Ajme nisam znala.da su to ukinuli...meni je isto bila.uvijek puna plaća za bolovanje zbog male.Bas me zanima sad kad dobijem plaću za 1.mj kako.ce mi.obracunati jer sam bila doma 6dana...javim vam
Super Šlihti. Ipak, meni se to čini ok... mislim da je u drugim zemljama Europske unije još i gore stanje oko porodiljnog, bolovanja, naknada.... možda se varam? Da li netko zna kakva su prava vani?
Jutro zenice kako ste 😊
Lagertha ja sam u njem,al neznam bas kako to ide oko bolovanja..a porodiljni imas pravo godinu dana primati,tj ak se odlucis bit doma do djetetove npr 2god onda ti prepolove porodiljni pa ti prvu godinu daju 50% i drugu 50%.. to je koliko ja znam jer tu sam skoro 2god,al radim god dana i nisam uzimala nikad bolovanje,a ovo mi je prva trdudnoca tako da neznam kako kod nas to sve ide a pogotovo tu..dns sam citala da i za porodiljni predajes tek nakon rodenja djeteta..
Jutro cure!
Nadam se da je vama započelo puno bolje nego meni. Od sinoć kašljem ko budala, sve me živo već boli. Još na to sve imam osjećaj ko da mi se sva moguća gadost koja se nalazi oko mene skupila u neku kuglu koja mi je zapela u grlu i svaki put kad se zakašljem, počne mi se povraćati koliko je to odvratno. Sad baš popila najvući čaj u životu i malo je bolje. Ko da sam to spalila ili šta već. Nadam se samo da to nije trenutni učinak.
Bok cure!
Evo ja sma bila u petak na pregledu i bila sam 17+1 i ginekolog je rekao da je za 2D ultrazvuk još malo diskutabilno za prognozirat. Beba je imala ruku između nogu, pa se zezao da ako čoha jaja da je sigurno muško :D da možda je dečko, ali da čekamo idući pregled jer može biti i povećan klitoris (napomenuo je da je takvih slučajeva puno, a vjerujem da svi znamo nekog kome je pogrešno rečeno. tako da ipak čekam još konačnu potvrdu.
Radim u financijama, pa što se tiče bolovanja za dijete, sve ovisi o politici firme. Poslodavac ima pravo isplatiti od 70% do 100%. Kod nas je politika kad ideš zbog djeteta imaš 100%, a zbog sebe 70%. također ovisi o prosjeku plaće u zadnjih 6 mjeseci.
Oprosti KFK, ne razumijem. Kakve veze ima prosjek plaće sa bolovanjem? I s obzirom da naknada plaće za dijete do 3 godine ide preko HZZO-a kakve veze politika firme ima s tim?
blu5 - Naknadu plaće za bolovanje za dijete tebi isplati firma, a onda ona traži refundaciju od HZZO-a. Refundacija ovisi o prosjeku plaće, a HZZO postavi granicu kolika je ta plaća.
Primjerice ako imaš plaću cca 5000kn i ideš na bolovanje za dijete, firma će ti to isplatit i refundirat si taj iznos od HZZO-a. .
A ako imaš veću plaću npr. 10000kn i ideš na bolovanje za dijete HZZO će refundirat samo dio. Sad ovisi o firmi hoće li ti ona isplatiti samo taj dio za koji je dobila refundaciju ili po prosjeku tvoje pune plaće.
Kod nas je politika da ako imaš plaću 10000kn i npr. cijeli mjesec si na bolovanju dobit ćeš prosječnu plaću u prošlih 6 mj, što je opet 10000kn (ako uzmemo da ti je plaća fiksna). A firma će od HZZO-a namirit samo dio. Tj dio troška će snosit HZZO, a dio firma.
Druga neka firma će ti za mjesec bolovanja za dijete isplatit samo ono što je uspjala refundirat od HZZO-a.
Meni su u prvoj trudnoći u 16 tjednu rekli da je 90% decko, a onda u 18 tjednu ipak potvrdili curku!☺💋❤
Šlihti zato ja još uvijek čekam.. A idući pregled je u 22 tj pa očekujem da će bit točno. i da će beba biti dobor okrenuta
Sortiraj odgovore
Najstariji