Mikio 🤞🤞🤞 da je sve ok. Mozes ti to ne brini!
M tu i tamo ima svoje ispade ovih stilova koje pisete. Trenutno je najveca muka staviti ju ranije spavat. Sad ide između 22 -22.30 sta je meni prekasno jer sam polomljena nakon cijelog dana i jedva cekam da zaspe da nesto napravim al cesto zaspem prije nje na kaucu 🤦. Ujutro ju dizalicom mozemo buditi. Jedva se probudi u 7.50. srecom pa je vrtic blizu pa uspjemo doci na vrijeme.
Za slova malo jos brljavi slovo R, al su tete rekle da je to ok za dob i da moze ona rec R al jako je brzopleta i kad se zaprica melje 100 na sat da pol slova pojede. Nekad joj cak i ja kazem da uspori jer ne stignem pratiti sta prica. Sad su joj glavne priče o raznim događanjima koje je proživjela, meni je fascinantno kako se ona sjeti nekih detalja koje mi zaboravimo. Neznam kako vaši al ona bas pamti detalje. Sad su zamjenske tete i neznaju cije je sto recimo, samo nju zovu i ona sve zna cije su gace, hlace, pidzama, casa, ko ima koju oznaku krevetica, ko di spava, dude, dal voli mjenjat pelenu ili ne... Tete se zezaju da ce za nju traziti placu od ravnateljice. S druge strane ima fantastičnu moć izmišljanja - znaci prica da u vrticu uvijezbavaju predstavu i to sve toliko uvjerljivo da smo mi zbilja mislili da to vjezbaju na kraju pol tog niie bila istina, pjesme smislja u autu na svakave zvukove pjesam ona smisli rijeci koje njoj pasu ili padnu napamet jer nezna tekst pjesme al joj se sviđa...
mikio, ja sam oba poroda bez icega, a nemrem rec da mi je neki visoki prag boli. I da idem treci put, opet bi tako. Izgura se to, vjerujem da bude sve ok :)
Ja mislim da je moj malo gori po tim ispadima i ponasanju no dobroA mi smo cak i dosta vani. Nakon dorucka se spremamo izici, ostajemo do cca podneva ili cak malo kasnije, kuham rucak, nakon toga spavanje/chillanje i onda opet van do vecere. Ima taj dio u sredini dana kad je doma, al pa mora nekad i doma biti. No dobro, ima i trenutaka kad je zlatno dijete, samo su ovi losi jaaaako intenzivni. Bas mi odgovara i namjerno mi opetovano u facu sa smjeskom radi nesto sto mu govorim da ne moze. Bas bude za izludit.
Grizli, ja sam bila u vrticu dva puta sa klincima, provela dan s njima. Jel M u mjesanoj grupi ili su svi iste dobi? Mogu ti rec da sam se iznenadila kak svi znaju sve o svima Em za sve te stvari, znakice, raspored... em sto svi znaju svakom sve clanove obitelji Dovoljno je da se neko pojavi vec mu klinci objasnjavaju gdje je njegovo dijete i sto je to danas napravilo:) A za pamcenje me zna oboriti s nogu isto.
Sto se izgovora tice, on ko da je osim slova R propricao sve pravilno. Ne sjecam se da je imao ikad nekih problema s nekim drugim slovom. A slovo R izgovara tako kao priguseno, mozda nesto kao kod vas mikio. I mala mi bas dosta prica, bas slucajnost kak su oboje vudreni za govor. Angelly, sad si mi dala misliti dal da se i ja narucim kod logoepda, realno nam je slicna situacija. Ja sam nekak ocekivala da se slovo R ceka jos godinu dvije
Da meni je isto fascinantno kako sve o svima znaju, oni su sad kao male spužvice 😀 Mom je bas bilo jako korisno da je vec od 9 mj u grupi sa starijima, a ne s bebama jer su im i aktivnosti puno bolje. U jaslicama se veci dio dana vrti oko presvlacenja, hranjenja.... To sto je u velikoj grupi bio je puno pomoglo kod odvikavanja od dude i pelene jer u njegovoj grupi nije bilo vise nikog tko ima dudu ili pelene. Sad mu je najveca uvreda da mu neko veli da je beba, i nit slucajno se ne zeli druziti s bebama, a bebe su oni koji imaju pelene ili dudu 😅 Zarice jeste vi riješili pelene?
