Ljetne bebe 2019.

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    Anja1987
    10. Svibanj 2019. 11:21

[left]STVARI ZA TEBE KAD DOĐEŠ DOMA[/left]
    [left]* mast za bradavice – Purelan (u apoteci, oko 100 kn, ali traje dugo), Melem, Biobaza za bradavice.. Vjerojatno će ti u početku (prvih mjesec dana) bradavice bit ful izranjavane i to boli za poludit, tak da treba mazat. Za Purelan znam da beba smije direktno sisat bez da se pere. Ako ćeš imati velikih problema, postoje komprese (Multimam) koje stavljaš na bradavice, ali to kupuješ naknadno, ak ne pomaže ništa što imaš[/left]
    [left]* grudnjak za dojenje – Procijeni sama koliko ćeš ih trebati, ja ih perem konstantno, zabljucka te beba, curi mlijeko, mijenjam ih stalno, ali njih možeš prati s bebinom robicom, nosiš ih ionako svega par sati, tak da se stalno vrte u mašini.[/left]
    [left]* izdajalica – to ti mogu ja dati, meni neće više trebati. Možda ćeš koristiti, možda ne pa je glupo kupovati unaprijed, a ak ti se ne gadi uzmeš moju, cijela se prokuhava/sterilizira, a ja sam ju sad kupila. Jedino ćeš si kupiti malu bočicu od Aventa onda, jer se u nju izdaja i onda njom i hraniš. Ako ćeš se više izdajati postoje i posudice za pohranjivanje mlijeka i za smrzavanje. Ali to sve kasnije rješavaš, po potrebi[/left]
    [left]* jastučići za grudnjak – mlijeko ti stalno curi tak da ih mijenjaš više puta dnevno. Ja koristim Babylove (Dmova marka ili Bipina, Mullerova), koštaju 16 kn/30 kom, ostali (Johnson's, Avent) su duplo skuplji, a dođe ti na isto, mijenjaš i bacaš stalno[/left]
    [left]* silikonske kapice/šeširići za bradavice – ako beba ne može dobro uloviti bradavicu, ako su bradavice previše uvučene, ako bole.. to kupiš ak će ti trebati[/left]
    * jastuk za dojenje – jastuk u obliku kifle, najbolja stvar na svijetu, spasilo me je za spavanje u trudnoći jer ga staviš između nogu i zagrliš i normalno spavaš pred kraj, a kad rodiš oslanjaš se na njega kada dojiš, a može ti i beba spavati u njemu kada je još mala (skupiš ga i bude kao veliki jastuk za bebu) – samo pazi koji kupuješ, bitno da je punjen granulama, a ne materijalom onak ko za jastuke obične, jer se taj s granulama prilagođava i ostaje na mjestu onako kako si ga stavila

Anja1987
    10. Svibanj 2019. 11:24

[left]STVARI ZA BEBU KAD DOĐE DOMA (DM, BABY CENTAR, Bubamara, Muller)[/left]
    [left]* škarice za nokte – sa zaobljenim rubom (imaš u DMu, baby dućanima). Tek nakon mjesec dana se režu noktići prvi put, u početku se noktići sami gule, jako su meki i tanki. Ako će se puno grebati po licu ima za kupiti u H&Mu male pamučne rukavičice kao vrećice (imam ja dva para)[/left]
    [left]* četka za kosu – s mekom dlakom, često češljati lagano u suprotnom smjeru rasta kose da se iščešljava masnoća da ne dobije tjemenicu[/left]
    [left]* velike blazinice – za pranje guze, lica, kod kupanja.. (meni su najbolje Babylove od Dma, velike četvrtaste, mekane)[/left]
    [left]* maramice u kutiji – držiš ih u svakoj sobi, za obrisat kad beba bljucka, kad ju opereš s vodom i blazinicama da posušiš[/left]
    [left]* Octenisept – za pupak (i dezinfekciju rana i sl.) + prašak za rane ćeš kupiti ako ti patronažna kaže, ako će vlažiti pupak kad otpadne [/left]
    [left]* sterilne komprese male – jedan paket (10 kom, apoteka) – za pupak, kupi odmah par paketa, to ti je za omotavanje pupka dok ne otpadne, za čišćenje očiju ako će beba imati krmeljice gnojne u početku, omotaš s njima prst svaki dan i očistiš bebi usnu šupljinu da ukloniš višak mlijeka da se ne stvore gljivice[/left]
    [left]* pelene – ja koristim Pampers, za početak bijele 1 (to su one kaj sam ti dala paket, sad su neke druge boje) su mi definitivno bile najbolje, sad kombiniram te i zelene, jer kak beba raste, nekad su neke prevelike, preširoke, pa zapravo kombiniraš. Kad rodiš u Dmu ćeš dobit mali paket tih bijelih Pampersica. Ove druge Pampers mi sad s Injom nisu ispale dobre, kao da vlaže na van, bodići su onak bili vlažni svaki put. Al ti vidi koje ćeš koristiti, sad ih ima hrpa. DMove babylove mi se isto čine super, kao Pampersice...[/left]
    [left]* Krema za guzu – Pavlovićeva mast originalna (DM, al ima i drugdje)– meni definitivno najbolja, ali slična stvar su JGL krema, Nivea za guzu i sl.[/left]
    [left]* bademovo ulje – za kupanje (kad kupaš bebu u kadici ukapaš par kapi, jer u početku ne kupaš bebu gelom za tuširanje). Za curicu je isto bitna jer kad joj čistiš pišu onda nakapaš malo bademovog ulja na kompresu pa obrišeš onak unutra, skupi se dosta prljavštine od kreme, piškice, kakice.[/left]

