Pozdrav drage mame, ja sam se malo maknula od forumiranja i vise posvetila svojoj Nei, koja polako guguce i sve vise zapaza dogadanja oko sebe, pa umjesto da trosimo vrijeme na forumu, koristimo ga puno pametnije. Dok mi je na sisi pricamo i zezamo se, a kad spava koristim i ja to vrijeme za spavanje ili kvalitetno provedeno vrijeme s muzem 👍🥰
Smirivanje, kad je moja curka umorna, ne pomaze joj nista, nikakvi sumovi, nosenje, koza na kozu, sisa, ma nista..mozes ju nosat kako god hoces i cekat da se sama smiri. Nekad upali, al ne uvijek. Ponekad je takva sila da nema toga sta ce ju umirit osim da eto trudis se svakako, pa kad i njoj bude vec dosta smiri se sama 🤷♀️
Spavanje, mi svoju stavljamo svakako, uglavnom kada spava, spava na ledima. Mada je ispocetka bila i na bokovima i na trbuhu (pod nasim nadzorom naravno), al sad joj vise trbuh ne pase i bude vecinom na ledima. Kao sto je i pedica rekla ona sebi mijenja polozaje spavanja u periodima kako joj koji pase. Ona je nama 2 tj samo na trbuhu htjela spavat i ostavili bismo ju tako jedno pola sata, 45min i okrenuli na bok kad bi znali da je cvrsto zaspala i to je to. Pustamo ju da spava kako zeli i kako njoj najvise odgovara..sto se spavanja na trbuhu tice, obozavala je spavat i pustili smo ju. Po meni nema straha, jer ako gledam svoju, ona nikada nije da si je zaprijecila dovod zraka, jer je glavica uvijek na jednoj strani i zraka ima koliko god hocete. Samo je bitno da je na tvrdoj podlozi, ja ju stavim na madrac, preko tetricu i nicega oko nje drugog nema. I nema sanse da bi se od necega ugusila + ona i sama vec sklanja stvari sa lica kad joj nesto smeta. Samo ne treba biti uplasen, jer ako ste vi uplasene i razmisljate na nacin joj sto ako bude ovo ili ono, same sebi stvarate pritisak tim razmisljanjima. Ja o tome niti ne razmisljam, tu sam uvijek kraj nje i nema joj sta biti. Ja sam dosta prisebna i nisam plasljiva mama kao sto sam mislila da cu biti.
Nea 💗
Spavanje mame, u prosijeku spavamo ukupno oko 6, 7h..3h i 4h najcesce bude tako u dva prekida, nekad odrundamo jos jednu rundu (obicno vikendom kad je muz kuci) a preko tjedna nekad ostanem i ja jos, a nekad ona ostane spavat, a ja se dignem i sredim sebe i pripremim sve za taj dan sto nam treba.
Dohrana, ja svojoj dajem koliko ona trazi. Savjetovala sam se s pedicom i nema potrebe gledat one tabele treba jesti tipa max 6 obroka po 90ml, mos mislit, moja je znala pojesti i punoo vise. To generaliziranje ne podnosim jer nije svako dijete isto i nema svako dijete jednak metabolizam. Prema tome, ja joj dajem na zahtjev kao i sisu. Kad god ona trazi. I to je jedini i ispravan nacin po meni.
Plac, nekad zatvorenih nekad otvorenih ociju. Ovisi, znam ako je umorna, uspavana, predbudenje itd, onda je zatvorenih ociju plac, al ako je ljuta, nervozna, silovita onda je otvorenih ociju.
Sto se tice budenja za hranjenje, ne budim ju i nisam nikada. Nema potrebe. Dokle god ona lijepo nabire kile, neka spava i 5, 6h ako zeli, ista mi bude i ako spava 3h i 5,6h, pustim ju da se ona naspava i probudi kada ona osjeti potrebu, jer jedino tada je najzadovoljnija. Jednom smo ju budili jer smo morali ici na pregled, a zaspala nam tipa sat i polprije polaska i bila je fuuull nervozna i poremetila joj se i hrana i sve i rekla sam nema sanse da bi ju budila, ako za time nema potrebe. Cesto nam zna odrundat od ponoci do 5, pola 6 i ne diram ju uopce. Kad se probudi bude takoo sretna da to svijet nije vidio i lijepo papa, presvucemo se, ispricamo se i ide dalje spavanac otprilike na 2, 3h.
