![](/media/img/16/8a/332ccf6fc7cb1cb416df.jpeg)
Dobro jutro žene!
Mi smo sinoć imali pregled i sve je uredno - mali ima 750 grama, imam dovoljno plodne vode, zatvorena sam i sve ide jako lijepo. OGTT mi je uredan. Trenutno sam u plusu 9 kg (dobila sam 2 kg od zadnjeg pregleda), pa je dr rekla da iza Božića možda ipak malo pripazim. Nije ništa strašno, ali i ja sam svjesna da bih mogla manje jesti slatkiša :D. Sljedeći pregled za 4 tjedna i ne moram nikakve nalaze vaditi do tad. Također mi je preporučila cijepljenje protiv hripavca, ali tek iza Božića dok pređem 28.tj.
Što se tiče folne, ja je pijem redovito već skoro 2 god, odnosno od kad pokušavamo dobit dijete, kroz proces potpomognute i sad kroz trudnoću. Svi ginekolozi koje sam prošla u ovom procesu su mi rekli da je uzimam i ja sam poslušala. Osim nje, prije cca mjesec i pol krenula sam s prenatalnim vitaminima od Almagee po uputama ginekologa koji me vodi. Ja sam zadovoljna sa time i meni odgovora. Ja sam na primjer anemična cijeli život i nikad nisam mogla hranom podići željezo. Uvijek mi je bilo oko 2 i doktori su mi govorili da je to prenisko da bi se diglo hranom - naravno da sam i sama pokušala na svoju ruku, jela cveklu, crveno meso, špinat u ogromnim količinama, ali džaba. Osim tableta ništa mi nije pomoglo. Željezo sam sad pila prije trudnoće i prva 3 mj, sad je oko 25 i samo ga pratim redovito.
Duphaston i Utrogestan sam isto pila kroz proces potpomognute i prva 3 mj po uputama doktora radi mogućih krvarenja.
Malena meni tvoj GUK izgleda sasvim ok.
👩 1994 god. PCOS, endometrioza. AMH 14.5
🧑 1991. Sve ok
Poliklinika IVF
12/22 AIH ❌, 02/23 AIH ❌
Ivf postupak -->07.07. - FET, vraćena 1 morula (ostalo 8 smrzlića)
19.07. - beta 700, 21.07. beta 1424
Panorama low risk - Boy 💙
Mene su u prvom tromjesecju skinuli sa prenatalnih (novalac) i ostavili samo na folnoj jer sam imala povisene jetrene enzime. Nije bilo do prenatalnih, al sam dobar dio trudnoce bila bez vitamina i sve je (zasad) ok. Naglasili su mi da je bitno da folnu uzimam i dalje, jer da nam prehrana nije dovoljno bogata njome, a da je potrebna u pocetku trudnoce i korisna dalje. Sad sam se opet vratila na novalac, pijem ga svaki drugi dan ili treci, a izmedu pijem dodatno folnu, vitamin c, omegu 3 i magnezij. Novalac ubacim zbog vitamina d i zeljeza, oba su mi niza, a sad je i zima i nema bas puno sunca. Inace se trudim hraniti zdravo, al kako me strah da ne pokupim toxoplazmozu ili listeriju, onda sve jako dobro kuham i bjezim od sirovih namirnica (salate i voce) kao i od domacih "ne testiranih" proizvoda. Pa mislim da sam si time ogranicila prehranu i smanjila zapravo unos vitamina, pa zato onda ubacim svako toliko prenatalni vitamin. E i, ja pijem aktivni folat a ne folnu kiselinu - imam onu mutaciju, a kao sigurnije je da se aktivna folna apsorbira
Mene su u prvom tromjesecju skinuli sa prenatalnih (novalac) i ostavili samo na folnoj jer sam imala povisene jetrene enzime. Nije bilo do prenatalnih, al sam dobar dio trudnoce bila bez vitamina i sve je (zasad) ok. Naglasili su mi da je bitno da folnu uzimam i dalje, jer da nam prehrana nije dovoljno bogata njome, a da je potrebna u pocetku trudnoce i korisna dalje. Sad sam se opet vratila na novalac, pijem ga svaki drugi dan ili treci, a izmedu pijem dodatno folnu, vitamin c, omegu 3 i magnezij. Novalac ubacim zbog vitamina d i zeljeza, oba su mi niza, a sad je i zima i nema bas puno sunca. Inace se trudim hraniti zdravo, al kako me strah da ne pokupim toxoplazmozu ili listeriju, onda sve jako dobro kuham i bjezim od sirovih namirnica (salate i voce) kao i od domacih "ne testiranih" proizvoda. Pa mislim da sam si time ogranicila prehranu i smanjila zapravo unos vitamina, pa zato onda ubacim svako toliko prenatalni vitamin. E i, ja pijem aktivni folat a ne folnu kiselinu - imam onu mutaciju, a kao sigurnije je da se aktivna folna apsorbira
Tako i ja, prestala sam kupovati tipa sir na placu i sl, ne jedem salate, pa sam si time odmah ograničila neke vitamine. Zato dobro dođu dodaci. :D
Koju folnu piješ? Ja uzimam gynositol
👩 1994 god. PCOS, endometrioza. AMH 14.5
🧑 1991. Sve ok
Poliklinika IVF
12/22 AIH ❌, 02/23 AIH ❌
Ivf postupak -->07.07. - FET, vraćena 1 morula (ostalo 8 smrzlića)
19.07. - beta 700, 21.07. beta 1424
Panorama low risk - Boy 💙
Zelena, uzimam solgarovu folnu (metilfolat), jer sam na nju prvu naletila u ljekarni kad sam je trazila, pa sam samo nastavila :) Tu i tamo popijem dodatno i bas folnu kiselinu (isto solgar), jer sam negdje uspjela izguglati da nije stoposto potvrdjeno da aktivna folna "radi posao", pa onda da se osiguram i po tom pitanju ;)
Ja uzimam almageu prenatal najviše zbog omega 3. Meni je općenito rečeno da uzimam neke prenatal po vlastitom odabiru. Dodatno mi je uveden i magnezij. Nego, meni je sad 24 tj., toliko počeo mučiti refluks, pogotovo navečer i noćima. Ta kiselina iz želuca me izluđuje :( danas idem na pregled pa ću pitati kako da si pomognem s time. Imate vi iskustva da vam nešto pomaže?
