Roditelji 13. prosinca 2023.

Dohvatio te winter blues? Ova 4 savjeta bi te mogla izvući i popraviti ti raspoloženje

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osim što nas Božić i božićne lampice malo razvesele u prosincu, zima nije neko posebno veselo i razigrano godišnje doba. Posebno roditeljima, tako često zatvorenima u kući s djecom…

Tmurno, sivo, turobno, hladno, kišno, vlažno, mračno… Ima li još koji optimističan i veseo pridjev koji možemo pripisati zimi i zimskom razdoblju? Našlo bi se, sigurno. I nije da ne volimo zimu, nije da zima nema svoje prednosti, nego… Jednostavno nam je dosta zatvorenih prostora, a vani često i nije neka sreća provoditi previše vremena. Sve u svemu, ti tmurni dani kao da nas opterećuju…

Posebno se tako mogu osjećati roditelji, odnosno mame koje su češće s djecom kod kuće. Sigurno ti je poznat onaj osjećaj kao da si „zaglavila“ s djecom u kući satima i satima, a dan nikako da završi. I da, znamo da voliš svoju djecu, da možeš uvijek uživati u njima, s njima i onom što rade, ali ti sati i sati uz koje se čini da je dan duži nego onaj najduži ljetni, to je ono što te može izludjeti. A osim što te izludi, iscrpi iz tebe svu energiju koja ti je preostala, pa se jednostavno vučeš kroz taj dan.

I kad se nekoliko takvih dana spoji u takav tjedan, onda ti je već svega dosta. Ne možeš dogovoriti toliko igranja, niti možeš toliko biti vani u vlažnim parkićima… I naporno je, iscrpljujuće i teško, da ne kažemo čak i depresivno… Ali nisi sama! Mnogima je tako. A to znamo zato što postoji službeni termin za taj osjećaj: winter blues, odnosno zimska tuga – da ne pretjeramo s depresijom. Odnosno sezonski afektivni poremećaj, koji se često javlja ujesen ili zimi.

Sezonski afektivni poremećaj je oblik depresije karakteriziran sezonskim obrascem, koji obično traje četiri do pet mjeseci. Obično se pogoršava u kasnu jesen/ranu zimu, a uključuje simptome povezane s depresivnim poremećajem, kao i dodatne simptome kao što su debljanje, prejedanje, prekomjerno spavanje i povlačenje iz društvenih događanja. A kad se mame povuku na taj način – povuku se s djecom…

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Možeš točno zamisliti osjećaj „zarobljenosti“ u kući, pritisak budeš kreativna i osmisliš nove aktivnosti kako bi zaokupila svoju djecu i ne prepustila stvari ekranima… Manjak druženja također može uzeti danak, te dodatno potaknuti osjećaj usamljenosti i izolacije, a onda nastupa tuga, nedostatak motivacije i moguća depresija. Kad se tako osjećaš već krajem studenog, a znaš da je pred tobom još nekoliko takvih mjeseci, to može djelovati krajnje beznadno i zastrašujuće.

No, nemoj odmah brinuti! Iako je teško, pokušaj to riješiti ili se barem s tim nositi na neki od ovih načina koji predlažu stručnjaci, psihoterapeuti.

4 savjeta kako pobijediti winter blues

1. Promijeni svoju rutinu i prilagodi je godišnjem dobu

Rutina je jako važna, posebno onima s djecom, ali imati istu rutinu tijekom cijele godine nije održivo, pa rutinu zimi treba prilagoditi vremenu. Razmisli možeš li zadržati isti raspored spavanja za sebe i mališana/mališane? Možeš li nastaviti s jednostavnim ritualima koji su te veselili ljeti (npr. vođenje dnevnika, meditacija, gledanje serije itd.)?"

Ako imaš mogućnost nastaviti s društvenim aktivnostima i ne muči te strah zbog viroza i slično, učini to! Knjižnica je uvijek dobra ideja! Možeš li prijaviti sebe i mališane za neke radionice ili slično? Možeš li odvojiti vrijeme samo za sebe i otići na kavu ili piće s prijateljicama? Ponovno povezivanje sa samim sobom tijekom ovih mračnih mjeseci također može pomoći da napuniš baterije. Zato odvoji 30 minuta za vrijeme kad si samo – ti.

2. Prilagodi svoja očekivanja

Prilagodi svoja očekivanja. Ono što možeš 'napraviti' i 'postići' tijekom ljeta nije jednako kao ono što možeš zimi. To je činjenica. Stoga smanji očekivanja koja imaš od sebe dok se pripremaš za nadolazeće mjesece. A onda isplaniraj ono što bi moglo izgledati drugačije.

Isplaniraj svoju rutinu, isplaniraj ono čemu se možeš radovati i zapamti da si ti važna – ne samo djeca. Kada djelujemo tako da samo reagiramo, tada se možemo osjećati kao da nemamo kontrolu, ali kada planiramo ili promišljeno o nadolazećim promjenama, tada se osjećamo kao da više kontroliramo situaciju.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

3. Živi u skladu s godišnjim dobima

Postoji razlika u ideji života u skladu s različitim godišnjim dobima. Jesen i zima doba su vrijeme okretanja prema sebi, promišljanja o sebi, udobnosti i ušuškavanja. To je vrijeme da isprobaš nova variva, obiteljske recepte i prihvatiš se nekog novog hobija. Neka tvoj dom postane ugodno utočište, tako da mu se raduješ. Uključi u to i svoje mališane i pozovi ih da ti pomognu skuhati nešto novo.

4. Potrudi se izaći iz kuće

Iako igranje vani možda neće biti toliko moguće ili ugodno u hladnijim danima, izlazak vani (makar i nakratko) može te doslovno pomladiti i pozitivno utjecati na tvoje mentalno zdravlje. Čak i u hladnijim danima, još uvijek možeš izaći iz kuće i uživati u nekim aktivnostima. Možda je to odlazak u trgovinu, odlazak na jedan dan kod roditelja ili šetnja gradom. To je pravo vrijeme za istraživanje kvarta!

Ne postoji jedan i univerzalan način kako pobijediti zimsku tugu, ali ovi su savjeti zasigurno dobar početak za podizanje raspoloženja. Možeš ti to!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.