Nea 💗
Duda, ja svojoj dajem od prvog dana i davat cu joj i dalje. Ne smatram to kao nista lose i negativno. Bolje i duda nego palac i rukica, nju to jako lijepo smiri, bolje od bilo kakvog suma ili neceg drugog.
Kupanje, svaki 3 dan, previse mi je iskreno svaki dan, mi imamo svoj ritual, tako da nam kupanje ne igra nikakvu ulogu u tome. Jer samo se isusuje koza nepotrebno, a nije ona prljava realno da joj treba kupanje svaki dan. Prebrisem ju svako jutro krpicom i cistom vodom i to je svasvim dovoljo. A ne planiram ju jos dugoo kupati u nikakvim samponima jer za time stvarno nema potrebe. Samo voda i maslinovo/bademovo ulje i koza je top, kosica takoder. I ostat cemo i dalje na svaka 3 dana dokle god ne osjetimo potrebu cesce. I vidim da pisete da su vama nekima patronazne kupale prvi puta. Nama nije jer nismo htjeli, pa nije to neka filozofija da ne znam okupat malu bebu, kupala sam ih ko mlada sve oko sebe, pa nije bilo potrebe da mi pokazuje.
Bol u ledima, boljelo je neko vrijeme par dana, evo sada vise aposlutno nista. Hvala Bogu i krvarenje napokon staje, sad smo na onom sukrvavom iscjedku i to je to, jedva cekam da i to prode jer me vise smorilo to mijenjanje ulozaka. Zivjele samo gacice 👍
Kakanje, moja kaka na svaka 4, 5 dana i to je sasvim normalno, niti se napinje jako niti ima zatvor. Do 10 dana nije nikakav problem (ako je kombinacija AD + dojenje). Svaka beba je drugacija i prica za sebe.
Hormonalna neravnoteza, ufff dooobro me oprala prije tj dana, znaci u tolikoj mjeri da sam si vec zabrijala da me uhvatila depresija. I jedan dan samo switch off i evo mene normalna ja, vratila se na staro i sad mi je super, kao da se nista nije ni desilo 👍🤷♀️🥰
Nea 💗
Pupetta, nasa je imala takve periode i kada su grcevi u pitanju skuplja ti nogice ka trbuhu i onda ispruzi i tako stalno, a kada je bila nervozna ili tjeskobna onda nam je tako mlatila nogicama.
Kapi, mi koristimo Oleovit D3 i Bio Gaiu, isto smo imali problema sa grcevima i urlanjem dok nisam procitala na forumu da su mame od prijasnjih godina pisale isto sto i par vas ovdje, nakon sto sam maknula Bio gaiu, grcevima ni traga hvala Bogu dragom 🙏 od tad dajemo samo Oleovit D3 i milina nam je. Ako ju muci kakanje da se napreze itd, onda joj damo samo taj dan Bio gaiu i pokaka se uredno u roku sat vremena i mirna 👍prema tome, ne pase svakoj bebi sve. Meni je pedica na otpusnom prepisala Bio gaiu, ali kad bolje razmislim cemu silit dijete, ako stvarno nema potrebe za time 🤔
Od tad nam spava fino i po 5h u komadu, evo dve veceri zaredom spava od pola 12-5 pola 6. Papa mi lijepo, piski i vise nego dovoljno i nemam razloga nit budit je po noci za hranjenje jer mi mokre pelene govore sve.
