E, a sad da malo pametujem sta sam naucila na tecaju:
Babica nam je rekla da je Magnezij najbolje uzimati kroz hranu. Za grceve i to. Rekla sam kak mi je gin. prepisala 3 tablete dnevno. Ona kaze da je to previse. Bas kod jakih grceva 1. Inace jesti banane koje su bogate mg. Zrele banane za poticanje probave, one zelenije za usporavanje probave. S tabletama skoz prestati u 36.tjednu. Banane se mogu slobodno uzimati.
Zeljezo se isto bolje iskoristi kroz hranu + nema mucnina i teskog sjedanja na zeludac.
Najbolje je zeleno lisnato povrce ( listovi cikle imaju hrpu zeljeza, vise nego spinat), crveno bobicasto voce i Müsli. Ali kaze ne Müsli s mlijekom jer se onda ponistava zeljezo, nego sa vocem i sokom tog voca.
Niski tlak - ulje ruzmarina - pod nos u trenutku vrtoglavice i tamnjenja pred ocima ( to ce meni dobro doci) i za svakodnevno - mazanje potkoljenica tim uljem, od stopala prema gore.
Sta se tice poticanja trudova kad budemo u terminu, a bebi se nece van, nije htjela davati nikakve savjete jer kazu da su to babske price i nije dovoljno istrazeno ni dokazano pa da ne zeli snositi poslijedice. Jedino je rekla da do termina u svakom slucaju izbjegavamo cimet i bosiljak jer oni poticu otvaranje.
Pitala sam za ananas i mango jer ih izbjegavam jesti iz istog razloga pa je rekla da njega mogu slobodno jesti. Da moze negativno utjecati jedino ako pojedem 3 dnevno. Dodala bi da bi onda sve zene koje zive u tropskim krajevima radale ranije ( jer im se prehrana bazira na tom vocu), a to nije slucaj.
Preporucila nam je da od 36. tjedna pocnemo piti caj lista maline jer on moze olaksati porod.
prvi tjedan 1 salica dnevno, drugi 2 i dalje po 3 salice dnevno.
Masiranje međice - isto od 36.tjedna - postoje bas ulja za to. Ima na youtubeu video.
E sad, neke stvari za koje nisam sigurna da su u potpunosti primjenjive i u Hrvatskoj...
Ovdje u svakoj radaoni ima stolcic, kada, pilates lopta, tus i tkanina koja visi sa stropa koji se mogu korisititi za vrijeme trudova. Pticu sto vise kretanja da se beba spusti sto prije. Ima i cd player pa si poneses muziku koja te opusta da svira. Isto tako se nalaze ulja za masazu koja muz ili babica koriste da ti olaksaju trudove, isto tako i aromaticna ulja i svijecice.
Kad rade ctg, mozes birati lezeci, sjedeci ili stojeci polozaj.
Radati mozes i na sve 4 ako hoces.
Forsiraju nadoknadu tekucine, tako da ti svako malo dolazi babica s flasom vode i tanka te da ne dehidriras. Isto tako svako malo te salju prazniti mjehur jer ako je pun, bebici je otezan prolazak glavicom u zdjelicu. Jesti mozes sve dok nisi 5 cm otvoren. Ali kaze da ti poslije ni nije do jela.
Epiziotomiju ne rade rutinski nego samo u slucaju da je beba u opasnosti i tek nakon tvog pristanka ( kazu da je manja steta kada prirodno popucas jer tada pucas na najtanjem djelu koze, a kad se zareze, moze nastaviti pucati po rezu bez potrebe. Razlog zsto se prije rutinski to radilo je da se ubrza doktorima sivanje jer je lakse sivai po cistom rezu)
Klizmu ne dobivas uopce, jedino ako je sam trazis.
Mislim da sam danas ispunila kvotu tipkanja :)
A rekli su mi - ako je strast, proći će. Ako ne prođe - ljubav je.I nije prošlo...
Iva pa neka ti je sretan,najsretniji, ove godine stize najljepsi poklon! 👏💞😍😋🍰🎂🍹🍷🍸🍦🍨🍧
.. what doesn't kill us, makes us stronger...
E i jos jedna bitna stvar za koju nisam znala.
Rekla je da oko 37.tjedna pitamo na uzv jel bebi glavica fiksirana vec u zdjelici. Jer ako nije, a dode do puknuca vodenjaka, pupcana vrpca moze prva uci u zdjelicu i beba glavicom pritisnuti na nju.
