Trudnice i mame u Njemačkoj

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • denisvesna
    09. Veljača 2017. 13:45

pozzz drage mame...nisam čitala cijeli forum....kod mene stvari ovako stoje: imam dvije curice rodjene u Hr saznali smo da sam trudna ,a suprug treba ić radit u njemačku s tim da je i nas spreman povesti prije poroda. e sad dal je tu ko i kod nas na treče djete porodiljni 3g ak to priznaju il da rodim ipak ovdje? hvala svima koji pomognu

Mamicaaa
    09. Veljača 2017. 15:02

Denis Vesna Lacić dobro dosla 😊
    E ovako tu i na prvo djete mozes uzet 3godine porodiljnog,porodiljni je 300€ ako nisi u radnom odnosu..ako planiras produzit i novce na te 3god onda ti je porodiljni oko 150€..tako nekako sam ja upucena.. 

10. Veljača 2017. 09:47

Jutro cure :) kako ste danas? 
    Vesna dobrodosla :)
    Ovo sto se tice porodiljnog slazem se sa 2410 iako i to ovisi do pokrajine. Ja ovdje recimo ne mogu odabrat 2 godine po 150. Godinu po 300 je propisano i to je to. Vesna bi ja mislim jedino mogla pokusat da joj se prizna radni staz iz Hrvatske ali to ne znam kako funkcionira i koje su procedure.. 

Kolac danas pravim :) drz'te fige za slag haha

Sve mogu u Onome koji me jača <3

Mamicaaa
    10. Veljača 2017. 14:26

2410 slazem se s tobom..nije moguce dobivat 3god neg 2...
    Wuhuuu vikend 🤗  ah nadajmo se da ce nam zatoplit..
    Pandice sretno sa slagom 😊 
    Kako ste vi curke? 2410 kako princezica?

• Lovely
    10. Veljača 2017. 17:18

Pozdrav, mene nesto zanima pa ako mi mozete pomoci. Trudna sam 17 tjedana, radim u Hr i planiram 45 dana prije poroda preseliti u Njem. k decku. Mozete mi reci kako to funkcionira, zdrastveno i mogu li uopce tako? Hvala

larimara
    12. Veljača 2017. 02:22

Lovely

Pozdrav, mene nesto zanima pa ako mi mozete pomoci. Trudna sam 17 tjedana, radim u Hr i planiram 45 dana prije poroda preseliti u Njem. k decku. Mozete mi reci kako to funkcionira, zdrastveno i mogu li uopce tako? Hvala

Pozdrav i dobrodosla!
    Ovdje ima sigurno cura koje ce ti dati precizniji odgovor,ali pokusat cu i ja iako je nasa situacija bila obrnuta.
    Moj decko,nasa beba i ja bili smo nedavno u HR u posjeti pa smo se htjeli za svaki slucaj osigurati da ne dobijemo ogromni racun ako nesto zatrebamo kod doktora. Zivimo i radimo u DE (ja trenutno na porodiljskom). Prije puta u HR,sklopili smo dodatno osiguranje (cak nije ni bilo skupo) koje bi pokrilo troskove u slucaju lijecenja. To dodatno osiguranje,vrijedi iskljucivo za hitne slucajeve, a ne za nekakve preglede, kontrole ili tretmane koji mogu cekati. Ovo kao u tvom slucaju mozes srediti u zdravstvenom u HR prije puta u Njemacku.
    Na kompletno zdravstveno u Njemackoj nemas pravo posto ti i decko niste vjencani i koliko sam shvatila nisi tamo zaposlena. Mogla bi se jedino osigurati tako da mjesecno sama placas doprinose sto i nije bas malo.

12. Veljača 2017. 19:44

Hej cure :)
    Kako smo danas? :) mi smo jucer cijeli dan setali bas je super vrijeme i isla sam malo gledati kolica po trgovinama i ona koja bi ja kostaju oko 500e i kad sam dosla doma procitam na forumu da cure kupuju preko interneta iz poljske i odem provjerit kad ono stvarno. Ta kolica koja bi ja tamo kostaju 250e i postarina 8e. Mislim da cu sutra dok buz radi samo gledat po stranicama haha