I da isto je u fazi kad voli ispricati nesto sto nije bas tocno no skuzili smo do sad uvijek pa velimo "pa nije bas tako" i prorijediti smo te male laži.
Sad obozava ici u vrtic, jucer nije htio doma kad sam dosla po njega 🙈
Kod nas su grupe jaslice od 1 do 3 godine. S time da ako navre 3 godine do 31.8. idu u vrticku skupinu ako ne idu cijelu godinu u jaslicama. Prvu godinu je M bila najmlađa, ovu su ona i jedan deckic najstariji. Nisam uopće primejtila da joj je to smetalo. Jako puno tete rade s njima obzirom da ih nije previše, do veljače su svi svi bili pelenaši osim M, onda su 2 ta starija deckica se odvikli, sad ih ukupno 4 nema pelene drugi da, ali tete to super odrađuju sve. Jedna curica ima asistenticu, al ta zenska full pomaze tetama i jaslicka domaćica kako ju tete zove. Ta domacica im čisti sobice, krevete sprema za spavanje, briše pod lad se nešto prolije, poboja, pere cizmice kad dođu iz šume, ali kad treba pomogne tetama kupat ako se neko popiski, mjenja oelene isl. Tako da se mi stvarno ne možemo žaliti, jer oni su hrpu toga radili, bili po šumi, išli gledat pse pomagače, brali gljive, sadili cvijeće i drveće... Mi smo dobili svaki roditelj na završnoj priredbi registrator sa svim radovima, dvd sa snimkama i slikama sto su radili ovu godinu, plus mali album sa 10-tak slika. Stvarno nema šta nisu radili i sve su obilježili neke bitne datume. Tete su im napravile za uspomenu diplome, medalje i na drvu sliku obe tete sa djetetom. Žao mi je da niti jedna ju neće pratiti u vrticku skupinu. Nadam se samo da neće biti pomiješani sa predskolarcima jer onda nista ne rade sa tim malima. osobno mislim da je najbolje lad su grupe nekako po dobi sklopljene, a ne da su djeca od 3 i od 7 godina skupa. Tako najbolje uce bi ja rekla, jest da puno nauce kad su sa starijima od sebe, ali ne zuri im se nigdje sve u svoje vrijeme, a vidim da joj je i tolerancija prema malima jako porasla. Prije su je zivcirali mlađi, sad bas ima tu neku empatiju posebnu prema njima, stalno pazi na manje od sebe, ako neko place ode ga zagrliti, doda dudu, bocu. Lani je recimo samo gledala kako da iskopira starije i to najcesce gluposti ili neke aktivnosti koje nisu bile uopce joj primjerene.
Kod nas je grupa ko sto ce ici u skolu... moj ide s "ekipom" rodenom od 4 mj 2019 do 3 mj 2020. Oni su bili ove godine mlađa predškolska grupa,ne više jasličari. Odnosno neki su bili u jaslicama tako dugo dok su navrsili 3 godine i onda su dosli u tu grupu. Dvije su grupe takvog uzrasta tako da se ne miješaju s velikima, i kad su na dezurstvu spajaju se s tom grupom istog uzrasta. Nas je vrtic dosta velik pa vjerojatno zato nema mijesnih grupa. Mislim da ima preko 200 djece. I jaslice su dvije grupe... oni stari od 1 do 2 godine i oni od 2 do 3.
