Bravo, svaka čast treba se boriti za sebe i svoje dijete bez obzira koliko drukčiji bili, zato je svijet interesantniji i ide dalje zbog nas drukčijih
Još smo jakooo daleko od škole ali ja nisam išla na vjeronauk, bila sam jedna od tri iz razreda a neće ni moja djeca ići.. to znam odavno, prije nogo su se rodili još.. :P
url=https://lilypie.com]
Nažalost, ovo nije prvi put da čujem slično, neugodno, iskustvo s vjeroučiteljicama/ima. I iako još imamo godinu dana vremena do škole, razmišljam da kćerku ne upišem na vjeronauk. Sama sam kao dijete, kad baš i nije bilo pametno, išla na vjeronauk koji se održavao u Crkvi. Gdje bi, čvrsto vjerujem, i trebao biti! Ovo je bespotrebno maltretiranje, ali i dijeljenje djece u startu. Ujedno stvara i averziju prema crkvi jer su, koliko čujem, od vjeronauka napravili najstresniji bauk. Djeci se prijeti da neće moći na pričest, krizmu, ako ne dolaze na vjeronauk, ne dolaze u crkvu na nekakva dodatna predavanja, na mise, na zornice, na ne znam više što. I djeca su u panici! Mene uz vjeronauk vežu lijepa sjećanja. Popodne bismo, mislim dvaput tjedno, nas par iz razreda i ulice išli. I ondje stjecali neka nova prijateljstva i zapravo učili nešto lijepo. Najviše me dirnulo: ne čini drugome što ne želiš da čine tebi. A mi to danas činimo. Djeca koja ne idu na vjeronauk, bilo da su druge vjere, ateisti ili pak jednostavno ne žele ići - izvrgnuta su rugla. Najgore od svega, bauljaju školom dok vjeronauk traje. Sama, izolirana. Djeca koja idu bivaju ovako isprepadana. To je zadiranje u obitelj. Traumatiziranje djece. Vjeronauk treba vratiti u crkve pa tko želi neka ide. Vjeroučitelji su si uzeli previše toga za pravo. Vrijeme je da im se stane na kraj.
Na vjeronauk idu djeca u cijeloj Europi osmi u dvije zemlje. On je izbačen iz škola kod nas u vrijeme jednoumlja tj. Jugoslavije.
Ustav RH jamči pravo na odgoj roditeljima koji biraju konfesionalni vjeronauk. To čine katolici, pravoslavci, muslimani i drugi u RH.
To što država nije uvela etiku za one koji ne biraju ni jedan od gore spomenutih, to je nešto drugo.
Osim toga da su djeca izvrgnuta ruglu od druge djece naprosto nije istina.
Nije vjeronauk jedini izborni predmet. Imate i engleski i njemački kao drugi strani jezik. Za te predmete ne vrijedi bauljanje po hodnicima i slični komentari
Bravo mama :)) nažalost..vaša priča,postaje svakodnevnica.. i apsurd..ko nam djecu uči
Bravo za mamu :)
Ja sam već davno prije djece odlučila da neće ići na vjeronauk jer su mene kao dijete vjeroučitelji i velečasni kažnjavali radi mojih logičnih pitanja i nisu željeli razgovarati o tome. Taj isti vjeroučitelj je još kod nas u školi i ne želim da moje dijete to prolazi. Ako će htjet, moći će iči na vjeronauk u crkvu za pričest7krizmu, al ovak -NE
Kolika hrpa gluposti, totalnog pres*** i pravljenja od muhe slona
Kolika hrpa gluposti, totalnog pres*** i pravljenja od muhe slona
A da neko tvoje dijete uči da je idiot zato što vjeruje u bajke npr, ili da mu je tata idiot jer ga nije briga za svoje dijete i kako i čemu ga drugi uče?....? Kako bi reagirao?? Bi li uopće reagirao?
Ja se sjećam male konfuzije nakon što sam počela ić na vjeronauk...s jedne strane teorija evolucije i s druge strane priča o Adamu i Evi rezultirala je time da sam u svojoj dječjoj glavici Adama i Evu zamišljala ko majmune ali neovisno o tome, vjeronauk mi je ostao u sjećanju kao lijepo i korisno iskustvo prvenstveno zbog dobrih vjeroučitelja. Nisam doživila nikakve ucjene ni traume, nego upravo ono što je svrha svake vjere- učili su nas dobrom ponašanju, empatiji i poštovanju kako samog sebe, tako i drugih. A što se konkretnog događaja iz članka tiče-vjerojatno bi i ja postupila isto kao mama iz članka, jer ovdje je u pitanju loš pedagog a ne vjeronauk.
Adam znači čovjek, Eva - majka svih živih. Biblija odgovara na pitanja Zašto? i Čemu? je čovjek nastao, tj. koja mu je svrha i cilj, a prirodne znanosti Kako? i Kada? je nastao svijet i čovjek. One se ne isključuju već nadopunjuju.
- sedam dana u Bibliji shvaćajte u konteksu sedmodnevnog židovskog oblikovanja vremena, a ne doslovno
Žao mi je gospođe koja iz vlastite isfrustriranosti napada vjeroučiteljicu koja djeci želi prenijeti vrijednosti kulturnog ophođenja i cjelovite obitelji. O stvaranju svijeta u sedam dana ne bih trošio riječi kad već i vrapci na grani znaju da je to slikoviti govor koji u sebi ima dublju poruku. To je doduše nešto što dotična gospođe nije naučila u osnovnoj školi. Naime, neka pogleda udžbenik iz biologije za sedmi razred i uočiti će rečenicu pri dnu jedne stranice "Vjeronauk i biologija se ne isključuju već se nadopunjuju".
Žao mi je gospođe koja iz vlastite isfrustriranosti napada vjeroučiteljicu koja djeci želi prenijeti vrijednosti kulturnog ophođenja i cjelovite obitelji. O stvaranju svijeta u sedam dana ne bih trošio riječi kad već i vrapci na grani znaju da je to slikoviti govor koji u sebi ima dublju poruku. To je doduše nešto što dotična gospođe nije naučila u osnovnoj školi. Naime, neka pogleda udžbenik iz biologije za sedmi razred i uočiti će rečenicu pri dnu jedne stranice "Vjeronauk i biologija se ne isključuju već se nadopunjuju".
A meni je žao tebe jer iz svoje isfrustriranosti napadaš majku koja se bori za svoje dijete ako si ti sam toliko zaglupljen da naguravaš bibliju svima koji shvaćaju da je biblija velika izmišljotina.Bilo tko sa normalnom inteligencijom i voljom da malo razmisli brzo će shvatiti da je religija samo busines i sredstvo za kontrolu masa
Ali vrijeme ti ( i religiji) polako izmiče jer sve je više ljudi koji razmišljaju svojim glavama umjesto da slijepo slijede fanatike poput tebe....
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji