Unname - kao što je netko rekao, probaj se opustiti. Imam frendicu koja je ista kao ti i samo me ispituje "kad bi dijete trebalo (..)?", "jel normalno.." i sl, s obzirom na to da sam doktor. Sreća pa mi pedijatrija nikad nije bila jača strana pa samouvjereno mogu odgovoriti da nemam pojma. Mislim da bi se neke grube smjernice oko motorickog i kognitivnog razvoja trebala popratiti, ali dopustiti široki spektar. Zgodno je kad popricas sa mamama čija su djeca starija pa čuješ do kad nisu pricali/sjedili/hodali itd, a na kraju su sve posve normalna djeca. Evo, ako te tjesi, moj će uskoro 8 mj (korigirano 6 i pol, makar to prati djelomično) i ima širok spektar zvukova, ali jedini donekle smisleni je "baba". A i to mislim da tek vježba proizvođenje različitih tonova ustima. Dokle god je dijete zdravo-opusti se i uzivaj. To i sama sebi govorim kad krenem paničariti oko bebaceve težine i sl.
Cordisoo - znam što želiš reći i u potpunosti se slažem. Ja se samo ko vrag tamjana bojim da on za jedenje ne izokrene dan i noć, jer i tako ne voli jesti po danu nikako. Ali, evo, I nocas sam mu oko pol 6 dala klopu i šta ću. Neću ga držati gladnog. Ova tvoja priča o noćnom hranjenju/prekidanju istog me dodatno ohrabrila, hvala ti!
Voda - pije na Nuk kljunasicu, ali i na onu malu babylove čašu iz DMa. To mu polako naginjem jer bi on najradije sve sasuo u usta, pa se zagrcava.
Plivanje - kad se prijavljujem na Bebe ribe, sama biram bazen ili? Isto tak, ako se sad prijavim, kad mogu očekivati doći na red?
👨🦱 35g, oligoteratoastenozoospermia
👱♀️35g, endometrioza, 2x operacija, niski AMH, visoki FSH
08/2022- uspjeli dobiti 2 zigote u prirodnom cikusu
09/2022- vraćanje 1.blastociste ❌
11/2022-vraćanje 2.blastociste 🥳
Puno vam hvala, divne ste!
Prvi put sam mužu rekla nešto ovako, u smislu sta ako ima neke poteškoće u razvoju (mi smo nakon poroda imali dva uzv mozga, magnetnu, kardiologa, sve je bilo oke) on mi je na to rekao, pa šta i da ima? I to mi je puno znacilo, iako on ne vidi ništa šta i ja 😅
Kupanje i klor- meni je patronazna preporucila barrier kremu od aderme, inace ju koristim najvise za vjetar/hladnocu lice ruke, al mogu cijeli ic, ja doduse nisam nikad isla na bazen sa starijom pa je znam jel ih ta krema sta postopa, al ako se poslije okupa sa samponom, mislim da bi trebalo bit ok. Ovako je fina, malo gusca. Takoder ako je kakica jos mekana/tekuca, mozda bolje planirati iza kakanja ulazak u bazen. Da ne bi bilo😅.
Razvoj djeca se ne usporeduju jer stvarno svako ima svoj tempo. Od prije mala je pricala ka velika s godinu ipo, al je motoricki bila slampava. Moja je motoricki spretna; al pocela je kao govoriti s 2 godine, al pravo je propricala negdje prije 2 mj, doslovno u roku od dva tjedna i sad normalno sve prica, velik vokabular ima, zna puno pjesmica. Znaci neke stvari tako doslovno idu “preko noci” kad dijete osjeti da je spremno. I ona je preskocila puno faza tipa pravo okretanje, stavljanje nogica u usta i sl, al sve sta je radila radila je jako spretno i pravilno, kasnije je propuzala i sjela, al otkad je to napravila, odjednom je naglo krenio razvoj i prohodala je s godinu dana jako spretno bez nahodavanja s rucicama itd. Tako da svako je dijete drugacije i najgore sta se moze raditi je usporedivati jer izludis, znam iz prve ruke😅.