Pelene, probali Baby love od DM-a iskreno nama blaga katastrofa, nista ne upijaju, promoce u roku pola sata ako puno piski, ma uzas. Pravo sam razocarana. Violetine smo uzeli paket mini 2, ali nam je to jos veliko, pa stoje i cekaju red. A za sad nam je Pampers premium care top, koristimo ga od samog pocetka i samo jednom je promocilo al zato jer je spavala 6h u komadu i nismo ju htjeli budit, inace su mrak i nastavljam ih koristit dokle god ne nadem neke koje su u tom rangu po kvaliteti. Eto za nas cijena opravdava kvalitetu. Ali naravno kao sto je neka od vas napisala, ovisi kako koja pelena sjedne djetetu. I da nikakve iritacije niti jednom nismo imali.
Nea 💗
Vjezbe, mi idemo tek 21.4. na uzv kukova, a do tad nam je pedica rekla da ne moramo nista posebno radit, jer nema potrebe. Vise onako kroz igru spontano rukice i nogice savijati, pa istezati, masirati leda itd, sve ubiti sto i radim bez da mi je i ona rekla.
Muz mi se vratio na posao nakon tj dana, od tad sam od 5-15h sama, ubiti nisam sama sveki je tu, al ona neka samo kuha, a ja cu ostalo. Nekak nezz imam neki cudan otpor da mi ju ona cuva dugo, valjda majcinski zastitnicki instinkt ili sto. Dam ja njoj da ju nosa, prica s njom itd ,al ne volim sad da ju ostavim s njom, a ja da odem negdje, bas sam nekako nepovjerljiva, za takve stvari cekam muza da dode, pa onda ja odem. Mozda sam cudna, ali sad mi je tako, mozda cu se prviknut s vremenom 🤷♀️ eto vec kad smo na temi ostavljanja bebe s nekim, to je moja situacija. Nekako sa svojom mamom nemam taj osjecaj, njoj bi dala bez problema. E sad dal je to nepovjerenje sto je ipak vec jako blizu 70god pa samim time i nespretnija, losijeg reagiranja i zaboravljanja stvari, a i nemam bas nekakav preblizak odnos s njom. Zivimo skupa, al je to sve na distanci, ti skuhaj, ja cu pocistit, mozemo popit kavu, popricat, al ostatak vremena me pusti. Tako da eto.
Krvarenje, ja sam krvarila do prije par dana, ubiti do prije par dana je bio i onaj sukrvavi iscjedak. Sad je napkon i to stalo i juhuu kraj vise i tom krvarenju, stvarno mi je dosadilo vise. Ja se sutra narucujem na pregled kod svoje gin, jer se do svakog 10tog u mj primaju narudzbe. Za tekuci i iduci mj.
Nea 💗
Avama, cestitke draga i ne brini nisi jedina, ima ih jos i sve su bebice bile dobro, tako da samo hrabro i drzite se 😊👍🥰🥰
Rita, cestitke ❤❤🥰 auuu uz sve vas jos i korona 😏 malo je zeznuto, al proci ce i to.
Pupak, dobili smo zeleno svjetlo za kupanje odmah dan nakon sto je otpao, jer je mojoj bio drzao 3tj i sasusio se skroz, tako da nismo imali ni posla s ranicom jer je zacjelila do kraja.
Vlazne, koristimo Violeta 99% voda, uvijek bude u Plodinama ili Kauflandu 3x pakovanje za 29,99kn toga sam nakupovala pff tone, a i kad idem u DM uvijek ubacim koje u kosaricu.
Soor, mi smo ga imale, tj ima ga jos uvijek malo. Brisemo lagano gazicom natopljenom u vodu ili caj od kamilice (ali nikako grubo, jer soor se ne da skinuti, za razliku od mlijeka) samo lagano prijedemo par puta gazicom i na dudu stavimo Rojazol oralni gel 2x dnevno i to mi je ispostavilo kao najbolje rijesenje da sto duze ostane u usnoj supljini, a dudu voli tako da nam je to super 👍
Iako ju dojim, ja na svojim bradavicama nisam nista primjetila, niti svrbez, bol, crvenilo ma nista, eto samo ih ona ima u ustima. Al mi ne odbija sisu, nit je nervozna.
