Evo primjer mikio kako su Rodina forsiranja otisla u krivom smjeru… zena se osjeca sebicno jer nahrani dijete ad-om… Sorry mikio no meni je to u rangu ko da velis da si sebicna pa bebi nisi dala doma uzgojenu blitvu vec onu kupovnu… jer si bila lijena doma je uzgajati. Domaca je mozebitno bolja za bebu…
Evo mene s Goljaka… obavili fizijatra i jednu vjezbicu. Veli fizijatrica da se lijepo razvija u skladu sa korekcijskom dobi (7 mj.). Gmiže i veli da je to ok no da treba poticati pravilno puzenje. On nogice iza ispravi no naprijed se samo na laktove digne i tako vuce, a da bi puzao mora na šakice… uglavnom nismo dobili nikakvu dijagnozu. Sad te rukice malo vjezbamo i jednom mjesecno cemo ici na pracenje. I ovo za posjedanje vjezbicu radimo koju je Zarica spomenula. On se u tom polozaju takoder samo na lakat osloni a ne na sakicu. Inace on po "babskim" kriterijima cvrsto sjedi. Npr ako ga ne vezem u kolicima on se fino digne iz polozaja pod 45 i bude u sjedecem pridrzavajuci se za onu prednji precku, no kako se ne dize s boka ja to "sjedenje" sprecavam.
Jel od svih vas koji pisete da bebe pužu bas pužu (po otvorenim sakicama sa ispruzenim lakticima i iza se krecu stopalima dok je tijelo visoko gore) ili gmižu (odguruju se laktovima i koljenima a trbuscic im na podu)?
Danas su mi rekli da u prosjeku bebe propuzu sa 9-10 mj. a vidim tu u grupi svi pisete da bebe pužu… onda je zo zbilja grupa bas naprednih beba
Moja puže pravilno i brzo.. Vukla se po podu sa 6mj.tada nisam pisala da puže, jer to nije puzanje.
Ali, jako puno bebi koje znam su propuzale sa 6-7mj,tako da ne smatram da je ova moja ekstra napredna, niti to gledam na taj način.
Ne uspoređujem čak niti svoje tri jednu s drugom, jer svaka je beba drukčija, a kamoli sa bebama u grupi ili negdje drugdje.
Sasvim bi mi bilo ok da je propuzala sa 6mj kao i sa 10mj..ako ne bi puzala niti se dizala, tada bih se zabrinula.
Ovako je sve ok.
Ja ne vazem kašice, niti pišem kad jede, nisam to radila ni sa prve dvije.
Tako da ja pojma nemam koliko pojede.
Dok je beba vesela, zdrava i mijenjam veličinu odjeće svaki mjesec, znači da je sve ok🥰
Losa, moj se ne dize na stopala, ali stoji na sakicama i koljenima. Jel krivo puzanje na koljenima? Ne sjecam se da sam ikad vidla da beba puze na stopalima, a to je kao pravilno...ima kakva vjezba za postavljanje na stopala? Beba, tvoja onda bas puze na stopalima, ne na koljenima? Ne znam kako cu ga to naucit
I sto si tice ove vjezbe za posjedanje, nju bas i ne radim jer se on isto Losa kao i tvoj, samo na lakat se nasloni ili se uooce ne nasloni nego samo umire od smijeha jer ga natezem. Pretpostavila sam da bolje da ga ne natezem i ne vjezbam to, al mozda bi ga ipak trebala nekak to naucit. Jel ti rekla fizio kak mu pomoc?
Ma kako bi puzao na stopalima, to stvarno negdje piše da je pravilno?
[iimg]
Zar nije pravo puzanje na dlanovima i koljenima? 🤔
Moj puze vojnicki tamo negdje od navrsenih 6 mj, tj povlaci se laktovima i odguruje nogama ko zabica. Zadnja cca 2 tjedna se dize na koljena. Tocno ima pripremu. Digne se prvo na dlanove, onda digne guzu i krene. I tako je prvo radio korak-dva, sad vec 4-5. A onda samo spusti trbuh i nastavi dalje. Ne bih uopce rekla da je napredan nego je razmazeno deriste jer se brzo umori i pocne kenjkat 🙈😁 i neda mu se puno vjezbat. A posjeo se iz tog 4-noznog. Ali svega par puta. Kad smo dosli na more 2 dana je padala kisa pa je puno bio na podu. Pa je vjezbao 😁. Onda se danima nije sjeo ni jednom. I evo danas opet jednom. Iskreno na moru nis ne vjezbamo 🙈
Pitanje za mikio i zaricu, jako mi se svida opcija jedne boce ad prije spavanja 😊. Ja bih isto isprobala. Koji ad dajete? Nemam pojma kaj da kupim...
Losa, moj se ne dize na stopala, ali stoji na sakicama i koljenima. Jel krivo puzanje na koljenima? Ne sjecam se da sam ikad vidla da beba puze na stopalima, a to je kao pravilno…ima kakva vjezba za postavljanje na stopala?Beba, tvoja onda bas puze na stopalima, ne na koljenima? Ne znam kako cu ga to naucit
Joj, ne kužim. Oprosti. Nikad nije niti jedna puzala na stopalima, već na koljenima i dlanovima. Također i ostale naše bebe iz familije i od prijatelja tako pužu.
Ne znam zašto bi to bilo nepravilno?