Anja1987
    10. Svibanj 2019. 11:25

[left]* gel za tuširanje – ne bi se kao trebalo prati bebe u početku sapunima, ali ja sam već u rodilištu vidjela da peru bebama guze sapunom koji stoji u sobi, tak da je meni ta spika glupa. Ja sam ih od početka prala kad se pokakaju pod pipom i uvijek im nasapunam guzu jer je ta bebina kakica dosta masna. Isto za oprat rukice svaki dan (stalno su im u ustima), kosu.. Ja koristim La Roche Posay LIPIKAR za bebe, ali Mustela je isto super. (Svake prve srijede u mjesecu u City centru imaš ''žutu srijedu'' kad Ljekarna Farmacija ima 20 – 30 % popusta na La Roche, Mustela, Vichy, Avene i sl., a često bude i u ostalim Farmaciama akcije na te stvari i u web shopovima od nekih ljekarni)[/left]
    [left]* termometar za vodu [/left]
    [left]* kadica – IKEA, jeftina, a super za do skoro 3 godine. Kad se beba posjedne i počne brčkat u kadici,a i za kupanje, glupo je punit cijelu kadu veliku, a i higijenskije je[/left]
    [left]* posudice – plastične zdjelice, jedna za pranje lica, jedna za guzu (u njih staviš toplu vodu, za lice je dobro u početku da je voda prokuhana, pa umočiš blazinicu i pereš bebu par puta dnevno tako samo s vodom. Vidjet ćeš kako će ti biti najlakše kasnije, dal ćeš bebu prati pod pipom ili u kadici, ali to ne treba svaki dan, a ovako parcijalno dijelove tijela pereš stalno. I meni je draže tako s vodom prati bebi guzu i pišu nego vlažnim maramicama, ipak su one kemija)[/left]
    [left]* štapići za uši – za pupak, vanjski dio uha[/left]
    [left]* aspirator za nos – cca 150 kn u apoteci – za nataknut na usisavač i tak usisavaš malcu šmrklje. Vele da je dobro preventivno to radit prije hranjenja, spavanja, mi usisavamo kad vidimo/čujemo da ima problem [/left]
    [left]* fiziološka otopina/Sterimar sprej – za nos prije usisavanja. U početku samo fiziološka, Sterimar i sl. ide od 3 mjeseca. Kupiš staklenku fiziološke i špricu i iglu, tu iglu zabodeš u bocu i izvlačiš po potrebi za nakapat špricom par kapi u nos, za isprat lice, oči..[/left]
    [left]* LUPOCET baby – čepići za temperaturu[/left]

