Otvaranje bolovanja radi komplikacija u trudnoći

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Iva_24
    23. Srpanj 2021. 15:58

sabinnna

Pozz svima, znaci meni je porodiljni zavrsio 19.6. I trenutno sam trudna 14tj i mislila sam otvoriti komplikacije 1.7. ali sam saznala da bi pala na minimalac cijelo bolovanje i porodiljni od 2300kn tako nesto..ugl sad san zvala hzzo i rekla mi je da moram imati na potvrdi o placi 6mj tj moran imati najmanje 2uplate.Placa mi je 6000kn. Zanima me da li bi dobivala bolovanje 70% i porodiljni 100% ako ostanem prijavljena jos dva mjeseca? Buni me sta negdje pise da se racuna postotak zadnjih 6 placa a ona mi je rekla da su dovoljne 2? Hvala :)

I mene zanima isto pitanje,osim sto mislim da se ne moze primati i porodiljni i komplikacije...Unaprijed hvala!

WannaBeMommy
    09. Rujan 2021. 15:47

Bok svima, moja situacija je sljedeća:
    Radi neprekidno na ugovor kod istog poslodavca vec 3 i pol godine, ugovor mi istjeće početkom 11.mj, a termin poroda mi je početkom 3.mj iduće godine. Trenutno nisam na komplikacijama. Imam prijatelja koji bi me po isteku ugovora mogao prijaviti kod aebe u firmi, no ne želim da ima ikakve izdatke na mene. Pa me zanima ako odmah 1.dan zaposlenja kod tog novog poslodavca otvorim komplikacije koje od 1. Dana idu na teret HZZO, jel to moguće? Jel netko možda to radio? Ima li kakvih kontrola što se toga tiče od strane HZZO-a?
    Također, u tom slučaju mi se za rodiljnu naknadu računa prosjek plaća od prethodnog poslodavca? Jer kod novog ne bi imala isplaćenu ni jednu plaću već samo komplikacije.
    Bila bih jako zahvalna ako mi netko može dati odgovore na ova pitanja! ❤

👫 '93 oboje

Barcelona
    04. Prosinac 2021. 07:17

Pozdrav svima! Molila bih nekog tko je imao sličnu situaciju kao ja da mi pomogne. Radi se o prekidu bolovanja zbog korištenja godišnjeg odmora.
    Na čuvanju trudnoće sam od 9.mjeseca i to je trebalo biti neprekinuto bolovanje. 
    Međutim, primjetila sam uplatu poslodavca za 11.mjesec koje nije trebalo biti i pretpostavljam da me poslodavac svojevoljno 'vratio s bolovanja' te ispucao godišnji koji mi je preostao (isplaćeni iznos otprilike odgovara preostalim danima godišnjeg).
    Zanima me, ako su moje sumnje točne, hoće li mi navedeno srozati visinu rodiljne naknade tj. hoću li morati podnositi novi r1 obrazac za pola mjeseca plaće poslodavca, te time imati u prosjeku plaća i 0 kuna za mjesece bolovanja?
    Je li itko imao u praksi takvu situaciju da mi može dati pouzdanu informaciju, bila bih veoma zahvalna ❤
    U pon zovem poslodavca i hzzo, ali do tad sam na iglama. 

Visibaba07
    04. Prosinac 2021. 10:50

Nisam imala takvu situaciju,ali mislim da te poslodavac nemože sam vratiti sa bolovanja,pa to je mimo zakona..dali taj iznos koji si dobila je baš uplata plaće? Ili ti piše nešto drugo u napomeni..meni je poslodavac rekao da bez obzira šta sam na bolovanju on meni može uplatiti nešto ako želi,ali da se onda to uplaćuje neoporezivo,npr ja sam na komplikacijama ali on meni može uplatiti Božićnicu i to ne ruši i ne ide u nikakav prosjek..
    Rodilja naknada se isplaćuje po plaćama prije otvaranja komplikacija,ti nisi sama zatvorila komplikacije pa opet otvorila tako da vjerujem da ti taj iznos koji si sada dobila neće utjecati na to..ali provjeri svakako,evo i mene baš sada zanima..Ali sigurna sam da te poslodavac nemože sam vratiti sa bolovanja..

🙋‍♀️29
    👨‍💼31
    07/21 spontani (8tt)
    30.09.21. +
    Panorama ✔️✔️
    Baby girl M 💞

Barcelona
    04. Prosinac 2021. 11:24

Hvala Visibaba07, sad sam barem malo utješena do ponedjeljka ❤
    Muž me isto uvjerava da poslodavac ne može prekidati bolovanje na svoju ruku, ali na uplati pod napomenom piše plaća/mirovina, a od kolegice sam čula da su i njoj tako htjeli prekinuti bolovanje s godišnjim (koji nije tražila).
    Moj poslodavac nema ustaljenu praksu isplaćivati dodatke koje ne mora, a i uplaćeni iznos je čudan i ne znam što bi drugo moglo bit osim tog (ne)iskorištenog godišnjeg. 
    Samo se nadam da nema prekida i da neću imat problema s hzzo. Tješi me što imam urednu dokumentaciju od lječnika i doznake u kontinuitetu. Javim kako je prošlo.

Visibaba07
    04. Prosinac 2021. 11:30

Kad malo bolje razmislim nije mi ni jasno zašto bi poslodavac to napravio osim ako namjerno ne žele napravit ti neki problem,pa mislim ako ti nisi iskoristila godišnji to je tvoj problem..ali sigurna sam da nemogu oni prekinut tvoje bolovanje,imaš doznake u kontinuitetu i na HZZO kad budeš otvarala rodiljni gledaju plaću prije otvaranja komplikacija..
    Nemoj se živcirati do ponedjeljka,bit će to sve dobro.
    Javi rasplet,sad sam znatiželjna 😊 sretno 🍀

🙋‍♀️29
    👨‍💼31
    07/21 spontani (8tt)
    30.09.21. +
    Panorama ✔️✔️
    Baby girl M 💞

• vickivale
    04. Prosinac 2021. 12:39

Barcelona, nakon 3 mjeseca bolovanja ( bilo kojeg) neki poslodavci ( drzava, javne sluzbe) isplacuju jednokratnu pomoc u iznosu od oko 3000 kn, da nije to? 

Dvojajcane blizanke 🍒

anchika
    04. Prosinac 2021. 13:15

Poslodavac vam me moze prekinut bolovanje. Uplata koju ste dobili je vjerojatno naknada za neiskoristeno godisnji koji vam mora isplatiti ukoliko ga ne iskoristite, ili nekakva bozicnica ili regres. Najjednostavnije bi bilo pitati poslodavca o kakvoj se uplati radi😁

Barcelona
    04. Prosinac 2021. 20:56

Hvala svima na pomoći ❤ nadam se da je bilo što što mi neće utjecati na prosjek plaća za rodiljni. 
    Uplaceni iznos je u decimalama, tak da mislim da nije ni bozicnica ni naknada. Probat cu se ne sekirat do ponedjeljka. 

Barcelona
    06. Prosinac 2021. 11:19

Update: panicarila sam ipak bez veze, uplata je neki povrat poreza za koji jos uvijek ne znam odkud mi.  Valjda sam se opekla vec toliko puta sa svime da ne mogu vjerovat da mi se i nekaj dobro desi, gledam di ce me kaj zaskocit 
    Idem sad spavat, jer sam imala nesanicu zbog situacije. 
    Hvala svima na pomoci i sugestijama 🥰🥰❤

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.