Iskreno, ja svoju niti ne mislim učiti da puže na stopalima jer ne znam kako bi to trebalo izgledati, a baš me i ne zanima🤭🤭
Dakle, puže, tako kao tvoja beba.
Brza je i baš spretna, nogice prate ručice i meni osobno je to sasvim normalno puzanje.
Nadam se da će ti netko drugi pomoći ❤️
Zarica mozda sam krivo napisala… ovo tvoje jest puzanje no mislila sam da ne vuce samo koljena po podu vec ima oslonac prema stopalu odnosno da digne taj dio s guzom
Iskreno… ja znam da moj malac kaska i da nije ko 9 mj. vec ga gledam ko 7 mj. Ja prva nisam ta koja bi se usporedivala no moram priznati da sam se malo zabrinula kad sam tu citala da puno beba ovdje sa oko 6 mj ili prije puze, a moj se vuce laktovima po podu. Svako odstupanje od razvoja kod mog moze upucivati na jako grde dijagnoze pa sam se bojala da cu dobiti dijagnozu da zaostaje… Uvijek ima naprednijih i sporijih beba (ko i ljudi… osobno sam motoricki među sporijima). Evo od frendice mala sa 9 mj samostalno prohodala
beba grozno je vagat hranu, ja sam to prestala jer mi je frendica rekla da sam luda i da neka jede koliko hoce i potpuno se dlazem… prosvijetlila me. Inace, kad imam lude faze i svoju hranu vazem. Prije sam i njega opsesivno vagala no sve su mi to jos traume iz rodilista kad su me sestre tjerale da u njega po obroku uguram 60 mL, a on nikad nije mogao toliko popiti. Sestra mi je na izlasku iz rodiliata rekla "vi niste sposobni nahraniti vlastito dijete, kad ga ja hranim sve pojede. Ako ga necete hraniti dovoljno morat ce nazad u bolnicu da mu sondu stavimo". Tako da moja opsesija sa njegovim hranjenjem ima malo dublje razloge od toga da ovdje pišemda on jede vise ili manje od drugih. Btw. on nikad nije popio dnevno vise od 800 mL ad-a.
Ma, Bože, pa, naravno da ćeš ti vagati i paziti i gledati puno više nego mame bebi koje su rođene na vrijeme. Nije mi to za uspoređivati.
Kažem, ne bi trebalo uspoređivati nit terminske bebe, jer svaka beba ima svoj ritam, a kamoli nedonoscad sa terminskima.
Tu kozu od sestre, neću niti komentirati, osim sa FUJ!!!!!!
Zarica tnx za savjet za posjedanje. Neznam zasto al meni sve te vjezbe izgledaju kao forsiranje. Drugo da beba zaostaje tjednima za nekim motorickim razvojem al unaprijed raditi takve vjezbe kad si malo razmislim necu. Tvoj opis me preatrasio imam osjecaj da bih ju polomila da idemo to izvoditi. Ne zbog opisa nego sto sam ja seprtlja.
Losa ja mislim da je tvoj malac sasvim u skladu sa svojom dobi, nemoj si postavljat krive predođbe. Mene dosta cesto tu nagne kolicina hrane koju bebe jedu i kilaza beba vasih na pomisao da ju ne hranim dovoljno, al opet mislim da bi osjetila da je gladna ako vec ne bi mi dala jasno do znanja. Rekla bi moja mama da mame znaju ipak najbolje. Naravo ne bas sve i uvijek al u principu osjetimo nase bebe i njihove potrebe.
Mikio sestricnu bi si ja poslala na kratko posebno ako nema djece ili ima a sigurno nije bas sve radila po spagi. Hvala za savjet za kremu bas cu pitat pedi onda sto da radim jer njoj kad amo 2 dana bili doma samo i u prostorima di je ugodno jer je klima nije toga bilo.
Ja svoju redovito vazem, ne zbog opsesije nego radi fore. Nama je to ko neki ritual da ju vazemo, prvo me mucilo kad njje dobivala bas nesto al sad sam skuzila njen tempo i ne sekiram se vise. Hranu joj vazem cisto da znam. Meni je vaganje valjda se uvuklo pod kozu 🤭... Recimo danas blitve s krumpirom pojela 20 grama nije htjela nista vise ni hranu ni cicu pustila sam ju trazila je cicu 2h kasnije. Ne svida joj se krumpir. 😆
Losa zaboravila napisat onu sestru kad ste odlazili si pozdravila sa 🖕?? Ja bi.
Moja je sad kao slicica broj 2 sa pokušaje da noge slozi ispod sebe. Znaci prvo propuzu pa sjedu ili nema nekog pravila?
Izgleda da sam uvela pomutnju. Zaboravite stopala, i mene je zabezeknulo, al reko htjela bi da bude pravilno
.
Moj ne puze, samo se podise u tu pozu na dlanove i koljena i svom snagom ljulja naprijed nazad. Cijeli kindac zna drndat. Pomalo nesto gmize, ili se ponekad odguruje stopalima s malo podignutom guzom, ali nije to jos ni p od puzanja.
.
Mrgud, ja mu dam novalac sa zitaricama i malo vocnog okusa. To bude na zlicu. Moj muz ti je samo usao u ljekarnu, malo pricao s tetom tamo i odabrao novalac.
Sortiraj odgovore
Najstariji