Potpomognuta oplodnja vol. 9

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

annboleyn

Broj poruka: 528

Prijavi adminu

Cure, citam vas kao i obicno pa vidim da se diskutuje oko testiranja zametaka… i sama sam prosla dva spontana nakon cega sam odlucila da zelim preduzeti sve kako se isto ne bi ponovilo. 2022 sam otisli u kliniku Bahceci koja zaista ima dobre rezultate i, ono sto je nama tada bilo presudno, nudi opciju predimplatacijskog genetskog testiranja embrija. Reakcija na stimulaciju je bila losa, dobili smo tri jajne stanice od kojih se samo jedna oplodila i dosla do stadija blastociste na kojoj je uradjena biopsija i materijal je poslat (mislim da su mi rekli da salju u Ameriku ali nisam vise sigurna) na genetsko testiranje. Rezultat testiranja je bio los, nadjen je mozaicizam te je blastocista unistena, tj. nije bilo transfera. Nakon toga sam se malo vise posvetila proucavanju strucne literature u vezi genetskog testiranja blastociste i “pouzdanosti” rezultata a obzirom da sam i sama ljekar i radim u bransi koja se, izmedju ostalog, bavi i molekularnom genetikom, mozda mi je bilo malo i lakse tumaciti literaturu na tu temu nego laiku. Zakljucak je da dobar rezultat testiranja ne mora znaciti da ce zametak biti hromozomski ispravan, i obrnuto. Naravno, u odredjenom postotku to jeste tako. Kako god, mi smo se ipak odlucili u sljedecem postupku probati u drugoj klinici bez testiranja, dobili smo dvije blastociste, jedna se “primila”, uskoro ocekujemo nasu curicu, NIPT je pokazao uredan rezultat, ultrazvucni pregledi su takodje uredni pa se nadamo da ce tako i ostati 🙏
    Poenta price, nema garancije ni za sta 🤷‍♀️ svima zelim mnogo srece bez obzira za koji postupak i kliniku se odlucili 🤗

👩🏻‍🦰 39, 🧔🏻36
    Ja: amh 1,53 ng/ml (ponovljeni nakon 2 sedmice 0,6) fsh 12,9, mthfr i pai mutacije, hipertenzija
    MM: odstranjen testis zbog tumora, nakon operacije radioth., oligozoospermia
    Kariogrami: uredni
    Trudimo se od 2.2018.
    6.2018. missed ab 8GN, kiretaza
    02/2022 💔 12GN
    1.IVF 6/22 Femara, Gonal F (2175), Cetrotide, Ovitrelle, 3🥚, 1🐧 bez tranfera (los PGT-A)
    2.IVF 01/24: Femara, Menopur 300 (16 dana), Cetrotide, 2xDecapeptyl, 7 🥚, 5 oplodjenih, 2 🐧 FET 30.03., dolazi curica ❤️

• Lunaa93

Broj poruka: 300

Prijavi adminu

Tanjanja27

Drage moje cure, Sanii i Lunaa93moje iskustvo iz Praga i sa dr Lazarovski cu rado podjeliti.. i ja sam u iscekivanju i neizvjesnoti kako ce to sve ici.. Na kraju sam uspjela doci do lijekova, u Madjarkoj je potreban recept koji nemam pa sam potrazila i u Srbiji, apoteka Igor, povoljnije nego u Hrvatskoj, pa cisto da znate.. Juce sam dobila poziv s klinike..s obzirom da je suprugov nalaz los, rekli su da ce vidjeti kako cu odreagovati na stimulaciju, koliko ce biti jc pa predlazu da se ide na opciju da se pola oplodi sa njegovim uzorkom a pola sa donorom.. Iako znam da je i to sastavni dio ove borbe i da ako je to jedini nacin treba iskoristiti, bila sam tuzna..kao i moj suprug..ne znam da li me mozete razumjeti..

Draga moja u istom sam sosu. 😁
    Moj suprug je imao samo 10 % pokretljivih, 0% progresivno pokretljivih i 1 od 4 morfoloski zdravih ( ako se to tako kaze). 
    Dijagnozu vidis u potpisu. 
    Zao mi je sto nisam uradila pgd analizu, a mogla sam jer Bachceci to nudi. Samo nisam ni znala sta je to. Mislim da samo od silne zelje uletjela potpuno nepripremljena. 
    Ja ne znam kakve su vam finansijske mogucnosti i da li si mozete jos jedan postupak priustiti, ali mi planiramo donaciju da odlozimo u smislu da probamo jos koji put sa nasim genetskim materijalom. Ukoliko ne bude funkcionisalo, svakako cemo uzeti donorski materijal. Razumijem taj osjecaj tuge, poznat mi je. Svakako ti zelim srecu i da odlucite ono sto mislite da je najbolje za vas. ❤️🥰