Losa, mali ne nosi pelene po danu, ali jos mu uvijek stavljamo po noci. Sad kad gledam fakat nije cijeli proces dugo trajao, al su se ona prva dva tjedna odbijanja cinila kao vjecnost. Moze i bez nocne, al s obzirom da idemo uskoro 3 tjedna na more u apartman, odlucili smo je skinuti nakon toga. U slucaju da ipak to ne bude bajno, da je nemoramo tamo vracati. Inace, on voli cekati do zadnje sekunde tako da mu se zna dogoditi nezgoda. Kod njega je on bio skoro zadnji koji je skinuo pelene. Ja sam mislila da ce pozeljeti kad vidi frendove, zato smo i dugo cekali, al to se nije dogodilo. Mi smo isto u skupini koja ce skupa ici u skolu, mada u teoriji meni se svidjaju i mijesane grupe. No on se vani druzi sa djecom svih uzrasta tako da nema ni potrebe da bude u mjesanoj. Doslovce od beba do skolaraca, sa svima se igra i druzi. S bebama bude njezan (najcesce:D), a kad su skolarci ful ih zeza i izaziva, govori da su male bebe itd. I to onda nekad bude igra lovica i cak zabavno, a nekad ga otkantaju, gurnu, udare... ne kuzim tu potrebu da im se ruga i naganja ih. Stalno mu objasnjavam da nebu dobro zavrsio al djabe. On se doslovce lijepi za drugu djecu u setnjama, i stalno zavrsi na klupici kod druge obitelji, ili sjedne na cugu ako vidi frenda ili tako nesto... Svi ga znaju - cak mi se cini da ih nit ne smara jako😅. Jos vozi bicikl na kojem velikim slovima pise njegovo ime, ne mozes ga falit
Nedavno mi je iskocio post na facebook od poliklinike Helena gdje je pisalo da je normalno do pete godine da dijete ima nocnu pelenu i da je to bolja opcija nego budenje nocu da ide na wc. Ovo piše:
"TREBA LI DIJETE BUDITI NOĆU DA BI MOKRILO?
�Stručnjaci ne preporučuju buđenje djeteta noću da bi mokrilo. ��Ako tvrdo spava, bolje je odgoditi skidanje noćne pelene sve do 5 godina što se smatra unutar granica normalnog razvoja. ��
Odvođenje djeteta na WC u polusnenom stanju samo podržava mokrenje u snu. ��Važno je da dijete budi puni mjehur, a ne roditelj.
Često se djeca počnu vrtjeti u snu zbog punog mjehura i tada je bolje probuditi ga tako da bude svjesno i mokri budno.
Na taj način postižemo samostalnost što je bitno u procesu uspostave kontrole mokrenja."Nama se danas prvi put dogodilo da se pomokrio u gace tokom noci... odnosno vjerojatno jutra jer je danas spavao do pola 10, a inace se budi oko 7-pola 8 🙈 I ja sam spavala do pola 10 😱 Toliko sam zadnji puta spavala kad sam teenagerica bila.
Losa, tenks. Bas mi i ima smisla to kaj pise. Meni se cinilo da je spreman jer smo jednu noc zaboravili staviti mu pelenu, pa se on probudio ljut ujutro i derao da mora pisati. Inace kao da s gustom pisa u tu pelenu kad mu stavimo. Ne kuzim odkud ta ljubav prema pelenama😅
Inace meni je otkrice ona tuta za van koja se sklapa i samo se natakne vreca koja kasnije ide u smece. Jel ima to netko da je zadovoljan pa da preporuci? Neki dan sam uhvatila to na instagramu i zadivilo me. 😀 Mi mu znamo od doma uzeti tutu pa on vani tako kaka, a onda je ciscenje kasnije tlaka🤢
mikio, kak je?
Mi nismo imali ni nemamo te prijenosne tute i sl. Nekako ako i idemo van idemo negdje gdje bude u blizini neki wc, kafic i sl. tako da nismo imali problema. Jednom je u avionu kakao avionskom wc-u 😹 Muz ga obicno drzi nekako iznad skoljke jer je meni malo pretezak. Mislim vise je nespretno ga drzati i ko da su mi ruke prekratke, ima jos uvijek 14 kg 🙄 Susjeda isto stara ko on ima 18.5 🙈
mikio i ja sam ovu noc loše spavala. Ko da sparina u kucu usla i nikako se rashladiti 🙄
Sortiraj odgovore
Najstariji