baby development in progress ~ 14.3.24.
Ja uzimam almageu prenatal najviše zbog omega 3. Meni je općenito rečeno da uzimam neke prenatal po vlastitom odabiru. Dodatno mi je uveden i magnezij. Nego, meni je sad 24 tj., toliko počeo mučiti refluks, pogotovo navečer i noćima. Ta kiselina iz želuca me izluđuje :( danas idem na pregled pa ću pitati kako da si pomognem s time. Imate vi iskustva da vam nešto pomaže?
Ajme, cak mi je malo "drago" da nisam jedina sa refluxom. Meni je pocelo sa 23 tt.. isto nisam pametna sta radit. Pijem donat mg i zbog zatvora, a on pomaze kao i za to, al me isto i dalje muci. Najvise kad idem spavati. Kao da veceru ne probavim skroz, a ne jedem nesto kasno - tipa 8. Ne znam jel ovo samo pocetak, oce to bit bolje sta kasnije..
Ja pijem Novalac od plusa na testu, dobro mi sjedne. Uzela sam njega jer su ga svi oko mene pili kad su bili trudni, pa reko ajmo probat i tako sam i ostala na njemu. Ne mislim da je loše ako se ništa od tih prenatala ne uzima ukoliko je prehrana raznolika i zdrava. Uostalom, naše mame sigurno nisu ništa unosile, ali ne možemo ni usporediti kvalitetu života i svega ostaloga onda i sada.
Šta se tiče žgaravice, evo me. Nekad po cijele dane, na vodu, zrak, hranu, sve. A nekad se nakrkačim svega i svačega pa ništa. I sad ti znaj. Cure su mi savjetovale mlijeko, bademe, žvakaće, mineralna. Meni pomognu bademi i mineralna, ali mora biti baš jaka tipa Jamnica ili tek friško otvorena.
33👙 36🩳
MPO 6/23, 4.7. ➕️
Ja uvijek iz dvaput jer mi je pamćenje ko 🐠.
BlackRose i Zelena super za lijepe preglede, drago mi je da sve napreduje kako treba 🥰
33👙 36🩳
MPO 6/23, 4.7. ➕️
Evo i mene.
Bravo svima na super pregledima.
Malena GUK zvuci jako dobro, bravo! :)
Ja se danas pikam doma cijeli dan za GUK profil i punim epruvetice pa sutra nosim na vuk vrhovec.
Naravno danas mi je secer visi nego proslih dana, ali jos uvijek u granicama (imam i aparatic pa mjerim sve ove dane), sigurno zbog stresa oko tog vadjenja krvi i loseg sna (cijelu noc sam se vrtjela i sanjala gluposti zbog tog pikanja).
Za zgaravicu imate rennie ili reflustat. Ja nesto od tog uzmem kad je bas frka. Ali da, kod mene nema pravila. Probudim se i pece me zgaravica, veceram do 19-20h i svejedno me u ponoc pece za izludit. Nadam se da ce beban bar bit cupav hahaha. Bademi su mi jednom pomogli i nikad vise. Sad samo znam popit casu vode.
Hripavac- cijepila sam se u ponedjeljak, sve je proslo ok, samo me ruka malo boljela 2 dana i to je to. Isla sam na stampar jer kod mene nestalo doza, pa su mi odmah htjeli uvaliti i cijepivo protiv gripe, ali mi se nije dalo tolko pikati. Preporuka je i da se tate docijepe, ali pred kraj trudnoce (a i svi koji ce bit u kontaktu s bebom) tako su mi rekli.
Za refluks. casa hladnog mlijeka, par badema, reflustat gel iz ljekarne .. probaj pa vidi sta ti najbolje odgovara.
https://www.tickerfactory.com/ezt/d/2;41;116/st/20240401/dt/6/n/Lea/k/55a1/age.png
Sortiraj odgovore
Najstariji