Ally sad je vec velik i stvarno ne mislim da ce zamijenit dan i noc sa hranjenjem u ovoj dobi, al ono sta se zna desiti je da se jako zaigra po danu pogotovo sad nadalje kad razvoj krene i pocne puzati, sjediti itd i onda od sve te igre i svega zanimljivoga “ne nade vremena” tj “zaboravi” jesti😅. Nije da ne budu gladni nego su u svemu tome i to im nekako ne bude prioritet privremeno. Nemoj se ljutit, nisam mislila nista lose rec nit pametovat, to je samo moje iskustvo.
—-
I ja kao mama drugi put ucim dosta toga jer je svako dijete drugacije i trazi drugi pristup, cak u ovoj dobi. I naravno svi imamo neke “greske” od prvog djeteta koje zelimo mozda sad ispravit😅.
I vjerujete i meni bude nekih situacija kad kazem wtf😅.
👩33g👨33g👧3.5g👶1.5g
➕15.2.21. 1. trudnoća, rođena curica 10/21💜
➕ 2.12.22., 2. trudnoća, rođena curica 8/23💜
➕26.10.24., 3. trudnoća
Unname koliko god ti pricali da se opustis nece piti vode jer kako neko prije napisa to nece trajati do godinu dana nego cijeli zivot. Sasvim je ok pratiti osnovni razvoj sto je u nasem domenu kao majki. A ako bas drasticno odstupa u neki stvarima tipa po 3 mjeseca da kaska sa tim cuvenim milestones iliti miljokazima nije zgoreg potraziti i pomoc strucnog lica, defektologa, logopeda, fizijatra, neuropedijatra itd… kao neko ko kod bliskih prijatelja ima dijete sa kasnjenjem u govoru stava sam da ne treba slusati ni neke price tipa “musko ne progovorice kasnije” ili slicno.
Uglavnom, ono sto je dobro jeste da izuzetno brines o svom djetetu ali nemoj ga pokusavati staviti u kalup sa drugom djecom.. i dok god si tako brizna sve sto primjetis da odstupa rano ces popraviti. Kako sam citala nista ti jos ne odstupa vec je neki drugi djecak samo usvojio neku vjestinu prije tvoje bebe.
Eto moja se zadnja od svih beba iste dobi ovdje okrenula sa trbuha na ledja i obratno. Eno ne mogu je uhvatiti sad.. puza u rikverc. Nema sanse pokazati joj naprijed odmah se ukoci. Briga nikad ne prestaje i kako je moja mama rekla rodjaku ciji sin je veliki izbirljivac u hrani i atopicar i cesto prehladjen “ vidis sine kako je tesko dijete othraniti”
Nedaj se tu smo da se jadamo jedna drugoj i podrzimo se 🍀
Ljetovanje izvjestaj uplacena 🇬🇷🇬🇷 avionom pa polako😎
Gripa u punoj snazi me lomi K jos odolijeva 👌👌
10/2022 Bahcceci, PGD zadovoljavajuci.FET 21.11. Beta 02.12.(104),4.12(210),6.12(518)UZV 6+0❤. Qualified 360 uredan. Stize nam devojčica 💗
unname13 Isto sam se previse brinula, osobito na pocetku kad nije vracala porođajnu tezinu. Mene su trznuli muž i patronažne koji su rekli da mi se na faci vidi stres, da taj stres prenosim na bebu (postoje istrazivanja koja potvrđuju utjecaj roditelja na bebu - kako beba sve upije), da ne uzivam dovoljno s njom u tim momentima koji prebrzo prolaze.
Milestoni - na nekim stranicama bi bebe od 6 mjeseci trebale maltene trcat. Ja pratim one nase "najlabavije" a to mi je trenutno Bebivita. Bacim oko i na Mayo Clinic i NHS od UK-a. Cisto da mi ne promakne nesto, al ne zivim za to da beba mora do tad. Ako pokazuje znakove da se nesto događa, ja sretna - bude kad bude. Svi prohodaju. Svi propricaju.
