Jaslice Razvoj u 2. i 3. godini 2429 prikaza 11. travnja 2018.

7 stvari koje vam dijete želi reći kad ima ispade bijesa

Foto: Shutterstock

Napadi bijesa kod male djece česta su i normalna pojava, a i dio razvoja. Djeca se još uvijek ne znaju nositi s emocijama i njihovi emotivni ispadi često su samo jedini način kako bi izrazili što osjećaju

Vjerojatno vam je poznata scena, želite samo dovesti dijete iz vrtića kući, međutim na putu se prvo sjetilo da je gladno pa je počelo plakati, nakon nježnog uvjeravanja da će hranu dobiti kod kuće... vaš mališan je odlučio da je ipak žedan, ali neće vodu. I tako uz veliku muku stižete kući, već ste potpuno umorni, a još je pola dana pred vama. Čekate što će se još vaš mališan sjetiti do kraja večeri.

10 razloga zašto su temper tantrumi korisni za dijete

Što se zapravo događa? Sigurno vam ne treba prevoditelj koji će vam objasniti što vašem djetetu treba, međutim možda ponekad umorni u svakodnevici "zaboravite" što vam vaše dijete govori. Ispadi bijesa potpuno su normalni i dio su razvoja u dobi između dvije i tri godine, objašnjavaju stručnjaci. Iako je to samo dio razvoja, teško je ne osjećati se bespomoćno pogotovo kada se takve situacije događaju u javnosti. Međutim, njihovi emotivni ispadi često su samo jedini način kako bi izrazili što osjećaju:

1. 'Žedan sam ili gladan'

Čista iscrpljenost ili glad neće biti dovoljni da sami izazovu temper tantrum, ali oni će svakako pojačati djetetove emocije i težinu kojom podnose bilo kakvo razočaranje. Pustimo li našu djecu da budu dugo bez hrane ili im promijenimo vrijeme spavanja povećavamo mogućnost da dijete doživi ispad bijesa.

Constance Hall Možda te zanima... Mama objasnila zašto 'samo sjedi' kad dijete ima ispad bijesa Jaslice

2. 'Frustriran sam'

Izvor dječje frustracije može biti svašta. Možda je jedna od najjačih frustracija nemogućnost da se jezično izraze. Ne mogu izraziti osjećaje koje proživljavaju, niti se verbalno izraziti vezano za svoje probleme koji mogu izazvati toliko tjeskobe. Drugi izvor frustracije je nemogućnost malog djeteta da razlikuje svoje želje i potrebe. Kada to sve kombinirate s nepostojećim strpljenjem i potpunim nedostatkom razumijevanja vremena, dobit ćete recept za njihove slomove.

Kod dječje frustracije najvažnije je kako se roditelj osjeća, a ne što radi

majka dijete mama ljubav Možda te zanima... Pričajte dječjim jezikom i spriječite ispade bijesa Jaslice

3. 'Previše sam uzbuđen'

Dijete vrlo lako postane emocionalno preopterećeno. Kada bolje razmislite to ima potpuno smisla, koliko dijete prođe novih iskustava u jednom danu i mora upravljati sa svim emocijama na dnevnoj razini. Kao roditelji moramo upravljati sa situacijama u koje stavljamo svoje dijete.

4. 'Moji osjećaji su veliki'

Prefrontalni korteks mozga koji kontrolira emocije i društveno ponašanje je zadnje područje koje se razvija. Znači da se vaše dijete bori s osjećajima kao što su ljutnja, strah i frustracija. Veliki osjećaji u maloj osobi zahtijevaju empatiju.

Možda te zanima... Umjesto vikanja na djecu, probajte ove dvije rečenice Vrtić

5. 'Tjeskoban sam'

Iracionalni strahovi su vrlo česti kod najmlađih jer ne mogu potpuno shvatiti uzroke i posljedice. Neka se djeca, na primjer, boje kade i kupanja jer ne znaju što će se dalje dogoditi. Mala djeca nisu logična bića, pa ih nešto "normalno" može alarmirati ili zbuniti. Njihova mala tijela otpuštaju kortizol, hormon "borbe". Česti ispadi su znak da je vaše dijete pod velikim stresom.

Kako izvući dijete iz temper tantruma?

6. 'Više ne mogu'

Prevelika stimulacija može biti jedan od glavnih razloga ispada bijesa. Vjerojatno ste primijetili da se vaše dijete vrlo lako prilagodi u vrijeme praznika ili na zabavama. Osluškujte svoje dijete pa ćete osjetiti kada mu je potreban ostanak kod kuće ili samo trenutak u kojem je sam prije nekog ludog dječjeg rođendana.

Možda te zanima... Učinkovite strategije: Kako pomoći ljutom djetetu da se smiri? Vrtić

7. 'I ja sam osoba'

Osjećaj neovisnosti koje razvija vaše dijete, iako je to dugoročno dobro, često mu govori da je sposobnije nego što je. Zato se često osjećaju frustrirano i žvaču više hrane nego što mogu ili nešto žele napraviti sami, a osjećaju da im vi postavljate ograničenja. Ako se ta frustracija temelji na fizičkim ograničenjima, možda će mu trebati neke nježne smjernice ili više mogućnosti. U svakom slučaju, vaše dijete želi da ga vi poštujete kao osobu koja je sad i koja će se razviti.

instagram Možda te zanima... Roditelji su uvijek krivi za ispade bijesa! Ova galerija to i dokazuje Jaslice

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.