Napinjanje bebe, kad se beba unervozi, napinje i place ne znaci uvijek da su grcevi. Bebina crijeva sazrijevaju i samim time probavni sustav drugacije funkcionira. Moja se znala ponasati kao da ima grceve, vozili joj pedici, ma na kraju se ispostavilo da uopce nema grceve, vec kad jede dok se mlijeko probavi, treba joj neko vrijeme jer crijeva jos nisu do kraja razvijena pa ju to pati kao nadutost. Al mi uvijek lijepo podrigne, bude tako nervozna i placljiva dok je prducne i cim to obavi sve prestane. Tako da nije uvijek sve odmah vezano za grceve, trebate samo dobro pratiti bebu kako se ponasa kada ju bas pate grcevi, kada kakica, a kada vjetrovi. Kod moje je sve razlicito i po tome sad znam kada ju sto pati.
Nea 💗
Dojenje, ja i dalje nadrohranjujem uz sisu, al nikada ju ne pustam da mi zaspe, zapravo nikada i nije, vise se samo unjonja kao da ce zaspat i onda ju stipnem i nastavi dalje sisati. Isto tako cim vidim da prestane gutati znam da vuce na prazno i prebacujem na drugu ili dajem AD-a ako je vec bila na obje. Nikada mi ne sisa vise od 10, 15 min na svakoj. A i ako stalo baca bradavicu van, vratim joj par puta u usta, ako i dalje to radi, istisnem i vidim da li ima jos sta ili ne. Ako je gladna provjerim dudom, ako sisa aktivno znaci da je gladna. I ne gledam koliko je vremenski proslo izmedu hranjenja, dajem joj kad god trazi o tome sam vec i pisala. I Bubica sto je pitala zasto baca sisu van. Bebe se sa sisom nekad i maze, moja to radi. Znaci sisa tipa par min, pa grinta, pa trlja bradavicu po licu, pa opet uhvati, malo povuce, pa se mazi. To je njima sve.
I kazem probaj si istisnut da vidis, da li imas uopce sta mlijeka, ako curi, onda joj trpaj i dalje, ako ne, daj AD i to je to. Nemas se sta mucit po par sati, jer nijedna beba nema sta dojit toliko dugo. Kazem moja doji oko 10, 15min svaku i to uglavnom dok ju ne isprazni ful, a ako ista i ostane ja ju vratim, ako bude ljuta bas jako i ne zeli nikako vise na sisu, dam joj AD i rijesen problem. Ne patim ni sebe ni nju. Spasena zivaca i svojih i njezinih.
Svatko od nas zeli dojit, ali treba biti svjestan i toga da moras biti priseban i sacuvati svoje zivce jer trebat ce ti itekako, tako da ne vrijedi nesto silit ako ne ide. Potrudit se koliko mozes, ako ne ide, ne ide Boze moj nije kraj svijeta. AD je isto hrana kao i majcino mlijeko, valjda ti je najbitnije da je beba sita i zadovoljna, pa onda ako je tako ne treba se sekirat oko dojenja. Bar se ja ne sekiram i moja Nea zadovoljna. Sto manje sekiracije, tim vise srece i zadovoljstva za oboje
Nea 💗
Setnje, mi smo sad stalno po vani. Ispocetka nismo isli, al kako je vani zatoplilo idemo i po 2, 3 puta i to na sat, dva. Ovisi nekad smo samo u dvoristu, a nekad odemo u setnju pa jos ostanemo vani kad se vratimo. Ona meni zaspe cim ju spustim u kolica, al doslovno, tak da ju izguram na terasu, a ja lijepo laganini sto imam obavljam po kuci.
A kad smo kod oblacenja, moja bude u bodiju dugih rukava, hlacicama, carapicama i to nam je to za po kuci, a kad izlazimo samo joj obucem medo odjelce, kojeg usput malo reci da obozava i to je to. Preko prebacim dekicu i spremne smo.
Bas ako jako puse stavim i kapicu, al posto odjelce ima kapuljacu nije nam uvijek nuzno.
