Proljetne bebe 2025. 🦋🍀🐣🌤️🥰🤰

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    AriBari
    11. Listopad 2024. 14:08

Točkica, dobro si zapamtila. Tu mogućnost mi je rekao samo jedan doktor da bi mi dao ako bude potrebe, u Zagrebu su rekli da ne jer da metoda nije dokazana. Ja sam samostalno istraživala i našla novo istraživanje na 15ak trudnica kojima je to pomoglo i sama sam to odnjela doktorima, s ovim glavnim doktorom u ZGu bi još popričala o tome. Našla sam naknadno još jedan rad, koji koristi kortikosteroide i imunosupresive, ali ne na trudnicama, nego na ljudima koji dobiju transfuzijom krivu krvnu grupu pa počnu razvijati anatijela (ali to je ista situacija koja se meni događa sad u tijelu). I isto su dobri rezultati. Ja ću ako titar krene baš skakati zahtijevati da mi to propišu, nadam se da će me slušati. Ali malo je sve to skupa komplicirano, a ne želim vas previše zamarati - ali kortikosteroidi služe da snize visoki titar antitijela u mojoj krvi, ali ako su antitijela već napala bebu i ako njoj nije dobro - ako počinje ravijati anemiju, ako joj se sakuplja tekućina itd. moramo ići na intrautrerinu transfuziju ako je želimo spasiti. Jer to su dvije odvojene stvari, titar antitijela je količina antitijela u mojoj krvi, a razvijanje anemije i daljnje komplikacije kod bebe su odvojena stvar koja je posljedica porasta antitijela u mojoj krvi. Zato se taj titar i mjeri, ali ne mora nužno značiti da je bebi loše, sve ovisi koliko tih antitijela prolazi iz moje krv kroz posteljicu bebi. To ćemo početi pratiti od nekog 20og tjedna - taj protok krvi bebi kroz moždanu arteriju i onda ćemo točno znati je li beba ok ili nije. Najčešće je usko povezano visok titar-veća opasnost za bebu. I onda se od 20og tjena gleda i titar i ti protoci. Kortikosteroidi bi imali smisla (po tom jednom doktoru,a i istraživanju), ako bi titar narasao, a beba još ne osjeća posljedice toga, jer bi onda njima probali smanjiti antitijela u mojoj krvi da ni ne dođu do bebe u količini koja je za nju opasna. No ako je titar krenuo rast, a po protocima vidimo da bebi već nije dobro, onda moramo ići na intrauterine transfuzije da je spasimo. Tako da i dalje ta mogućnost postoji, ako će imati smisla, odnosno ovisno o tome kako će se kretati titar i kakvi će biti protoci - hoće li pokazati znakove anemije, nadam se da sam uspjela objasniti 

👧🏼 35 g.👨37 g.👨‍👩‍👧2021
    RhD senzibilizirana🩸titar: 7tj-1:4➡️11tj-1:8(1:4)➡️Nifty uredan💜➡️14 tj Petrova(1:2)➡️16 tj- 1:8(1:16)➡️18 tj Petrova 1:2(1:8)➡️20 tj - 1:8(1:16)➡️22 tj Petrova 1:2(1:8, 1:4)➡️24 tj - 1:8(1:16)➡️26 tj Petrova - 1:4(1:16, 1:8)➡️27 tj 1:32(1:32)➡️28 tj 1:16(1:64,1:64)➡️30 tj 1:32(1:128, X)

AriBari
    11. Listopad 2024. 14:08

Točkica meni je pregledala prošli tjedan, kao dal je sve zatvoreno i mekano i da nije nisko, ako si na to mislila.