I u Cudesnim tjednima pise da svaka beba preferira nesto drugo, neke fizicku aktivnost - moja ne 😅 . Stavim ju na pod da se malo vjezba a njoj se samo oci micu dok prate mene ili tatu. Tek nakon nekog vremena kad skuzi da je necemo dic i nosat se pocne malo istezat i okretat na bok.
Neke bebe preferiraju promatranje, pipkanje - e tu je moja. Samo da ju se nosat da ona promatra sto se događa. I sve izgrebat. Njoj su nokti vjecito polomljeni.
I Cudesni tjedni navode kad se *najranije* nesto moze pojavit - ali neke bebe ce to tek za nekoliko mjeseci. Svaku nesto drugo zanima.
Dohrana Uveli smo gnjecenu tikvicu uz mrkvu i sve pojede.😄 Presretna sam jer se nadam da napokon po tezini krene rast (ili makar drzat svoj) po percentilima jer je dosad bio blagi pad. Sama si trpa koliko uziva u hrani. Mislila sam da cemo iducih mjesec dana samo isprobavati zlicicu dvije, ali vec sad racunam da joj jedan podoj zamijenim sa pravim obrokom. Od sutra dodajemo teletinu.
Spavanje je koma i s time sam se suživila zasad. Jucer je odradila 2 duža spavanca umjesto 3, ali noc je bila jednako losa - buđenje svakih cca sat vremena. I kod mene su noćna buđenja skoro uvijek popraćeno dojenjem da bi zaspala. Rijetko uspije da joj samo pjevusim pa da zaspe. Nunanje vec duze vremena ne funkcionira kod nas.
Još jednom hvala cure, stvarno ste divne.
Iako sam se tek nedavno uključila, ja doslovno pratim ovaj forum otpocetka, kao neki stalker😅
Ne kasni još uvijek, ali nešto u meni govori da nešto fali. Sad jeli to strah ili stvarno nešto, vrijeme će pokazati, trudim se svakako, i nadam se da će sve doći na svoje.
Što se tiče hranjenja mi nemamo problema, doduše na kasicama smo iako mislim da bi ona bila spremna za komade, ali ja nisam 😅, morat ću se odvazit na to.
Bila sam već spomenula, da smo imale manji prirast, a visok unos ad-a. (Do 4og mjeseca smo izdajali i tad nam je prirast bio odlican) Kad sam promijenila mlijeko sve je došlo na svoje, odnosno prirast je išao preko kila, iako nismo nikad ni bili sitni.
Ja imam sreću da ona sve hoće jesti, imali smo period oko 3,4 mjeseca kad je manje jela, ali mislim da je to bio štrajk. Koliko sam primjerima dosta beba u tom periodu odbija.
Također ja baš pratim da tokom dana unese dovoljno, iako to nije mjerilo da će izbaciti noćna hranjenja.
Ja jednostavno imam sreću što je ona spavalica, na mene🤣
Ne kasni još uvijek, ali nešto u meni govori da nešto fali. Sad jeli to strah ili stvarno nešto, vrijeme će pokazati, trudim se svakako, i nadam se da će sve doći na svoje.
Sve sto me brine za bebu si zabiljezim u mob da ne zaboravim i onda na sistematskom sve ispitam pedijatricu. Oni su strucnjaci i najbolje znaju. Ja bih svakako podijelila te strahove s pedijatrom. Ili ce reci da je sve ok ili poslati na dodatne pretrage ili nesto trece. U svakom slucaju ce pomoci misljenje strucnjaka koji ti pregledava bebu.
Nadam se svakako da je sve ok i da su to samo klasicne brige jedne mame🙂
Runolist jesam spomenula sam ali po njenom je sve to oke, ali dobro nasa ped zna doslovno dnevno imati 100ak djece u ordinaciji.
