![](/media/img/5d/5a/9ae03a3907cbf1e66c75.jpeg)
Evo i mene.
Bravo svima na super pregledima.
Malena GUK zvuci jako dobro, bravo! :)
Ja se danas pikam doma cijeli dan za GUK profil i punim epruvetice pa sutra nosim na vuk vrhovec.
Naravno danas mi je secer visi nego proslih dana, ali jos uvijek u granicama (imam i aparatic pa mjerim sve ove dane), sigurno zbog stresa oko tog vadjenja krvi i loseg sna (cijelu noc sam se vrtjela i sanjala gluposti zbog tog pikanja).
Za zgaravicu imate rennie ili reflustat. Ja nesto od tog uzmem kad je bas frka. Ali da, kod mene nema pravila. Probudim se i pece me zgaravica, veceram do 19-20h i svejedno me u ponoc pece za izludit. Nadam se da ce beban bar bit cupav hahaha. Bademi su mi jednom pomogli i nikad vise. Sad samo znam popit casu vode.
Hripavac- cijepila sam se u ponedjeljak, sve je proslo ok, samo me ruka malo boljela 2 dana i to je to. Isla sam na stampar jer kod mene nestalo doza, pa su mi odmah htjeli uvaliti i cijepivo protiv gripe, ali mi se nije dalo tolko pikati. Preporuka je i da se tate docijepe, ali pred kraj trudnoce (a i svi koji ce bit u kontaktu s bebom) tako su mi rekli.
Drzim fige da ti guk bude okej :)
Što se tiče hripavca, planiram se cijepiti, jesam i prije ove "epidemije". Jesi otišla bilokojim danom na Štampar i na blef bez javljanja il se treba naručiti?
Ja sam tek 23+6 i pokušala sam saznati kad se najranije mogu cijepiti - pa su mi telefonski rekli da bi trebalo od 27tt, na mail odgovorili da je preporuka od 27 tt al da mogu ranije zbog epidemije, i kad sam zvala svoj Dom zdravlja, tamo su me pitali što mi je ginić rekao (ništa jer još ga nisam stigla pitat), i onda rekli da pričekam još 2 tjedna pa dođem (tad sam bila 22 tt, dakle da dođem sa 24). Sad je meni glupo ići prerano ako to neće biti učinkovito, a strah me čekati predugo radi "epidemije".
Jesu vama cure šta spominjali vaši doktori to cijepljenje i od kojeg tjedna? Tj, vi koje ste se cijepile kad ste se cijepile :)
Meni su na zadnjem pregledu rekli za hripavac da se cijepi od 27 tt, ali kao da sačekam da prođem 30 tt pa da se onda cijepim. U stilu, bolje je čim kasnije da budu aktivnija ta antitijela koja beba dobije. Imam pregled 19.12 pa ću opet pitati ako ga do tada ne pokupim haha, jer ako ga prebolim nema potrebe za cijepljenjem 😊
33👙 36🩳
MPO 6/23, 4.7. ➕️
Inace se trudim hraniti zdravo, al kako me strah da ne pokupim toxoplazmozu ili listeriju, onda sve jako dobro kuham i bjezim od sirovih namirnica (salate i voce) kao i od domacih "ne testiranih" proizvoda. Pa mislim da sam si time ogranicila prehranu i smanjila zapravo unos vitamina, pa zato onda ubacim svako toliko prenatalni vitamin. E i, ja pijem aktivni folat a ne folnu kiselinu - imam onu mutaciju, a kao sigurnije je da se aktivna folna apsorbira
Vezano uz listeriju i toxoplazmozu - ja sam se toga u početku jako bojala, a u vrijeme mučnina sam imala period kad nisam mogla jesti većinu hrane. Pitala sam ginekologa za to i rekao mi je da u cijelom radnom vijeku nije imao slučaj trudnice s listerijom i da je to jako rijetko. Za toxoplazmozu sam se testirala i ispalo je da sam je prebolila nekad tokom života pa isto nemam brige.
Od tad bez grižnje savjesti u velikim količinama jedem sve sirovo voće, povrće i sir. Od toga nemam mučnine niti žgaravice. Većinu kuhane hrane ne mogu jer mi smetaju luk, češnjak i rajčice :(
🙋🏻♀️36, PCOS
🙋🏻♂️33
👶 3/2024
Ja uzimam almageu prenatal najviše zbog omega 3. Meni je općenito rečeno da uzimam neke prenatal po vlastitom odabiru. Dodatno mi je uveden i magnezij. Nego, meni je sad 24 tj., toliko počeo mučiti refluks, pogotovo navečer i noćima. Ta kiselina iz želuca me izluđuje :( danas idem na pregled pa ću pitati kako da si pomognem s time. Imate vi iskustva da vam nešto pomaže?
Ajme, cak mi je malo "drago" da nisam jedina sa refluxom. Meni je pocelo sa 23 tt.. isto nisam pametna sta radit. Pijem donat mg i zbog zatvora, a on pomaze kao i za to, al me isto i dalje muci. Najvise kad idem spavati. Kao da veceru ne probavim skroz, a ne jedem nesto kasno - tipa 8. Ne znam jel ovo samo pocetak, oce to bit bolje sta kasnije..