👧🏼 35 g.👨37 g.👨‍👩‍👧2021
    RhD senzibilizirana🩸titar: 7tj-1:4➡️11tj-1:8(1:4)➡️Nifty uredan💜➡️14 tj Petrova(1:2)➡️16 tj- 1:8(1:16)➡️18 tj Petrova 1:2(1:8)➡️20 tj - 1:8(1:16)➡️22 tj Petrova 1:2(1:8, 1:4)➡️24 tj - 1:8(1:16)➡️26 tj Petrova - 1:4(1:16, 1:8)➡️27 tj 1:32(1:32)➡️28 tj 1:16(1:64,1:64)➡️30 tj 1:32(1:128, X)

Moina
    11. Listopad 2024. 14:30

Dobila sam nalaze danas, pise da imam antitijela vec od prije i da se nisam zarazila sa virusom sada. Odmah olaksanje. Ali kad sam vec vadila krv rekla sam nek mi sve pogledaju i TSH mi je bisko. Raspon je 0.5-4.20 a ja imam 0.22 µU/ml tako da u utorak moram sa njim o tome pricat. 

Kawa
    11. Listopad 2024. 14:33

Moina

Dobila sam nalaze danas, pise da imam antitijela vec od prije i da se nisam zarazila sa virusom sada. Odmah olaksanje. Ali kad sam vec vadila krv rekla sam nek mi sve pogledaju i TSH mi je bisko. Raspon je 0.5-4.20 a ja imam 0.22µU/ml tako da u utorak moram sa njim o tome pricat.

meni je bio 0.27 i bila sam kod svog endokrinologa, rekao je da je to ok i da nije potrebna terapija, ali svakako da ponovim nalaz za 4 tjedna. moj gin je isto rekao da je to ok jer tsh u trudnoci raste. 

♀️ 28; PCOS, IR, AMH 34.1 pmol/L
    ♂️ astheno
    2024.: 2x IUI ❌️
    06/24 1. IVF: ET 1BC ❌️ 3❄️
    08/24 FET 1BC - 6dpt ➕️ ß 9dpt 204; 11dpt 406 🥰
    sin 💙

Moina
    11. Listopad 2024. 14:37

Kawa

Moina

Dobila sam nalaze danas, pise da imam antitijela vec od prije i da se nisam zarazila sa virusom sada. Odmah olaksanje. Ali kad sam vec vadila krv rekla sam nek mi sve pogledaju i TSH mi je bisko. Raspon je 0.5-4.20 a ja imam 0.22µU/ml tako da u utorak moram sa njim o tome pricat.
    meni je bio 0.27 i bila sam kod svog endokrinologa, rekao je da je to ok i da nije potrebna terapija, ali svakako da ponovim nalaz za 4 tjedna. moj gin je isto rekao da je to ok jer tsh u trudnoci raste.

Da moram pitati jer meni je prije trudnoce bio normalan a sad je tako jako pao. Vjerojatno ce rec da dodem opet vadit krv pa vidjet sto cemo onda. Bitno da je virus negativan!

mama_ana
    11. Listopad 2024. 14:39

AriBari svaki put kada procitam tvoju situaciju nazivciram se jer sam svjesna da se moglo sprijeciti samo da su poslije prvog poroda sve uradili kako treba. Doslovno jednu glupu injekciju da si dobila sada ne bi imala ovaj stres 😡 stvarno za nepovjerovati. Ja sam svojoj privatnoj ginekologici vise puta spomenula Rhogam i rekla je da nema nikakvih problema, dat ce mi ona u svojoj ordinaciji jednu u 28. tjednu, a drugu bi trebala dobiti u bolnici nakon poroda. I sad zamisljam sta bi bilo da nisam znala za krvnu grupu i za sve moguce komplikacije (kao sto i nisam, realno ovdje na forumu sam saznala vecinu stvari). Stvarno bez komentara...Nadam se od srca da ti nece rasti titar i da ce se curica nastaviti lijepo razvijati bez problema. 