👩🏻31👦🏻45
    👩🏻 AMH 3,28 ng/mL / 23,43 pmol/L
    👦🏻 asthenoteratozoospermia
    ICSI- 01.23. Gonal, Femara; Cerotide;Ovitrelle
    Punkcija 17🥚, 3 blastociste ❄️
    TSH 3.95 ➡️ 1.55
    FET- 12.02. 2 ❄️❄️ Beta ❌
    FET 26.08. 1❄️ Blighted ovum

• Lunaa93

Broj poruka: 300

Prijavi adminu

annboleyn

Cure, citam vas kao i obicno pa vidim da se diskutuje oko testiranja zametaka… i sama sam prosla dva spontana nakon cega sam odlucila da zelim preduzeti sve kako se isto ne bi ponovilo. 2022 sam otisli u kliniku Bahceci koja zaista ima dobre rezultate i, ono sto je nama tada bilo presudno, nudi opciju predimplatacijskog genetskog testiranja embrija. Reakcija na stimulaciju je bila losa, dobili smo tri jajne stanice od kojih se samo jedna oplodila i dosla do stadija blastociste na kojoj je uradjena biopsija i materijal je poslat (mislim da su mi rekli da salju u Ameriku ali nisam vise sigurna) na genetsko testiranje. Rezultat testiranja je bio los, nadjen je mozaicizam te je blastocista unistena, tj. nije bilo transfera. Nakon toga sam se malo vise posvetila proucavanju strucne literature u vezi genetskog testiranja blastociste i “pouzdanosti” rezultata a obzirom da sam i sama ljekar i radim u bransi koja se, izmedju ostalog, bavi i molekularnom genetikom, mozda mi je bilo malo i lakse tumaciti literaturu na tu temu nego laiku. Zakljucak je da dobar rezultat testiranja ne mora znaciti da ce zametak biti hromozomski ispravan, i obrnuto. Naravno, u odredjenom postotku to jeste tako. Kako god, mi smo se ipak odlucili u sljedecem postupku probati u drugoj klinici bez testiranja, dobili smo dvije blastociste, jedna se “primila”, uskoro ocekujemo nasu curicu, NIPT je pokazao uredan rezultat, ultrazvucni pregledi su takodje uredni pa se nadamo da ce tako i ostati 🙏
    Poenta price, nema garancije ni za sta 🤷‍♀️ svima zelim mnogo srece bez obzira za koji postupak i kliniku se odlucili 🤗

Imam sad par pitanja za tebe, nadam se da ces mi odgovoriti kad budes imala vremena. 😊
    S obzirom da sam imala blighted ovum, planiramo uraditi kariogram. Da li uredan kariogram iskljucuje potrebnu za predimplatacijsko genetsko testiranje embrija? I koje mi pretrege preporucujes prije narednog postupka? 

👩🏻31👦🏻45
    👩🏻 AMH 3,28 ng/mL / 23,43 pmol/L
    👦🏻 asthenoteratozoospermia
    ICSI- 01.23. Gonal, Femara; Cerotide;Ovitrelle
    Punkcija 17🥚, 3 blastociste ❄️
    TSH 3.95 ➡️ 1.55
    FET- 12.02. 2 ❄️❄️ Beta ❌
    FET 26.08. 1❄️ Blighted ovum