I ja imam problem sa žgaravicama. Nemam je ako iza 18h jedem samo voće (neko koje nije kiselo) i orašasto. Problem mi je kad sam u uredu - dođem doma u 18h gladna kao vuk
🙋🏻♀️36, PCOS
🙋🏻♂️33
👶 3/2024
Meni su na zadnjem pregledu rekli za hripavac da se cijepi od 27 tt, ali kao da sačekam da prođem 30 tt pa da se onda cijepim. U stilu, bolje je čim kasnije da budu aktivnija ta antitijela koja beba dobije. Imam pregled 19.12 pa ću opet pitati ako ga do tada ne pokupim haha, jer ako ga prebolim nema potrebe za cijepljenjem 😊
i meni se čini bolje malo pričekati. a ne bi ga htjela pokupiti jer bi se cijepila svakako - kombinirano je cjepivo, i onda bi htjela bebača zaštitit i od difterije i tetanusa. Ne znam jel se mogu cijepiti čak i ako ga prebolim... :) to bi mi onda riješilo sve brige, onda bi pričekala lijepo 27/28 tt i cijepila se, pa pokupila ga prije ili ne, svejedno je :)
Inace se trudim hraniti zdravo, al kako me strah da ne pokupim toxoplazmozu ili listeriju, onda sve jako dobro kuham i bjezim od sirovih namirnica (salate i voce) kao i od domacih "ne testiranih" proizvoda. Pa mislim da sam si time ogranicila prehranu i smanjila zapravo unos vitamina, pa zato onda ubacim svako toliko prenatalni vitamin. E i, ja pijem aktivni folat a ne folnu kiselinu - imam onu mutaciju, a kao sigurnije je da se aktivna folna apsorbira
Vezano uz listeriju i toxoplazmozu - ja sam se toga u početku jako bojala, a u vrijeme mučnina sam imala period kad nisam mogla jesti većinu hrane. Pitala sam ginekologa za to i rekao mi je da u cijelom radnom vijeku nije imao slučaj trudnice s listerijom i da je to jako rijetko. Zatoxoplazmozu sam se testirala i ispalo je da sam je prebolila nekad tokom života pa isto nemam brige.
Od tad bez grižnje savjesti u velikim količinama jedem sve sirovo voće, povrće i sir. Od toga nemam mučnine niti žgaravice. Većinu kuhane hrane ne mogu jer mi smetaju luk, češnjak i rajčice :(
sretnice koja si prebolila toxoplazmozu :) ja nisam tako da onda moram paziti... makar, kao gore su posljedice u prvom tromjesečju za bebu, ali je veći prijenos sa majke na dijete u trećem :( a listerija je najgora u trećem :) no ovo je sve prema doktor googleu, nisam još stigla pitati liječnika za mišljenje, al budem na slijedećem pregledu za 2 tjedna, pa ću se po tome i ravnati. Jedno je internet a drugo mišljenje liječnika koji mi vodi trudnoću :) A dotle strahujem, kuham hranu i dezinficiram kuhinju i sve živo kao luđakinja :) I sanjam salatice i nareske :) Budem to nakon poroda :)
Bok cure!
Što se tiče žgaravice ili refleksa, nemam iskustva, ali možda da jedete laganiju hranu, tipa juhu od bundeve, blitvu s krumpirom, tjesteninu, kuhanu ribu.. 🙄 I probajte spavati na povišenom, debeli jastuk ili dva tanja, da kiselina ne ide za gore.
Od vitamina uzimam novalac, a kad budem u trećem tromjesečju ću nešto sa imenom. Uzimam posebno i folacin (ide na recept) zbog mutacija. Magnezij sam opet uvela zbog zatvora i stvarno pomaže, a i manje me boli trbuh. Ostala terapija su mi Utrogestan, Andol i Fragmin.
Ne bojim se ni toxoplasme ni listerije, perem voće i povrće, jedem salate i pokušavam jesti i živjeti zdravo kao i do sada - koja kavica i malo slatkog, šetnja, puno povrća, juhica, rižoto, tjestenina i mislim da će i bebica onda biti 💪💪 Super je što zapravo i klinci jedu kuhano i za večeru (palenta, gris) pa tako i svi jedemo ok hranu, ništa suho ni masno 👌
Btw, počela sam osjećati bebicu i osjećaj je kao i uvijek savršen! 🥰🥰🥰
💔💔💔 3 missed ab
💙 prva mrva
💙 šašavko
💔💔 2 missed ab
💙 Hrabri Palčić
Bananica - preporuka je od 27.-32. Tjedna, ali evo ja sam cak citala bolje prije u tom periodu nego kasnije da se ipak uspiju ta antitijela stvoriti i kod bebe, e sad sto je tocno… ja bi (i jesam) ciljala do 30. tj.
Navodno na stamparu primaju svaki dan (znam da je do 15h, ne znam od koliko) sad dok je epidemija. Bez narucivanja, soba 7 kad se udje na glavni ulaz desno kroz nekakva vrata (ali unat ce vam rec zastitar na ulazu).
Na internetu postoji raspored gdje pise samo utorak i cetvrtak, ali ne drze se toga jer je puno zarazenih tako da slobodno odes tamo bez ikakve najave, jako su simpa.
Btw i ja sam jedna id sretnica koja je imala toxoplazmozu nekad u zivotu, ne znam kad ni kako ali evo, bar tu pretraga manje u trudnoci :)
Drage mame, da li ste vec razmisljale o imenima? Mi cemo dobiti djecaka i dvoumimo se izmedju Niko i Dominik, stim da bi Niko bio Nico jer zivimo u Njemackoj pa da ne bi imao uvijek problema kada mu neko drugi ime pise.
Baby.nb.3 jel ti postelljica sprijeda ili straga? Ja sam u tvojem tjednu i jos bas nista ne osjecam, posteljica mi je sprijeda
Takoder jedem salate, samo ih prvo operem u sodi i octu, nisam do sad u zivotu imala ni toxo ni listeriju tako da valjda necu ni sada🙏🏼
Imate li vi pojacan vodenasti iscjedak? Danas sam se prepala da nije plodna voda🙉
Sortiraj odgovore
Najstariji