U tom slucaju treba istog trena leci na pod i zvati hitnu da te u lezecem polozaju transportira u rodiliste. Gdje god bili, pa makar nasred ulice.
Rekla je da nekad ovi iz hitne traze da ako zena zivi u zgradi dode dolje ( jer sta ce joj biti od par koraka) ali rekla je da se izricito zahtjeva da oni dodu po tebe. Jer moze ugroziti bebu.
A rekli su mi - ako je strast, proći će. Ako ne prođe - ljubav je.I nije prošlo...
foto upload
Evo mi smo jucer bili na razgledavanju bolnice u kojoj trebam roditi i jednostavno sam oduševljena.
Rađaonu sam uspjela uslikati koja je odlična, boje su totalno opuštajuće i tople. Osoblje je pristupačno i jako drago, sve u svemu jako sam zadovoljna izborom za sada.
MalaKoza nama su isto sve to rekli na tečaju, samo su nas upozorili na čaj od lista maline, da se ne smije pretjerati s njim jer omekšava jako tkivo pa je kasnije i oporavak sam po sebi duzi.
[url=http://www.thebump.com/?utm_source=ticker
IvaLea -Sretan ti rođendan!!!
Starim nisam komentirala - sjećam se da si spominjala probleme s leđima, šteta što ne možeš epi, ako si baš htjela. A kolko ja znam, na leđima je najgore rađat - otvor kroz pubičnu kost smanjuje se za 30% u tom položaju i to je zapravo najgori položaj. Nadam se da ćeš dobit stolčić ili biti u položaju na sve četiri ili čučećem... u svakom slučaju puno bolje. Nemoj se sekirat oko toga. Ja ću sad baš pitat svoju dr. može li mi dat neku "dijagnozu" da ne moram na leđima
MalaKoza bacit ćeš na sve u bed s ovom slikom! Što reći, blago tebi i neka ti porod prođe baš onako kako želiš. A ovo za prolaps pupkovine to je jaaaaaaaako rijetko da se desi samo od sebe - češće se to događa kad buše vodenjak pri indukciji. Ali hvala za info.
Iva sretan rodjendan! Uzivaj u danu. Neka te svi razmaze
Babycoming joj i taj brod. Kako ima muz ugovor 6+2 ili 4+1? Bas steta da nece biti uz tebe u startu. Nadam se da imas pomoc i da neces biti sama.
Sarlina nije cr tako katastrofalan. Mozda lakse kad si svjesna da tako mora biti. A boli poslije... Nije ono sto od prikaza plusica bas zelis (ok netko i zeli) al znas da ima opravdan razlog.
Crazy, i nama je rekla da je ekstra rijetko, ona je od 1000 porod koje je radila imala samo jedan taj slucaj. ali nikad se ne zna. Bolje imat na umu.
Kleopatra, jako je slicno i u rodilistu gdje cemo mi ici, samo nema tapeta nego su radaone u jednoj boji, uglavnom u skladu s kadom :D
Pozdrav svima bas ste vrijedne u budenju i tipkanju! Ovdje je sunce i idem do lidla po cvjece pa ipak da posadim nesto na balkon.
mala koza super savjeti sa tecaja, hvala da si podjelila s nama .ovde eu austriji su isto radaone takve i moze se uzet cd, i u principu mozes rodit i na sve 4. ako ti je tako lakse. Za rezanje sam ja odma na pocetku pitala ginekologa i on mi je rekao da je imao samo 3 slucaja gdje je morao rezati a sve druge su prosle bez.
Veselim se mom tecaju ali to ce tek bit u srpnju :)
Sta se stokke kolica ovde ih svi vozaju, ja nisam previse odusevljena iako mi je prijateljica pokazivala sta se se s njima moze , i nekako imaju ovaj dio malen za stvari, tako da ako zalutas u trgovinu kuda sa stvarima? Al kao ima neki dodatak koji isto extra moras kupit. Ja sam vise za retro stvari hihi
Puse svima 😘😘😘
Jutro ljetnice nadam se da je noc prosla bez vecih muka..sretno svim curama na pregledima..
Iva sretan rođendaaaan 😄 provedi dan po svom gustu
Malakoza hvala na info,nisam to znala
Abies ti njegovi ugovori na brodu su toliko cudni da ni on sam nezna puno, zasada znamo samo da je u 10.mj kuci..a sto se tice pomoci,mama je tu,kuma..svekrva je oprala ruke od svega tako da..
idem do lidla,nadam se da cu bit sretne ruke
uzivajte u suncuuu 🌞
Sortiraj odgovore
Najstariji