annboleyn

Prijavi adminu

Lunaa93 pokusat cu pomoci koliko mogu jer ipak nisam ginekolog, embriolog ili molekularni biolog, iz oblasti molekularne genetike bavim se molekularnim i citogenetskim promjenama u tumorima, ali osnove i tipovi aberacija su slicni pa mi je lakse razumjeti literaturu.  Dakle, uredni kariogrami ne znace da predimlantacijsko genetsko testiranje embrija nije potrebno, kariogrami su bitni kada je u pitanju nasljedivanje poremecaja, tj. ukoliko kariogram jednog od ili oba roditelja nije uredan i postoji odredjena mutacija, rizik da ce embrij (potomak) imati tu mutaciju je povecan i u tom slucaju se vrsi ciljano predimplatacijsko genetski testiranje na tu mutaciju (tzv. PGT-M /PGT-SR, raniji naziv PGS).
    Vecina hromozomskih aberacija u embriju nastaje “slucajno” za vrijeme ubrzane diobe celija u ranom stadiju razvoja, narocito stadiju blastociste, one nastaju bez obzira na kariograme roditelja i te aberacije se ispituju sa PGT-A (gdje se testira na aneuploidije, tj. broj hromozoma, raniji naziv PGD). Ono sto je bitno kod ove vrste aberacija, jeste da je u tom ranom stadiju moguca “popravka” nastalih gresaka, zatim obzirom da se bioptira vanjski omotac blastociste iz kojeg se razvija posteljica, postoji mogucnost lazno pozitivnog ili lazno negativnog rezultata iako je stopa istih, prema odredjenim izvorima, niska i uredan nalaz povecava sansu za urednu trudnocu, narocito kod zena sa historijom neuspjesnih trasfera i prehodnim spomtanim pobacajima.
    Sve je to vrlo komplikovano, ono sto je trenutno fakat jeste da uredan nalaz povecava sansu za urednu trudnocu ali rezultati testiranja nisu 100% pouzdani.
    Ukoliko ste spremni prihvatiti da postoji sansa (mala ali ipak postoji) lazno pozitivnog i lazno negativnog rezultata, onda se svakako isplati probati sa predimplantacijskim genetskim testiranjem.

👩🏻‍🦰 39, 🧔🏻36
    Ja: amh 1,53 ng/ml (ponovljeni nakon 2 sedmice 0,6) fsh 12,9, mthfr i pai mutacije, hipertenzija
    Trudimo se od 2.2018.
    02/2022 💔 12GN
    1.IVF 6/22 Femara, Gonal F (2175), Cetrotide, Ovitrelle, 3🥚, 1🐧 bez tranfera (los PGT-A)
    2.IVF 01/24: Femara, Menopur 300 (16 dana), Cetrotide, 2xDecapeptyl, 7 🥚, 5 oplodjenih, 2 🐧 FET 30.03., dolazi curica ❤️

annboleyn

Prijavi adminu

Sto se tice drugih nalaza, zavisi koliko ste imali pokusaja, sta je vec odradjeno, nemam nekih posebnih preporuka osim onih na prvim stranicama foruma…

👩🏻‍🦰 39, 🧔🏻36
    Trudimo se od 2.2018.
    02/2022 💔 12GN

• Verbena11

Broj poruka: 79

Prijavi adminu

Žuži, drago mi je da imaš plan. Samo slušaj svoje tijelo i glavu - ako im treba odmor i predah, napravi tako. Najgore je forsirati i ići u nešto, a nisi spreman. Sad fino puni baterije ☺️❤️ Što se tiče DHEA, ne znam dovoljno o tome, ali mi se čini da sam pročitala da ga ima smisla uzimati jedino ako ti je DHEA nizak (na donjoj granici ili niži). Vjerojatno bi Saniii znala više o tome 🤷🏼‍♀️
    Blondie, uh, poznati su mi takvi "pregledi" 😁🤦‍♀️ 
    Ti si kod dr L? Jesi ok s tim 12. mjesecom i prirodnim ciklusom? Btw, ne kužim zašto si granična - pa to je za tvoju visinu sasvim normalna težina?? I drago mi je da uživaš u treninzima, stvarno treba odmak od svega ovoga.. ja sam svoj ispušni ventil našla u jogi ❤️ Inače, sestre su mi dale termin 21.11., ali pretpostavljam da se isto neće dogoditi ništa prije 12. mjeseca, tako da se vjerojatno druškamo ☺️
    Tanjanja, skroz razumijem tugu.. I ja bih bila tužna, nekako se teško pomiriti s doniranim stanicama dok god ima i najmanje šanse za naše. Ma čini mi se da je njima u Češkoj "rutinski" ponuditi donorstvo - kao ono, još jedna od mogućnosti liječenja u nizu, i da više i ne razmišljaju previše da je to za nas ogroman udarac i nešto o čemu nije lako donijeti odluku... Držim ti fige na najjače za dobar odgovor na stimulaciju i da uspijete ipak sa suprugovim stanicama ❤️❤️🤞🤞
    PuPo24, žao mi je.. 😔
    Annboleyn, ajme divno, čestitam vam 🥰☺️💓 i hvala na podijeljenom iskustvu s PGT, morst ću to sve malo bolje proučiti.