Njoj je uvijek komentar da je ona odlicna, pa je, nije 😅
Pošto se sa mnom svi rugaju da sam gugl mama, jer sam doslovno u svim grupama, ali ja sam općenito takva, volim se informirati i biti unaprijed spremna na sve. Nisam sad ona luda fb mama koja traži dijagnoze putem društvenih mreža, imam oko sebe i unutar obitelji dosta ljudi zdravstvene struke, pa se imam komu obratiti.
Svakako ako se moje sumnje prodube otići ću na privatni pregled 🤗
Eto da se i ja uključim, po prirodi sam isto lagani paničar i uvijek se bojim da L u nečemu kasni. Vjerujem da to ime i veze s težim porodom i što mi je bio u inkubatoru prvih par sati pa sam premrla od brige. I sad mu želim pružiti i omogućiti sve. Ali ono što sam naučila i na ovom forumu i što me zapravo on najviše poučio je da je nekad manje više. I da mu moram vjerovati! Najljepše mu je kad sam pokraj njega, ali ga pustim. I onda se bacaka i vježba i radi što želi i kako želi. Isto je i s hranom. Nije mi bilo lako na početku blw-a. Ali nikome nije. Jednostavno sam mu naučila vjerovati - i da će pojesti koliko želi i da će iskašljati preveliki komad. I sad je već maher u jelu, ali stvarno. Isto se ne trudim izbacivati podoje ili nešto. Ako želi, dam mu. Pa makar neke smjernice vele za uzrast 3-4 podoja dnevno, a on ih ima masu više, što sad. Izbacit će kad mu neće trebati.
Evo i vezano uz to, da olakšam sebe, dogovorila sam konzultacije u Senzogymu. Ne zato jer imamo poteškoće, nego jer želim da me netko uputi u vježbice i pravilno hendlanje. Velik je, jak ko bik i ako mu neke stvari mogu olakšati, zašto ne :) vjerujem da će i to smiriti moju anksioznost
Eto da se i ja uključim, po prirodi sam isto lagani paničar i uvijek se bojim da L u nečemu kasni. Vjerujem da to ime i veze s težim porodom i što mi je bio u inkubatoru prvih par sati pa sam premrla od brige. I sad mu želim pružiti i omogućiti sve. Ali ono što sam naučila i na ovom forumu i što me zapravo on najviše poučio je da je nekad manje više. I da mu moram vjerovati! Najljepše mu je kad sam pokraj njega, ali ga pustim. I onda se bacaka i vježba i radi što želi i kako želi. Isto je i s hranom. Nije mi bilo lako na početku blw-a. Ali nikome nije. Jednostavno sam mu naučila vjerovati - i da će pojesti koliko želi i da će iskašljati preveliki komad. I sad je već maher u jelu, ali stvarno. Isto se ne trudim izbacivati podoje ili nešto. Ako želi, dam mu. Pa makar neke smjernice vele za uzrast 3-4 podoja dnevno, a on ih ima masu više, što sad. Izbacit će kad mu neće trebati.
Evo i vezano uz to, da olakšam sebe, dogovorila sam konzultacije u Senzogymu. Ne zato jer imamo poteškoće, nego jer želim da me netko uputi u vježbice i pravilno hendlanje. Velik je, jak ko bik i ako mu neke stvari mogu olakšati, zašto ne :) vjerujem da će i to smiriti moju anksioznost
Ja nisam se trudila izbacit, sama je, jer slažem se, vjerujem njoj.
Još su mali, doći će i prospavane noći.
A što se tiče dojenja nije to isto kao i bočica.
Slažem se da to treba na zahtjev. Zapravo ja i sa bocicom hranim na zahtjev. Neki raspored imamo, doduše.
Superv za senzogym, baš sam se i ja razmišljala o tome.
Javi nam dojmove🤗
Sortiraj odgovore
Najstariji