Ljetne bebe 2016.

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    Abies
    08. Ožujak 2016. 16:43

Ma nek ceka susilica odluku do jesen zime. Sad mi je ormar no1. Hvala ejic :*

Abies
    08. Ožujak 2016. 16:58

Zumbul u bolnici sam sve light dobivala. One sirne namaze jogurte. Snita dvije kruha i putar. Pa rucak riba s povrcem. Juha bez rezanaca. Voce. Snita dvoje kruha i hrenovke. Vecera nesto kao rucak. A doma su mi najdraza bila variva ili juhe s puno povrca i kockicama mesa. I rizota. A mm se nije bunio, recimo podrzao me. Bunio se na blage zaprske neslanost nezacinjenost, nista strasno...onda veli sorry da ti ne smijes. Sokiras se dijagnozom i snadjes.

Dunyasha
    08. Ožujak 2016. 17:07

Ej curke!
    Zumbul, zao mi je zbog dijabetesa, ali vjerojatno se moras naviknuti na rezim prehrane pa ce biti lakse.
    Ivf, jako si slatka s trbuscicem i super za kilazu, svaka cast!!
    Mare, cekamk cetvrtak ko ozebli sunce, da cujemo kako je bebica!
    Inaj, sad vec kad trebas peglu, kupi tu parnu. Pogledaj malo po ducanima tipa technomarket, elipso, emmezeta- mozda imaju na popustu. 

Mi bili na trudnickom. Za sve curke koje planiraju roditi na Sv. Duhu, evo informacija: 
    U trudnicku ambulantu treba ponijeti nalaze SVIH pretraga koje ste radile u trudnoci, pogotovo nalaze krvne grupe i rh faktora, nalaze briseva i brisa na strepkokok, koji se radi kod socijalca krajem trudnoce.
    Soecijalizantica rekka da, kad nam trudovi traju izmedu pola minute i minutu i tako sat vremena- vrijeme je za dolazak u bolnicu i tada idemo direktno u radaonicu. U obvezan dolazak u rodiliste ulaze i prsnuce vodenjaka te krvarenje.
    Potpisujemo pristanak na hospitalizaciju i "informirani pristanak". E sad, ono sto se meni nije svidjelo je cinjenica da je zapravo podatak o tom " papiru na kojem potpisujemo da pristajemo na zahvate za vrijeme poroda" vrlo nonsalantno spomenula i da, one zene koje nemaju pojma ni o cemu (a cini mi se da ih je bilo strasno puno tamo) ne znaju da bi nas oni, zapravo, prije svake intervencije morali obavijestiti, a ne da im mi unaprijed potpisujemo bianco dozvolu.. No, ocito je takva praksa... 
    Nadalje, Dianatal gel mozemo donijeti i oni ce nam ga aplicirati. Pri pregledu u (pred)radaoni i pri masazi medice. Medicu ne rezu ako bas nije potrebno i nastoji ju se ocuvati. U predradaoni je dozvoljeno kretanje, ne treba lezati. Za radanje se stolac namjesta tako da je zena, zapravo, u polozaju polusjeda, s nogama blizu sebi, da lakse tiska. Kade i stolcica nema. Epiduralna je dostupna, i bilo bi dobro, ukoliko razmisljamo o njoj, da imamo nalaz krvi (crvena krva slika) koji nije stariji od mjesec dana. Jer nas, u tom slucaju, mogu odmah pikati, ne moramo cekati da nam oni izvade krv, pa dok dodu nalazi itd..
    Drip ne ide po defaultu. Rodilju se pregledava svaka 2 sata i ukoliko se otvara 1-2 cm u tom razdoblju, to smatraju okej i ne daju drip. 
    Na carski po defaultu idu zene kojima se u TA procijeni da je beba prevelika za vaginalni porod, kod visokog tlaka, loseg nalaza ctga u (pred)radaoni i u 90% slucajeva zene kojima su bebe na zadak. Porod induciraju u 41+ tjednu, kod dijabetesa i preeklampsije.
    Za dns je to to.
    Ja sam jako razocarana zapravo zenama. Od nas 30 ak koji smo tamo bili, ja i jos 2 smo postavile pitanja, s tim da sam ih ja imala, naravno, najvise. Ne interesiraju se pretjerano, e sad, jel to od neugode ili ih ne zanima, ne znam... Ali djelovale su dost "upijajuce", tj. ono kaj nam kazu, tak cemo mi napraviti. Nista ne propituju..
    Vidjet cemo kako ce biti u cetvrtak. Javim vam sve.

inaj
    08. Ožujak 2016. 17:32

Valjda je to glavni problem kao što je rekla doula žene neznaju koja su njihova prava pa šute i slušaju i rade sve kako im kažu i na usude se išta drugo da pitaju i zamole....
    kak sam jučer išla na rebro, ujna je bila sa mnom pa sam joj pričala kaj smo čule na tečaju i slaže se da svakak probamo trudove najveći dio odraditi doma da skoro da preskočimo predrađaonu, njoj  je čak vodenjak i puknuo doma pa je i s tim što kasnije došla u bolnicu ali nebi se ja s time igrala....mislim se držati onoga što smo čuli na tečaju...

zabica25
    08. Ožujak 2016. 17:32

Dunja, super informacije si dobila i dobro da si postavljala pitanja, svaka čast!
    Curica - dobro došla..koja su ti imena ostalim dvjema kćerima?