🤷🏼‍♀️ 1985. perimenopauza - AMH 1.7 pmol/L, FSH 19.6, Hashimoto tireoiditis bez terapije - TSH 2.14;
    🧔 1986., uredan spermiogram, ED
    🔸10/24 Sv Duh - 1. IVF, stimulirani (Ovaleap + Menopur + Cetrotide + Ovitrelle => 5 j.s. -> 4 oplođene; Estrofem + Cyclogest => 18.10. ET 1 trodnevnog (8-staničnog) zametka => beta negativna ✖️
    2 ❄️ (blastociste)

dunya

Broj poruka: 60

Prijavi adminu

annboleyn

Mnogo ti hvala za sve sto si napisala.. 
    Tvoja curica mi je popravila raspolozenje i dala nadu vise nego sve sto sam ovih dana procitla  na net-u (a bome satima se istrazivalo pred spavanje 😁) 
    Nama su rekli 80% su sanse da je rezultat tacan.. Ali imam osjecaj da ja spadam u tu drugu stranu statisticse jer sam zbog blokiranih jajovoda imala 0% sanse da ostanem trudna prirodno pa se i to desilo 😬 
    Znam da je to vise igra brojeva i srece, citala sam o slucajevima koji su jedan postupak imali sve abnormalne embrije dok su u narednom sve bile zdrave (bez da su ista promijenili) 
    Mene vise brine sto imam osjecaj da cijelu godinu imam te genetski lose embrije.. jer svaki ciklus sam ili bila trudna ili na stimulaciji 

👸36-hashimoto, hidrosalpinks na lijevom jajovodu, nizak AMH, visok FSH
    🧑‍💼36-spremiogram uredan
    🔸️12/23 IVF-5 blastocista (3 neiskoristene)
    🔸02/24. FET-2 blastociste
    🔸19.02.2024.beta 200.4
    🔸21.02.2024.beta 414.6
    🔸UVZ 15.03.2024 💔
    🔸️7/24prirodna trudnoca
    🔸️8/24 spontani 💔
    🔸️9/24 prirodni ivf-1js nije oplodjena
    🔸️10/24 stimulirani ivf-8 js- 4 oplodjene (2 abnormalne,2 zaleđene bez testiranja)

Tanjanja27

Broj poruka: 226

Prijavi adminu

Verbena11

Žuži, drago mi je da imaš plan. Samo slušaj svoje tijelo i glavu - ako im treba odmor i predah, napravi tako. Najgore je forsirati i ići u nešto, a nisi spreman. Sad fino puni baterije ☺️❤️ Što se tiče DHEA, ne znam dovoljno o tome, ali mi se čini da sam pročitala da ga ima smisla uzimati jedino ako ti je DHEA nizak (na donjoj granici ili niži). Vjerojatno bi Saniii znala više o tome 🤷🏼‍♀️
    Blondie, uh, poznati su mi takvi "pregledi" 😁🤦‍♀️
    Ti si kod dr L? Jesi ok s tim 12. mjesecom i prirodnim ciklusom? Btw, ne kužim zašto si granična - pa to je za tvoju visinu sasvim normalna težina?? I drago mi je da uživaš u treninzima, stvarno treba odmak od svega ovoga.. ja sam svoj ispušni ventil našla u jogi ❤️ Inače, sestre su mi dale termin 21.11., ali pretpostavljam da se isto neće dogoditi ništa prije 12. mjeseca, tako da se vjerojatno druškamo ☺️
    Tanjanja, skroz razumijem tugu.. I ja bih bila tužna, nekako se teško pomiriti s doniranim stanicama dok god ima i najmanje šanse za naše. Ma čini mi se da je njima u Češkoj "rutinski" ponuditi donorstvo - kao ono, još jedna od mogućnosti liječenja u nizu, i da više i ne razmišljaju previše da je to za nas ogroman udarac i nešto o čemu nije lako donijeti odluku… Držim ti fige na najjače za dobar odgovor na stimulaciju i da uspijete ipak sa suprugovim stanicama ❤️❤️🤞🤞
    PuPo24, žao mi je.. 😔
    Annboleyn, ajme divno, čestitam vam 🥰☺️💓 i hvala na podijeljenom iskustvu s PGT, morst ću to sve malo bolje proučiti.

Hvala ti za sve napisano..❤ u potpunisti si razumjela situaciju i nas osjecaj.. Kordinatorica koja je samnom komunicirala je zaista divna, susretljiva i pazljiva ali kad mi je to rekla, bas si dobro napisala, njima je to samo jos jedan vid resenja i kao da mi je rekla "dobar dan" a za nas je korak koji je tezak..suprugu pogotovo..

👩 '85 nalazi uredni, amh 1.02
    👦'82 los spermogram
    1 IVF 12/23,menopur, cetrotide, 6 folikula.
    3 jc,oplodjena 1 ,beta ➖
    2 IVF 05/24 Gonal 225,cetrotide..5 folikula
    3 jc, oplodjena 1,beta ➖
    11/24 ⏳
    ZA SREĆU OD SVEGA VEĆU...