Anja1987
    10. Svibanj 2019. 11:27

@page { size: 8.27in 11.69in; margin: 0.79in } p { margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2; background: transparent } p.western { font-family: "Calibri", serif; font-size: 11pt; so-language: hr-HR } p.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: ; font-size: 11pt; so-language: ar-SA }
    [left]* Bio Gaia – kapi (100 kn) – probiotik, obzirom da imaju nezrela crijeva, pomaže im puno za bolju probavu, ali to ćete vidjeti nakon dva tjedna kako se beba ponaša[/left]
    [left]* Sab Simplex kapi/ Espumisan (60 kn) – ako guta puno zraka kada jede, to ćete isto vidjeti, Maku je pomagalo jer je bio lakom pa se nagutao zraka, a ovo je mehanički lijek, ne kemija, služi razbijanju mjehurića zraka. Inji nije puno pomagalo, al ona nije imala grčeve kao Mak[/left]
    [left]* toplomjer – digitalni, za u guzu (njih sad imaš i u DMu, Mulleru)[/left]
    [left]* Bepanthen mast (bitno da je mast, ne krema jer mast ima B vitamin (ali je bijela i izgleda kao krema)) – za oštećenu kožu, crvenilo guze, prištiće.. može i tebi za bradavice[/left]
    [left]* duda – mi smo kupili s neka 2 tjedna, ne znaš da li će beba htjeti i da li će ti uopće trebati pa kupite naknadno ak skužiš da neće prestat plakati, ovako se ipak smiri. Mak je visio na cici zbog utjehe pa me je duda spasila. Dobro je bar dva tjedna do mjesec dana izdržati bez dude da se beba navikne na cicu. A Inji sam namjerno davala (i tek je s 3 mjeseca prihvatila), jer je počela dudat prst 😊[/left]
    [left]* sterilizator – možeš iskuhavat i u rajngli, ali sterilizator je dosta praktičniji. Ja sam Maku doslovno do kraja iskuhavala sve, i dude i bočice, jer mi se to nekak gadilo samo prat, a mislim da ti imaš iste higijenske standarde - Nek klice skuplja u parku. Od sline bude sve fuj, u one rupice u dudi se nakuplja smeće (to ti moram pokazat kak se čisti), mlijeko, pogotovo adaptirano, je užasno masno, nemreš to dobro oprat vodom. Vidjela sam neki dan super stvar, kuhalo na paru za kad se počne s dohranom, a i zdravije je uvijek kuhati na pari nego u vodi. Uglavnom to skuha, smiksa, a ima i dio za steriliziranje pa imaš 3u1. Možda će ti to biti bolja opcija od kuhanja u lončićima i miksanja štapnim, a onda imaš i sterilizator[/left]

Anja1987
    10. Svibanj 2019. 11:28

[left]* žličica – u Dmu ima jedna u pakiranju s vrhom od silikona i bolja je od svih plastičnih jer je prilagodljiva ustima (trebat će ti za D3 kapi i ako ćete davati kapi za grčeve)[/left]
    [left]* deterdžent – ja koristim Persil za bebe ali iz Mullera jer je originalan (u Dmu i Konzumu je za naše tržište) – tog detrdženta više izgleda nema, ali treba provjeriti još (ima u konzumu tipa,ali to su sve oni detrdženti koji na original pakiranju već imaju HR deklaraciju, a ja uvijek pokušavam kupovati u Mulleru one koji imaju zalijepljenu deklaraciju, jer su onda za njemačko tržište. Isto kao i kašice i pelene, tebi je Muller dostupan, probaj uvijek kupovati sve s dodanom deklaracijom, a ne onom na pakiranju). Sad kupujem Chicco detrdžent, ima ga jedino u Bubamari[/left]
    [left]* omekšivač – Chicco za bebe mi je najbolji jer onak fino miriši, malo ga staviš da ipak omekša veš, kombiniraš i ocat, on ide umjesto omekšivača isto. Ako sušiš stvari u sušilici onda nikad ne stavljaš omekšivač, jer sušilica radi neki čiribu-čiriba s ionima ili tak nekaj i omekšava veš[/left]
    [left]* babyphone – spašava život, pogotovo tebi sa sobom na katu. Lovorka je prošle godine kupila za Evu novi tak da pitaj nju da ti da. Bitno je da je video, jer beba zacvili ili uzdahne i monitor ti se upali i onda trčiš u sobu, jer ne znaš kaj je, a ovak vidiš da je pomakla ruku i da spava dalje. [/left]
    [left]* lampa – neka lampica za bebe, koja emitira blago svjetlo tek toliko da ti vidiš bebu (po noći ćeš se budit svaki čas samo da ju pogledaš pa ti je bitno da ga vidiš cijelo vrijeme, a i za dojenje i presvlačenje da ne pališ velika svjetla) [/left]
    [left]* kinderbet, madrac – u Ikei ima par modela, pazi da ima opciju skidanja bočne stranice što je super kad beba naraste da ti može sama ulazit/izlazit jer je pokora spuštat dijete od 2 godine kad je madrac spušten (u početku složiš kinderbet da madrac bude gore, visoko, kad se beba počne dizati onda ga spuštaš na donju razinu). Bitno je da kad ležiš da možeš kroz prečkice gurnut svoju ruku da potapšaš bebu ako se meškolji, da se ne moraš dizat stalno[/left]