mama_ana
    11. Listopad 2024. 14:45

Yvone

Neznam kako mi uspije sve napisati i onda mi zablokira i sve mi se zbriše…
    Čestitke na svim dobrim pregledima i MandM na curici 🩷
    AriBari sigurno je stresno ali ja vjerujem da će sve biti dobro, samo gurajte dan po dan. Medicina je toliko napredovala da se stvarno puno problema može riješiti. Kako si rekla već ste na pola! Samo naprijed hrabro, imat ćete vi svoju curicu.
    Plavooko možda si se samo prehladila?
    Curke koje ste bile na animaly scanu, jeste to radile kod svojih ginekologa ili u bolnici? Meni moj to ništa ne spominje. Na zadnjem uzv-u sam bila s nekih 11 i pol tjedana i vrlo brzo je samo izmjerio duljinu bebe. I to je to. Idući pregled mi je sa 16 tjedana.

Yvone ja vodim privatno trudnocu kod doktorice koja me tri godine lijecila zbog neplodnosti i operirala mi septum u maternici tako da mi je nekako bilo logicno ostati kod nje s obzirom da mi zna situaciju i povijest bolesti. Radili su mi mini anomaly oko 12. tjedna koji je bas bio detaljan, bilo je i vaginalnog i abdominalnog ultrazvuka. Sljedeci anomaly mi je zakazala u 20. tjednu i isto tako rekla da ce biti detaljniji pregled. 

AriBari
    11. Listopad 2024. 14:52

Moina super da imaš antitijela😊
    Mama_ana, ma dobila sam ja injekciju nakon poroda, to se dobije po defaultu, ali za mene je to bilo prekasno jer su se antitijela stvorila negdje između 35 i 40 tjedna trudnoće, bez ikakvog vidljivog razloga (nisam krvarila ni ništa slično). Jednom kad se stvore antitijrla možeš dobiti i 100 injekcija, ali nema koristi od toga. Ja sam trebala u prvoj trudnoci ici na pretragu djetetove krve grupe u 12 tjednu gdje bi ustanovili da je ona pozitivna, te zato dobiti imunoprofilaksu u 28 tjednu i u 34 taj booster i onda bi vj prošla bez toga. No to u Hrvatskoj u redovnoj proceduri nije praksa i to nažalost ti nitko ne kaže osim možda u nekim privatnim klinikama ili ako baš samoinicijalon pitaš za to. A u puno drugih zemalja je to standard, jedna ili dvije injekcije tijekom i jedna nakon trudnoće. Kod nas u Hr, ako si negativne krvne grupe i ako je beba pozitivne, samo kažu ne brinite dobit ćete injekciju nakon poroda i nema razloga za brigu. E pa eto, to nije sasvim točno.

👧🏼 35 g.👨37 g.👨‍👩‍👧2021

AriBari
    11. Listopad 2024. 15:04

Cure ne znam kad se koja priključila forumu i što sam kada pisala o ovoj mojoj dijagnozi, ali molim vas ako ste negativne krvne grupe informirajte se o ovome što sam napisala, kao što je to mama_ana pametno napravila. Naročito ako planirate još trudnoća. Ne želim širiti paniku, samo osvjestiti da se to može bilo kojoj dogoditi.

👧🏼 35 g.👨37 g.👨‍👩‍👧2021

mama_ana
    11. Listopad 2024. 15:53

Ajoj oprosti ja sam skroz krivo onda procitala da ti nisu nakon poroda dali. A jebemu misa, znaci problem je bio u ovim injekcijama tijekom trudnoce...☹️ u pravu si da to nije praksa kod nas. U Petrovoj su mi rekli da je ne mogu dobiti, samo u slucaju spontanog ili klasika nakon poroda. Srecom je ginekologica kod koje idem privatno stvarno odlicna, tako da smo se dogovorili da cemo sve kod nje privatno obaviti. Slazem se s tobom, nije sirenje panike, ali ako ima cura koje znate da ste negativna krvna grupa, a muz pozitivna, onda se definitivno informirajte malo o senzibilizaciji i Rhogamu 😊

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.