugoročno dati više samopouzdanja i kontrole nad svojim ciklusom.“

Drugi su također predložili da joj kaže da prati simptome (nadutost, proljev, grčevi, krvarenje itd.) kako bi stekla bolji dojam o tome kako izgleda njezino normalno stanje i lakše uočila stvari koje nisu uzrokovane mjesečnicom.

Higijenski proizvodi nisu samo ulošci

Osim proizvoda izravno za mjesečnicu, kao što su ulošci, postoje i drugi proizvodi koje su predložili komentatori, a mogu pomoći riješiti taj 'nered' s mjesečnicom. Više komentatora predložilo je da se osigura da u svakoj kupaonici u kući kanta za smeće. Drugi su predložili da joj pri ruci budu vlažne maramice i sredstvo za dezinfekciju ruku.

Mnogi su skrenuli pažnju i na uklanjanje mrlja s odjeće, za koje bi se mogla prije ili kasnije javiti potreba. Predložili su sapun za ruke i hladnu vodu, što je uvijek pri ruci kod kuće.

Malo ljubaznosti može značiti veliku razliku

Puno je ljudi brzo predložilo – slatkiše. A svaka žena zna koliko to znači u tim danima. „Moj tata je dodao 'čokoladice za mjesečnicu' na popis namirnica,“ prisjetila se jedna komentatorica. „Dobila bih ih svaki mjesec. Čvrsto je vjerovao da čokolada može popraviti gotovo sve.“

Drugi su predložili druge male darove ili žetone koji bi mogli obilježiti ovaj nezaboravni događaj i prožeti ga pozitivnim osjećajima i sjećanjima.

„Ovo je posebno“, rekla je jedna komentatorica, te dala prijedlog: „Nabavite joj tortu ili neku igračku ili knjigu ili nešto lijepo za odjenuti ili košaru sa stvarima koje voli. To je trenutak u njezinu životu za koji bi se voljela sjećati da je dobro prošao. Nije strašno.“

Nekad komentatori znaju biti baš nepristojni, neugodni, negativni… Ali ovo je bilo za svaku pohvalu! Nadamo se da će poslužiti još mnogim tatama, pa i mamama u ovim situacijama! Bravo!

Možda te zanima... Djevojčice sve ranije dobivaju mjesečnicu? Tako kažu rezultati studije… Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.