Žuži

Broj poruka: 314

Prijavi adminu

Rainbow hope ❤️
    Ivka ne znam kakvo ti je dosadašnje iskustvo? Kod nekih cura su ti bolovi dobar znak? Možeš li usporediti s prethodnim transferima? Drži se🫂
    Annboleyn hvala ti na ovom šta si podijelila svoje iskustvo i mišljenje s nama. Mene isto te analize zanimaju, ja imam osjećaj da moj nijedan zametak ne bi prošao test. A isto tako kao šta si rekla loše ocijenjen zametak ne znaci da se ne može dobiti zdrava beba. Bila je jedna cura ovdje na forumu koja je zbog lošeg kariograma išla u prag gdje na kraju nisu mogli iz nekog razloga testirati zemetke, vratili su ih i ostala je trudna. Tako da stvarno nema garancije.
    Tanjanja želim ti sreću u Pragu, razumijem te vezano za donaciju, ja se isto još ne bi mogla pomiriti s tim, koliko god želim dijete. Jedva cekam da podijeliš s nama svoje iskustvo. ♥️🥰

👩🏻 34 👦🏻34, od 6/21, amh 6,52 pmol/L
    10 i 11/22 - AIH 👎🏼
    12/22 1Ivf KBC St, 4 js, 1 vraćen 👎🏼
    5/23 2 ivf, KBC St, 7 js, 5 oplođenih, vraćena 2 (biokemijska)👎🏼, 1 blastica ❄️
    7/23 Fet, trudnoća, srce stalo kucati u 9+6, spontani
    12/23 3 ivf, Cito, 3 js, 2 oplođene i vracene, beta 0👎🏼
    5/24 4 ivf, 3 js, 3 blastociste, 2 vracene👎🏼, 1 ❄️
    7/24 FET 👎🏼
    10/24 5 ivf, Repromed, 5 js, 3 opl, 1 morula👎🏼

dunya

Broj poruka: 60

Prijavi adminu

Žuži

Rainbow hope ❤️
    Ivka ne znam kakvo ti je dosadašnje iskustvo? Kod nekih cura su ti bolovi dobar znak? Možeš li usporediti s prethodnim transferima? Drži se🫂
    Annboleyn hvala ti na ovom šta si podijelila svoje iskustvo i mišljenje s nama. Mene isto te analize zanimaju, ja imam osjećaj da moj nijedan zametak ne bi prošao test. A isto tako kao šta si rekla loše ocijenjen zametak ne znaci da se ne može dobiti zdrava beba. Bila je jedna cura ovdje na forumu koja je zbog lošeg kariograma išla u prag gdje na kraju nisu mogli iz nekog razloga testirati zemetke, vratili su ih i ostala je trudna. Tako da stvarno nema garancije.
    Tanjanja želim ti sreću u Pragu, razumijem te vezano za donaciju, ja se isto još ne bi mogla pomiriti s tim, koliko god želim dijete. Jedva cekam da podijeliš s nama svoje iskustvo. ♥️🥰

Kod testiranja je vazna opna embrija ako se ne varam.. I kod mene 2 nisu mogla na testiranja tj.nisu ispunjavali uslove za biopsiju iako su kvalitetni embriji.
    Embrij nakon testiranja moze biti i mozaični ako se tako kaze.. u tom slucaju ima i zdrave i abnormalne celije i neki od njih se mogu "popraviti" nakon transfera. 
    Ali ako je embrij iskljucivo abnormalan onda se ne radi transfer...  sto je po mom misljenju i bolje nego prolaziti torturu spontanog.
    Isto kao sto u Ceskoj mehanicki kazu pokusajte  sa donorom tako i nakon losih embrija doctori kazu ne znaci da ce naredni put biti abnormalni.. a meni je vec zlo nakon 3 postupka

👸36-hashimoto, hidrosalpinks na lijevom jajovodu, nizak AMH, visok FSH
    🧑‍💼36-spremiogram uredan
    🔸️12/23 IVF-5 blastocista (3 neiskoristene)
    🔸02/24. FET-2 blastociste
    🔸19.02.2024.beta 200.4
    🔸21.02.2024.beta 414.6
    🔸UVZ 15.03.2024 💔
    🔸️7/24prirodna trudnoca
    🔸️8/24 spontani 💔
    🔸️9/24 prirodni ivf-1js nije oplodjena
    🔸️10/24 stimulirani ivf-8 js- 4 oplodjene (2 abnormalne,2 zaleđene bez testiranja)

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.