11. travnja 2013.

Angina

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Angina je lokalna infekcija grla koja zahvaća krajnike, i obično meko nepce i ždrijelo.

Ako vaše dijete ima poteškoća s gutanjem, ako ima temperaturu, krajnici su mu crveni ili prekriveni bijelim točkicama, a limfni čvorovi na vratu povećani i osjetljivi, ono posve sigurno boluje od angine. Angina se naziva kataralnom ako je grlo crveno, a lakunarnom ako su krajnici ispunjeni bjelkastim točkicama ili prekriveni gnojem.

Zbog toga što je mogući uzročnik angine bakterija, liječnik će propisati antibiotsko liječenje.

Bakterijska angina. Ovaj oblik angine u načelu uzrokuje jedna bakterija, hemolitički streptokok grupe B. Taj uzročnik može izazvati reumatsku groznicu akutnu upalu zglobova ili upalnu bolest bubrega (glomerulonefritis), te je opravdano svaku anginu liječiti antibioticima.

Ako se u vašega djeteta angine ponavljaju, a njegovi krajnici se povećaju i ometaju disanje, liječnik će produžiti liječenje antibioticima i u nekim slučajevima predložiti kirurško odstranjenje krajnika.

Virusna angina. Najčešća je. Gotovo sva djeca, starija od dvije godine, prije ili kasnije obolijevaju od ove bolesti. Organizam vašega djeteta mora se naučiti braniti od virusa. Bolest spontano ide prema izlječenju, a svi simptomi nestaju nakon sedam dana.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.