sophia i teta prvih sest mjeseci cete dobivat punu placu, drugih sest 3990, a za blizance jos dvije godine 2300
ne znam odakle sad pomisao da bi imale 2300 drugih 6 mjeseci Bog nek nas sacuva tog scenarija
Pozdrav svima!
Nakon mukotrpnog guglanja, čitanja zakona i teme o rodiljnim naknadama na nekoliko foruma i dalje nisam uspjela naći jedan podatak. Naime, zaposlena sam trudnica s urednim primanjima i radim i dalje. Uz redoviti posao, u prosjeku jednom mjesečno imam isplatu na autorski ugovor što spada u druge dohotke. Sam zakon o rodiljnim potporama u potpunosti razdvaja roditelje koji su zaposleni (tj. imaju ugovor o radu) i one koji primaju druge dohotke. Prije 2009. (možda 2010. godine, nisam 100% sigurna) autorski ugovori ulazili su u izračun prosjeka primanja prilaganjem Potvrde o isplaćenim dohotcima, uplaćenim porezima i prirezima standardnom R1 obrascu, a onda se promijenio zakon o samim autorskim ugovorima na koje se onda naplaćivao isključivo porez (bez davanja za mirovinsko i zdravstveno) i time se prestao računati u prosjek. Od 2017. godine ponovno se promijenio način isplate autorskih ugovora (koji sad u bruto iznosu uključuju i davanja za mirovinsko i zdravstveno), ali nakon tog datuma nisam uspjela naći iskustva ljudi.
Moje konkretna pitanja jesu: ima li nade da se autorski ugovor prizna kao dohodak koji će se računati u prosjek? Ima li netko tko je bio u istoj situaciji od 2017. godine?
Pozdrav. Ja sam bila na porodiljnom za drugo djete a sad planiram koristiti roditeljski dopust od prvog djeteta. Trenutno imam ispaceno za par dana u jednom mjesecu i jednu cijelu isplacenu placu u sljedecem mjesecu oko 5300.Mene zanima dali cu dobivati iznos od cca 3990?Na koji nacin se to izracunava?
Bebushka, pazi sto mi je rekla djelatnica u hzzou: ako mi je placa veca od 4258, onda dobijem 3990, ako je manja, onda 2300 😕😕
Kako mi je placa 4100, zato pitam, ali hvala puno na odgovoru, super vijesti :)
Bok cure :)
Prosli mjesec (13.10) zatvorene su mi komplikacije i otvoren je porodiljni dan poslije.
Imam za roditi svaki cas, mene zanima da li uz komplikacije za tih 12 dana dobivam i porodiljnu za ostalih 18 dana desetog mjeseca, ili porodiljnu dobijem tek nakon rodenja djeteta?
Vodim se kao zaposlena osoba.
Znaci pitanje je hocu li ovaj mjesec dobiti i komplikacije i porodiljni?
Pozdrav,
Zanima me što treba sve donijeti na HZZO za otvaranje rodiljnog 28 dana prije termina?
Našla sam ovo:
Od dokumentacije je potrebno sljedeće:
[ul]
[li]osobna iskaznica,[/li]
[li]zdravstvena iskaznica,[/li]
[li]preslika kartice tekućeg računa na koji osigurana osoba želi isplatu naknade plaće na ime rodiljnog dopusta,[/li]
[li]„Potvrda o plaći“ koju ispunjava, ovjerava i potpisuje ovlaštena osoba poslodavca, a u kojoj je potrebno navesti iznose plaća koje su isplaćene u periodu od 6 mjeseci prije mjeseca u kojem je otvoren rodiljni dopust te[/li]
[li]„Izvješće o privremenoj nesposobnosti/spriječenosti za rad“ kojega izdaje izabrani doktor ginekolog osigurane osobe (ginekolog koji ima sklopljen ugovor s HZZO-om).[/li]
[/ul]
Treba li još što? Potpisuje li se još i ovaj obrazac:
https://www.google.hr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.hzzo-net.hr/dload/obvezno_osig/Izjava_majke.pdf&ved=2ahUKEwjV3dKshNbeAhWE26QKHdZECDwQFjAAegQIBRAB&usg=AOvVaw0Y6gjXdBdGDMAf0Kbv-_1A
Hvala! ;)
Prosli mjesec (13.10) zatvorene su mi komplikacije i otvoren je porodiljni dan poslije.
Imam za roditi svaki cas, mene zanima da li uz komplikacije za tih 12 dana dobivam i porodiljnu za ostalih 18 dana desetog mjeseca, ili porodiljnu dobijem tek nakon rodenja djeteta?
Znaci pitanje je hocu li ovaj mjesec dobiti i komplikacije i pBok cure :)
Mislim da bi sve trebalo biti isplaćeno 18.11. ili kad već pada isplata. 😉 Jet je to isplata za listopad, ne za studeni. Tako sam ja 18.10. Za rujan dobila dio od HZZO, a 20.10. Dio plaće za rujan jer sam na godišnjem.
Znaci bez obzira, sto mi ugovor istječe 31.03.2019. primala bi naknadu od hzzo do 45 dana pred porod? Termin mi je 15.09.2019.
Cure moze mala pomoc, u prvom mjesecu moram produziti porodiljni na sljedecoh 6.mj., to treba muz ici samnom? Koje papire moram nositi, trebam nesto od ginekologice? Neznam kako to ide, jer gonekologicu imam u Zgu da mi je blize poslu posto mi je radno vrijme 9h, a zivim u Novskoj, pa da vidim u kolkom sam problemu ako cu morati svaki mj.do ginekologice u Zg po papire, pa u Novsku na zdrastveno i onda to slati u Zg na posao ili?
Cure moze mala pomoc, u prvom mjesecu moram produziti porodiljni na sljedecoh 6.mj., to treba muz ici samnom? Koje papire moram nositi, trebam nesto od ginekologice? Neznam kako to ide, jer gonekologicu imam u Zgu da mi je blize poslu posto mi je radno vrijme 9h, a zivim u Novskoj, pa da vidim u kolkom sam problemu ako cu morati svaki mj.do ginekologice u Zg po papire, pa u Novsku na zdrastveno i onda to slati u Zg na posao ili?
Ne trebas nista od ginekologa. Rodni list za bebu i tamo ispunis dva obrasca, muz ide s tobom jer potpisuje da ces ti koristiti roditeljski dopust ako ste se tako dogovorili. To sad odradis, dobijes rjesenje na kucnu adresu i to ti je to do navrsenih godinu dana, odnosno 180 dana od navrsenih 6 mjeseci. S hzzom si u princiou gotova ako se regularno vracas na posao
Sortiraj odgovore
Najstariji