Anja1987
    10. Svibanj 2019. 11:28

[left]*kolica – 3u1. Kad kupuješ kolica, konstrukcija uvijek dolazi sa sportskim dijelom (to je onaj dio od 4 mjeseca do kraja). Ako želiš kupiš i košaru, ona se koristi samo par mjeseci, ali je bolja za spavanje i za tak malu bebu od sportskog dijela, iako i u većinu sportskih može i novorođenče. Ali ako misliš da će ti beba puno biti u kolicima, trebala bi ti i košara. U autosjedalici (koja može ići i na kolica) bebe ne bi trebale biti duže od sat i pol, a nije zdravo da spavaju unutra, jer im se spiga vrat prema prsima pa da im nije disanje otežano. Vidi malo koja bi kolica, AS ti ja dam ovu Lovorkinu, Inja će ju taman prerast na ljeto, a imam i košaru od Mammas&Pappas pa onda možda da kupiš samo njihovu konstrukciju sa sportskim dijelom[/left]
    [left]* muf za kolica – navlaka za nogice za kolica za zimu[/left]
    [left]* navlaka za kišu za kolica (često bude uključeno kad kupuješ kolica)[/left]
    [left]* komoda – za presvlačenje i za stvari bebine[/left]
    * kutijice/košarice – za staviti u ladice od komode i za na komodu za držanje pelena, kremi, kozmetike... (u IKEI ima raznih vrsta platnenih odjeljaka za ladice i kutija)

Anja1987
    10. Svibanj 2019. 11:29

[left]ZA KASNIJE[/left]
    [left]* mobil – ono kaj se nakači na kinderbet pa se vrte neke životinje, likovi iznad bebe uz muziku (to je interesantno tek s 2 mjeseca)[/left]
    [left]* baby gym – podloga za na pod/kauč s lukom s igračkama, isto za malo kasnije, iako je dobro što prije stimulirati bebu[/left]
    [left]* putni krevetić + madrac [/left]
    * njihalica – za bebicu nakon mjesec dana, obično s mobilom iznad, s ljuljanjem

Anja1987
    10. Svibanj 2019. 11:30

[left]Robica za bebu:[/left]
    [left]- odjeća se označava brojevima od 50 (što označava dužinu) ili mjesecima (newborn, 1 month, 1-3 months). To ćeš skužit s vremenom kaj bebi paše i kak on raste koja mu veličina odgovara. Svaki proizvođač ima drugačije veličine. Ja kupujem H&M, Next uglavnom – imaju super osnovnu liniju za bebe u svim veličinama i lijepih boja i dezena i onak npr. 2-5 para hlačica u kompletu ili bodića i to je basic program koji je uvijek u dućanima (Next samo online jer je jeftiniji nego kod nas u dućanima, besplatna dostava iznad 150 kn i dođe ti doma za 3 dana). [/left]
    [left]Beba će ti u početku trebati brojeve 50 (možda samo benkice bijele, ostalo se brzo preraste) i 56/ newborn / 1 month – al meni je to sve bilo dobro prva dva mjeseca, neke stvari čak i duže, a Mak je bio velika beba. Ja sad stvarno imam sve za bebu, ove osnovne stvari, bez obzira kaj je Inja zimska, a Katja ljetna beba i neće se veličinom podudarati u sezoni, ali basic imaš apsolutno sve. Budeš si naravo kupila, ali samo ono kaj će ti se sviđati i sezonske stvari, ali generalno robicu imaš[/left]
    [left]* benkice (ono kaj se kopča na prsima, da se ne oblači preko glave, za početak) – često ćeš to mijenjati jer se zabljucka[/left]
    [left]* bodi dugih rukava – par komada[/left]
    [left]* pidžame jednodjelne – pazi da kupuješ sa zatvorenim stopalima – 5 komada minimalno (ispod toga mu oblačiš benkicu ili bodi, ali je najjednostavnija stvar jer se lako oblači, otkopčavaš samo oko nogica za presvlačenje) (uzmi 56)[/left]
    [left]* pamučne hlačice – opet pazi da imaju stopala – par komada (odmah uzmi 56 jer su stopala jako mala, a uvijek možeš prefrknut rub)[/left]
    [left]* donji dio trenirke malo deblje – 2 kom, to bude bez stopala[/left]
    [left]* čarape – 5 kom[/left]
    [left]* pamučne kapice tanke – 56 veličina, mozda dva kom 50 za prvih tjedan, dva jer beba mora imat kapicu stalno u početku pa da joj ne spada, ali glavica brzo raste[/left]
    [left]* vunena kapa – jedna ti je dosta, za prve izlaske[/left]
    [left]* trenirka, vestica, skafander – napol će ti biti zimska beba pa ti treba par toplih stvari za izlaženje[/left]
    [left]* rukavice – jedne za izlaske[/left]
    [left]* podbradak – više komada, bebe puno bljuckaju, a ako će slinit kao Mak, stalno su im prsa mokra pa treba mijenjati...[/left]

