Roditelji 09. kolovoza 2024.

Colin Farrell prvi put progovorio o teško bolesnom sinu: 'Želim da ga svijet tretira s dobrotom i poštovanjem'

Foto: Mario Anzuoni/REUTERS/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekad zločesti dečko Hollywooda, glumac Colin Farrell rijetko dijeli detalje iz svog privatnog života, ali je nedavno za časopis People ispričao kako izgleda svakodnevica s njegovim 20-godišnjim sinom Jamesom, kojem je još u djetinjstvu dijagnosticiran Angelmanov sindrom.

James je rođen s rijetkom genetskim poremećajem koji uzrokuje kašnjenje u razvoju, poremećaj ravnoteže, ali i razne druge probleme koje mu onemogućuju da živi samostalno i brine se sam o sebi.

U potresnoj ispovijesti,  Colin Farrell  je primio snimateljsku ekipu u kuću, koja je zabilježila dirljiv odnos između oca i sina, pa je progovorio o fondaciji koju je osnovao, ali i borbi za sinovljevu bolju budućnost.

Možda te zanima... Znanost je možda otkrila što bi moglo uzrokovati autizam Beba

"Želim da svijet bude blag prema Jamesu", objašnjava Farrell. "Želim da ga svijet tretira s dobrotom i poštovanjem".

Naime, James je rođen s rijetkom genetskim poremećajem - Angelmanov sindrom koji uzrokuje kašnjenje u razvoju, poremećaj ravnoteže, ali i razne druge probleme koje mu onemogućuju da živi samostalno i brine se sam o sebi.

Nažalost, njegov sin spada među onu djecu s Angelmanovim sindromom koji ima teže simptome zbog čega nema nikakvu verbalnu komunikaciju, ali i ne može živjeti bez pomoći njegovatelja koji mu pomaže u obavljanju svakodnevnih zadataka. 

Colin Farrell progovorio je o Jamesu za magazin People

"Nije mogao sjediti. Nije puzao. Mislim da je imao godinu i pol dana kad smo ga odveli na pregled i dijagnosticirana mu je cerebralna paraliza", kaže Farrell. "To je bila uobičajena pogrešna dijagnoza jer je dijelila puno istih karakteristika."

Dva tjedna prije Jamesovog četvrtog rođendana u njihovom domu u to vrijeme, njegov radni terapeut došao je do Farrella i rekao, “'James ti ima nešto pokazati'," prisjeća se glumac. "Znao sam da rade na hodanju. I stajao sam tamo, a ona ga je pustila, a on je samo došao k sebi. . . [zastaje da se pribere] Mislim, bilo je tako duboko. Bila je to magija. Nikada neću zaboraviti samo njegovo odlučno lice dok je hodao prema meni. Napravio je oko šest koraka, a ja sam briznuo u plač."

"Kada se prvi put počeo sam hraniti, lice mu je na kraju izgledalo kao da je Jackson Pollock (američki slikar). Danas se lijepo hrani. Svaki dan sam sve više ponosan na njega, mislim da je čaroban. Ovo je prvi put da govorim o tome i, očito, jedini razlog zbog kojeg govorim je to što ne mogu pitati Jamesa želi li to učiniti", objasnio je. 

Upravo zbog svega što je prošao sa sinom Colin je odlučio pokrenuti zakladu za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama kako bi im pomogao barem na neki način. 

Zaklada koja nosi ime Colina Farrella fokusira se na ljude s posebnim potrebama u trenutku kada napune 21 godinu i izgube svu pomoć koja im je do tada bila dostupna. 'Kada vaše dijete napuni 21 godinu, ono je na neki način osuđeno biti samo', kaže iskreno Farrell i dodaje:

'Sve postavljene mjere zaštite, posebni razredi, sve to nestaje, a vi ostajete s mladom odraslom osobom koja bi trebala biti integrirani dio našeg modernog društva.' Upravo iz želje da pomogne obiteljima koji su u istoj situaciji, a kako bi dobili pomoć koju zaslužuju, odlučio je pokrenuti zakladu, ali i otvoriti 'vrata svog privatnog života'. 'Ovo je sve zbog Jamesa, sve je u njegovu čast', zaključio je irski glumac.

Možda te zanima... 7 znakova emocionalnog poremećaja ili poremećaja u ponašanju kod djece Vrtić
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.