Roditelji 16. siječnja 2023.

Kažu da je danas najdepresivniji dan u godini. A mi kažemo da nije!

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Već poslovično, godinama, govore nam da je treći ponedjeljak u siječnju – najdepresivniji dan u godini, poznat i kao Blue Monday. No, nitko ne kaže da se moramo s tim složiti i to bez pogovora prihvatiti…

Taj treći ponedjeljak u mjesecu siječnju već godinama nam počinje ujutro naslovima koji nam govore da je baš taj dan – najdepresivniji dan u godini, a zovu ga i Blue Monday. Baš danas će, kažu, svi shvatiti da su tijekom blagdana i raznih sniženja potrošili više nego što su „smjeli“, a kažu i da se sad baš osjeća utjecaj zime koja sad već neko vrijeme traje. Osim tog, iskreno, ne pomaže niti ovo tmurno i sivo vrijeme vani – osim ako ne živiš u onim dijelovima Hrvatske gdje pada snijeg, pa kod tebe nije ni sivo ni „blue“, nego je – bijelo.

tužna žena beba Možda te zanima... Kako prepoznati razliku između postporođajne tuge i depresije? Beba

Ako ti je ova vijest da je danas najdepresivniji dan u godini pojasnila zašto si baš danas loše volje i sad ćeš cijeli dan se uvjeravati u to, moramo ti srušiti ovu teoriju. Naime, taj se dan obilježava (iako je ovo vrlo nategnut i ne baš prikladan termin za ovu) od 2005. godine, ali još je bitnije kako se došlo na ideju za to. Naime, ovaj je termin uistinu smislio psiholog, ali ne na temelju istraživanja – nego za jednu putničku agenciju koja je namjeravala prodavati zimske aranžmane.

Logično, nešto u ovom stilu: „Danas je najdepresivniji dan u godini, zima već dugo traje i sve je sivo… Pa zašto ne biste otputovali nekamo!“ I tako se mi zbog običnog oglasa već gotovo 20 godina uvjeravamo da je baš taj treći ponedjeljak u siječnju toliko loš. Premalo novca, previše tmurnih dana (što već posljednjih nekoliko godina i ne vrijedi baš), a kažu da smo dosad i shvatili već da se ne držimo svojih novogodišnjih odluka.

Možda te zanima... 7 emocija nakon poroda na koje te nitko nije upozorio Beba

Sve je te parametre uzeo u obzir psiholog Cliff Arnall, koji je otkrio tu famoznu formulu koja za rezultat ima upravo treći ponedjeljak u siječnju. Možda će vam najbolje stvar pojasniti ova činjenica: Arnall je kasnije tvrdio da on uopće nije imao na umu nešto tako negativno, te da je mislio upravo obrnuto kad je izračunao taj najdepresivniji dan u godini, a kasnije je počeo i sam boriti se – protiv Blue Monday kampanje. Sve u svemu, dokazano je da – nema znanstvenih dokaza da je to najdepresivniji dan u godini.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Danas je 16. siječnja i ti se osjećaš ili dobro ili tužno ili presretno ili ljutito – a sve to vrlo vjerojatno ovisi o tom kakvog su raspoloženja tvoja djeca, je li netko upravo imao tantrum ili je danas baš taj dan kad je sve „ne“ ili ste doma s crijevnom virozom ili… Bez obzira na najdepresivniji dan u godini, činjenica je da je ovaj siječanj ponekad malo tužnjikav, siv, tmuran i možda malo nam bude nekako – dosta svega. Nije nam pomogla cijela halabuka oko eura ni sva ta silna poskupljenja.

Važno je brinuti se za sebe i svoje osjećaje, pa imaj ovo na umu:

Svi su osjećaji ispravni

Normalno je osjećati nešto manje pozitivne osjećaje u ovom razdoblju godine i u ovim okolnostima. Nesigurnost, stres, promjene… Svi se s tim nosimo na različite načine i nema ispravnog i pogrešnog načina. No, kako to pokušavamo riješiti je ono što će nam manje ili više pomoći. Možeš potisnuti svoje osjećaje u nadi da će oni nestati ili možeš s nekim porazgovarati o svojim osjećajima. Ovisno o tom koliko su jaki i ozbiljni, to može biti osoba od povjerenja ili stručna osoba.

Osjećaji nam šalju informacije

Iz svojih osjećaja saznajemo važne informacije i oni nam daju informacije o tome kako se možemo pobrinuti za sebe. Imaj na umu da su osjećaji u najvećoj većini slučajeva prolazni. Razmisli što bi ti pomoglo da se opustiš – vježbanje, glazba, razgovor s prijateljicom, knjiga, neki ručni rad… Pobrini se za to da si to priuštiš!

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Osjećaji utječu na ponašanje

Imaj na umu da ono kako se osjećaš utječe na tvoje ponašanje, pa ako primijetiš da se ponašaš neobično prema djeci, na primjer, sjedni i razmisli malo o uzroku. Isto tako imaj na umu da je jednako i kod mališana – ako se loše ponašaju, možda im je jednostavno teško, možda ti žele nešto reći i o nečem razgovarati, a ne znaju ni sami da je to tako.

Misli na sebe

Onako kako misliš na druge i kako pokazuješ suosjećanje s njihovim teškim ili lošim osjećajima – tako napravi i sa sobom. Brini se o sebi! To nije luksuz, nego potreba. To je osnovni dio našeg fizičkog, emocionalnog i mentalnog blagostanja. A dio tog je i da znamo da nekad moramo potražiti pomoć drugih.

Dakle, ako se danas ili bilo kad osjećaš loše, potraži pomoć u bilo kojem obliku. Može to biti i zagrljaj tvog djeteta. Taj zagrljaj najbolji je lijek za najdepresivniji dan u godini!

Postporođajna depresija Možda te zanima... Upozoravajući znakovi postporođajne depresije: Koji su simptomi i koliko traje postporođajna depresija? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.