Anja1987
    10. Svibanj 2019. 11:30

POSTELJINA
    [left]* plahte – 3 kom (U Ikei ima plahtice s gumicama, 2 komada u pakiranju bijele i plave, super su). Da ne moraš stalno mijenjati jer će beba bljuckati, ja svaki dan mijenjam tetra pelenu ispod glave, onako na duplo stavim [/left]
    [left]* platnena ogradica za kinderbet – da se beba ne udari kasnije kad se počne micati, ali je dobro za početak da mu ne puše, ipak malo zaštiti[/left]
    [left]* dekice – deblje 3 kom (za kolica, za kinderbet, jedna ti je uvijek u pranju...)[/left]
    [left]- tanje 2 kom – za ispod deblje dekice, kasnije za ljeto (dekica nikad dosta, i za kinderbet i za kolica, stalno umataš bebu, ljudi ti diraju, stalno pereš..)[/left]
    [left]* jorgan + šliferi – vidi da li ga želiš pokrivati jorganom ili tanjom i debljom dekicom kad je mali[/left]
    [left]* vreća za spavanje – ja sam napravila grešku što Maka nisam uspjela naučiti rano na vreću, kasnije nije htio, a uvijek se otkriva pa ga pokrivam cijele noći. Ovak obučeš klinca u pidžamu i u vreću i ne misliš dal je otkriven. Isto tako zbog neke eventualne sigurnosti da se beba ne pokrije dekom po glavi kad je mala[/left]
    [left]* tetra pelene – 20-30 kom (služe za sve, kao podloga kad staviš bebu na kauč, negdje vani, podloga u kinderbetu ispod glave, za na rame kad se nosi, za pokrit kolica/sjedalicu od sunca... totalno potrošni materijal. Ja imam hrpu bijelih LOLA kaj se iskuhavaju, i lijepe šarene idu kao na 60, al ja to sve iskuhavam. Tih šarenih imaš u Bubamari i Baby centru i svugdje po netu i prekrasne su[/left]
    [left]* gazice/krpice – kao male tetra pelene (Lola - 6 kom u paketu,treba ti bar 4 paketa) – krpice za sve, vrtiš ih u mašini svaki dan, za brisanje kad bljucka, podmetneš kad dojiš njemu ispod vrata i sebi oko grudnjaka jer sve curi, za obrisati uši, lice, uglavnom ko tetra pelene samo trošiš i iskuhavaš)[/left]
    [left]*Ručnici – 3 komada, bar 70 x 70 cm, s kapuljačom na jednom čošku[/left]
    [left]* mali ručnici iz IKEAe – to mi je super za sve, kad mu samo pereš guzu/lice blazinicama, isto ko i krpice za bljuckanje, iskuhavaju se... za kajgod (pakiranje od 10 kom 20 kn)[/left]

Anja1987
    10. Svibanj 2019. 11:32

Evo curke, to je to. Oprostite ako sam vas zaspamala, ali u najboljoj je namjeri jer mislim da je ovdje stvarno sve na jednom mjestu. Zanemarite ove neke osobne komentare meni upućene, iskreno nije mi se dalo sad editirat taj popis pa sam vam ga poslala ovakvog, u originalu :D 

Javite se ako je nešto nejasno ili imate dodatna pitanja, i još jednom - sretno nam svima! <3

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.