Idem ja obavim instrukcije i onda na koncert! Hana već sad tulumari, a nije ni počeo koncert,,,mrvica mala mamina i tatina...dobro, sad je već velika :)

Život je pun iluzija i želja, a meni najviše treba DIJETE! :)

Majadila
    08. Ožujak 2016. 17:35

Bok cure!
    Samo da kazem nesto na temu GD. Zumbul, zao mi je da su te takvi nalazi zadesili, iako ako sam dobro zapamtila iznose, stvarno je granicno.
    E sad... 
    Prvo, iznos kalorija. Nema nikakve logike da se dijeli isti jelovnik u istom iznosu kalorija  svim zenama neovisno o godinama, visini, tezini i dnevnim aktivnostima preporucuju. Ponekad stvarno ne mogu vjerovati kako lijecnici takve stvari ne prepoznaju, kada i malo informativniji laici mogu. Kuzim da zapravo nutricionizam nije u njihovom podrucju, ali bi sustav mogao biti tu bolje poslozen da se onda zenu usmjeri nekom nutricionistu. No dobro. 
    Dnevne kalorijske potrebe ovise o par parametara i od osobe do osobe se mogu dosta razlikovati. Netko ce za potrebnih 1800kcal morati jesti na silu da to zadovolji, a netko ce s time ostati gladan na kraju dana. 
    A drugo, mozda jos i gore - je primjer tih jelovnika. Dijabetes se prvenstveno odnosi na problem u metabolizmu ugljikohidrata, a to je ono sto se uglavnom najcesce i (prekomjerno) konzumira - kruh, tjestenine, rize, pekarski proizvodi, sve varijacije slanog i slatkog junka, vecina industrijskih proizvoda, gotova i polugotova jela itd... Cak i integralne varijante npr. tjestenine i rize treba kolicinski ograniciti jer su i to ugljikohidrati, samo imaju vise vlakana i nesto vitamina/minerala, ali kada se to ogoli dobije se bijela varijanta. Ograniciti kolicine bi znacilo do 50g tih skrobastih ugljikohidrata po obroku (vaze se prije kuhanja). 
    Proteini, masnoće i vlaknasti ugljikohidrati (svo povrće i voće) nisu problem i oko toga se prehrana i treba vrtiti. Pa cak i ozlogašena banana, koja uvijek prva nastrada , je okej ako je jedna-dvije dnevno. Nitko nema dijabetes zbog banane. Krumpir je najbolje kuhani, i isto kao i mahunarke samo paziti da se ne pretjeruje s količinama, jer su to isto ugljikohidrati, ali su okej. Ono sto bi svakako trebalo izbaciti su slatkisi, grickalice i sokovi. Postoje brdo recepata za zdravije verzije kolača i slastica, koji su safe za sve. Fruktozu isto bolje izbjegavati jer opterecuje jetru ako se konzumira pretjerano (a netko ko je jeo puno slatkoga, pa to samo zamijeni s fruktozom - sigurno ju unosi previse). Tijelo dobije dovoljno fruktoze za baratanje kroz voce i ne treba ju dodatno unositi kroz zamjenu za secer. 
    Kao zamjenu je najbolje koristiti ekstrakt stevije od Kala, ima u boljim ljekarnama. Bas ekstrakt, jer ove verzije stevija koje su preplavile police svake trgovine je šit i ima steviju u tragovima. 

Dakle, ovi njihovi jelovnici su puni kruhova, žemički, hrenovki, tjestenina, riza.... Ali glavno da je meso svo nemasno, a temeljci povrtni. I sirota jaja ne vise od 4 tjedno. 
    Joooooj. 
    Uglavnom. Da su meni postavili GD, ja bi to ovako: Izracunala svoj TDEE npr ovdje 
    http://fittobepregnant.com/pregnancy-breastfeeding-calorie-calculator/
    Provjerila bi na nekoj od tablica da li mi je trenutni prirast u nekim granicama 
    http://www.trudnoca.net/prirast-tezine-u-trudnoci/

Ako je - slozila bi si jelovnik kolko mi je ispalo na prvom linku za tromjesecje u kojem jesam (meni je 2360).
    Ako sam dobila previse, slozila bi si jelovnik koliki mi je TDEE (meni je 2060 kcal). 
    I taj jelovnik bi bio npr. zobene (50-60g) za dorucak, sa svime i svacime. 
    Medjuobrok neko voce i neki orasasti plodovi.
    Rucak meso, mahunarke, brdo povrca, salata. 
    Medjuobrok neka salata sa tvrđim sirom ala mozzarella.
    Vecera kajgana, ili posni sir, opet s brdo povrca. Ili ostatak od rucka. 

I onda bi to imalo nekog smisla. I onda to nije nikakva dijeta, vec se postavljaju stvari kako bi trebale biti postavljene oduvijek. Vjerojatno zvuci komplicirano, ali nije. 
    Ali i samo da se izbace ove stvari koje sam nabrojala, vec je super pomak. Ako se zena drzi tih njihovih uputa, uopce ne vidim na koji nacin se tu drzi GD pod kontrolom, dapace.

Abies
    08. Ožujak 2016. 17:42

T tecaj jel priznaju bilo ciji ili mora biti na sv duhu? Super puno informacija. Bravo

Abies
    08. Ožujak 2016. 17:46

Eh da i za pegle i sl. Meni je tehnopolis isplativ. Na vesmasini ustedjela bar 500kn

Abies
    08. Ožujak 2016. 17:49

Thanx dunyasha. Mm nece ponovo na predavanje pa mi malo bedara ak zele svoj

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.