EmEn, moja nakon sisanja jos uvijek pojede max 90ml i to rijetko kad, uglavnom smo na 40-60ml. Al iskreno ja ne pratim te tablice niti slusam sta gdje pise. Sto je meni pedica rekla svaka beba je drugacija i time se ja vodim. Dajem joj onoliko koliko je njoj potrebno. Znaci ako joj je potrebno 90ml, dam joj toliko, ako joj je jos malo napravim joj jos 30ml. I da mu je tesko ili previse vidjet ces da li ti bljuca ili povrati, ako da, onda smanjis kolicinu i pratis kako ce se ponasati. Jedno jedino pravilo je slusati bebu sto ti govori, ako je njoj potrebno das joj. Ne pratis nikakve tablice i gluposti jer to je generalizirano, a bebe ne funkcioniraju po takvom principu.
A sto se nosanja tice, aposlutno da ju nosim kad god je nervozna, ljuta, tjeskobna sta god..kad se smiri pustim ju na kutnu da malo gleda okolo i istrazuje, pricam s njom itd, kad opet pocme plakat i grintat podignem ju ili stavim u kolica, idemo van ili tako nesto. Znaci samo ju smirujem na rukama, sve ostalo je ovako negdje u kolicima, kreveticu, kutnoj, gymu itd..cesto mi zna tako i zaspat od umora, onda ju samo spustim i nastavi spavat. Ne volim da ju itko previse nosa, ja znam da svi to vole, al na kraju krajeva ti ces ju nosat bespotrebno kad ne treba i otic kuci, a mi nek se kasnije s njom borimo. Ja sam svima odmah naglasila da ne zelim da je se nosa kad ne treba, mogu je uzet malo (pod time mislim na bake i didove, kumu..drugima ne dajemo) eto za zelju, a onda brate ako ces ju vozat u kolicima do prekosutra.
Nea 💗
NevaEva, najbolji nacin ti je nerazmisljati o tome sta ce biti i kako ce biti. Ja iskreno nisam uopce, znala sam kakav si porod zelim i samo mantrala kad taj dan dode da bude sto pribliznije mojim zeljama i upravo tako je i bilo 👍😊
Muzevi, znaci ja sam ona sretnica koju muz ne ganja po kuci cim bebi nesto je. Moj se vec isprakso i necacima i sve zna i bez mene. Ja sam si chill jer znam da se mogu otusirat i oprat kosu bez da ce me netko svaku minutu zvati da je Nei ovo ili ono. Stvarno nemam pojma kako bi da me tako ganja stalno po kuci i vice joj treba ju presvuc, joj bljucnula je sta sad 🙈🤦♀️ rijetki su stvarno muzevi poput mog to kazem bez problema zato jer zaista jesu. Imam oko sebe zive primjere. I moj radi i umori se i ne naspava se i svasta, al cim dode kuci, prvo se malo s njom podruzi ako je budna, onda se tusira, jede i onda ili malo odmori ili kaze meni da obavim sta imam, a on ju preuzima.
Kakanje, vidim da pisete da bebe trebaju naucit kakati 🤔 ja sa svojom nisam imala taj problem 🤷♀️ moja se pokaka bez da se izvija itd..samo cujem da izleti ili se blago zacrveni i tiska, al bez ikakvih zvukova naprezanja i slicno.
Kosa, kosu sam prala isti dan kad sam dosla iz rodilista znaci 3 dan od poroda. Hvala muzu sto je tako dobar, pa sam imala spa tretman za sebe od sat i pol 😊👍
Nea 💗
Odnosi nakon poroda, mi jos nismo cekamo pregled da rijesimo, ali jedva cekamo. Medutim redovno obavljamo druge stvari bez problema vec od 3tj 😝 ja nemam strah nikakav, naprotiv ne mogu docekat.
Pupetta, kod nas je obicno i radi papa test na prvom pregledu, nezz kako je drugdje al eto 🤷♀️
Nea 💗
Sortiraj odgovore
Najstariji