Lovely dobro dosla :))
    Uh.. ja cu ti reci svoje iskreno misljenje i nadam se da neces krivo shvatiti ili da te necu uvrijediti. Ne zelim zvucati okrutno samo zelim ti dati iskren savjet. To sto ti planiras necu reci da nije moguce ali je jako jako tesko. Doci kod decka 45 dana prije poroda. Ne znam odakle da pocnem. Prvo te on mora prijavit na adresu da bi uopce mogla ista dalje radit a to traje oko 2 tjedna da dobijes potvrdu ali buduci da mu nisi zena on mora trazit dozvolu od gazde da te prijavi (za zenu se ne treba trazit dopustenje). Zdravstveno nemas pravo preko njega tako da bi morala sama nac neko zdravstveno osiguranje i placat svaki mjesec a to je poprilicno skupo. Moras nac ginekologa, bolnicu, babicu.. moj savjet ti ako ce te vec imati dijete i zivjet ce te zajedno, zasto se ne vjencate samo kod maticara? Onda bi sve mogli odradit bez problema, puno brze i uz minimalne troskove a da ne pricam o tome da ako bi se vjencali da bi ti dragi presao u drugu poreznu klasu i imao automatski vecu placu. :) 

larimara
    12. Veljača 2017. 20:59

Ja sam nesto slicno cula od susjeda prije skoro 2 godine (mozda u meduvremenu vrijede novi zakoni)...
    Ako npr. decko ima iznajmljen stan i dolazi mu cura koja bi boravila,mora stanodavac odobriti. bilo je dosta zloupotrebe pa su tako neki koji su zivjeli u dvosobnom stanu kod sebe imali prijavljeno po desetak osoba koje su bile tko zna gdje.
    Bez prebivalista i adrese,nikakvog posla i ostalog pa je jasno zasto se zloupotrebljavalo. Mozda grijesim,tako mi je susjed ispricao...,svojih iskustava s te strane nemam.
    lovely
    Jos bih ti nesto savjetovala,ako smijem. Ispricavam se,ne bih te kritizirala...
    Ja na tvom mjestu ne bih putovala ako nemas sredeno to zdravstveno. Trudna si,zamisli nesto ti se u Njemackoj zakomplicira i moras hitno u bolnicu. Troskovi mogu doseci ogromne svote,a oni ce ti ako nemas zdravstveno u kratkom roku ispostaviti racun koji ces morati platiti...

12. Veljača 2017. 21:04

2410 ispricavam se. Moja pogreska. Ja sam cekala 2 tjedna na potvrdu jer su nam morali provjeriti vjencani list. A vidis ti i muz koliko sam shvatila ste zajedno dosli i trazili stan? Al recimo moj muz je bio tu prije mene i nasao stan i ako naknadno prijavljujes zenu ili dijete za njih muz potpise dozvolu za prijavu. Npr mom muzu na prijavi od stana stoji gazdin potpis a na mojoj od mog muza. Al mozda to ovisi i do gazde. Uglavnom kako god bilo to sto kazes dolazit 45 dana prije poroda je samo po sebi apsurdno bez obzira na sve sto ovdje mora odradit a da ne spominjem sam put od 1000km u tom periodu trudnoce... 

Kolica sam trazila i evo sad bas gledam ali ne mogu nac niti jednu poljsku stranicu di su jeftina ili uopce gdje mogu narucit. Nasla sam dvije stranice a cijene ko i svagdje :( 

Kolac je sam po sebi fin i slag se definitivno izradio bolje nego onaj u tetrapaku al i dalje nisam zadovoljna. Ne napravi se onako bas cvrsti snijeg kao hr slag i ja sva ljuta i pod hormonima haha dam muzu da istrazi u cem je caka sa tim slagom i na kraju pise da se u taj tekuci slag mora dodati onaj jedan slag fix iz vrecice i onda bude to to. Tako da sam kupila i to pa sad u srijedu kad budem pekla tortu cu vidjet i nadam se da ce uspijet jer mi je to glavni sastojak torte, cijela krema je kao ona cokoladna pjena i treba mi bit dobar slag .. uff 

12. Veljača 2017. 21:07

Larimara to je to sto ja kazem. Ako dolazi naknadno gazda mora potpisat za nju. Zamisli sta bi to bilo po njemackoj da stanodavci nemaju uvid tko se prijavljuje. Haha kud je i ovako cirkus sa ovim izbjeglicama pa jos i to.. 

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.