Nas_bebac, ja nemam nesanicu preko noci, dobro spavam, samo sto se probudim prije 5 u zadnje vrijeme i vise ne mogu zaspati, ali srecom ne ustajem kroz noc na wc :)
Dija, bravo za dobre rezultate! Je to pretraga koja se obavezno radi ili si ti isla na to? Sto se njome zapravo radi (ispituje)?
Dea_Rene, tako je, neke cure vec imaju imena pa su rekle. Ako imate i vi, slobodno reci pa nadodam :)
Petrapp, sta ti nije termin poroda onda oko 2 tjedna prije mog? Napisala si da je dan prije mene, jel to znaci da ti racuna po utrazvuku zbog kasnije ovulacije?
Lea1202, dobrodosla! Kad je slijedeci pregled? Imas vec djece ili ti je ovo prvo?
Bruncili, slazem se! Ako smo trudne nismo ni bolesne ni invalidi! Mene zato sto sam na bolovanju dozivljavaju kao da moram biti prikovana za krevet i sazalijevaju. Vec su mi rekli da se ne smijem kupati u moru, putovati brodom do obliznjeg otocica (10ak min voznje) i slicne gluposti :( Zanemari nepotrebne komentare, slusaj svog doktora i sebe kako se osjecas i gotovo :)
Christyy, zasto bi te netko osuđivao? Nisam stekla dojam da je nijedna od nas u grupi takva. Svatko zna za sebe najbolje, neke mame ne rade, neke ganjaju karijeru i sve je to odlicno. Ja nisam neki karijerist, ali nije mi dijete nesto jedino na svijetu, i dalje namjeravam raditi, usavrsavati se i sve ono sto me ne cini samo majkom. Naravno, obitelj je najvaznija :)
Takodjer, ne sjedim doma po cijele dane, dovrsavam rad iz jednog programa koji sam upisala tijekom zime, idem na izvanredni faks jednu godinu (do kraja 6. mjeseca), i skupljam trenutno papire za dobiti ovlastenje za samostalni rad (sve to na komplikacijama, snalazim se nekako). Mi cure mozemo sve!
Teta90 rekla mi je termin na temelju datuma začeća, ali to ti je sve relativno, a da je po zadnjoj m onda bi bilo 1.10., a opet vodi trudnoću po zadnjoj m, ma tko će ga znati više, danas mi je ugl rekla da ćemo drugi puta korigirati termin prema tome što će vidjet na uzv, najbolje mi je kad me netko pita a kolko si sad trudna se skroz više zbunim među tjedima
Petrapp, najjace mi je kad me netko pita koliko sam trudna, i onda kazem u tjednima, i vidim da ljudi imaju upitnike nad glavom Vise ni sama neznam kako ljudima govoriti, pa kazem nesto otprilike da njima bude lakse :) Ja cu vjerojatno na indukciju ranije, zbog heparina, jer se bebe na njemu nesto brze razvijaju, dosegnu svoj rast oko 37-38tt, a i posteljica stari, pa ne racunam da cu docekati sredinu listopada.
Teta to mi je ginekolog preporucio zbog godina. Stara sam valjda 🤣 pitao je hocu ici na nifty, rekla sam ne. Pa je pitao hocu na triple test, rekla sam ne znam jer nisam znala sta je to. Kaze on hajde obavi bar to. Rekoh u redu. Moze. Nije obavezno, tko zeli napravi. Gleda se rizik downovog sindroma, edwardsovog i oštećenje nuralne cijevi. Izvade krv i naprave ultrazvuk.
Teta90 baš to što kažeš upitnici nad glavom, ti ćeš na indukciju, ja možda na carski onda isto oko 37 tj, tako da možda neće bi biti u listopadu beba. Al će nam biti zanimljivo kad se počnu redati porodi, još malo pa smo na pola puta, neke već i jesu, sve u svemu vrijeme mi tako brzo leti
razmisljala sam dali da ovo napisem ili ne, da ne mislite da samo pametujem - i ide u dva dijela jer sam ga ja naravno oduzila tema stetnosti kojecega - mozda ja imam durgacijji pristup i vidjenje svega toga, jer sam takoreci iz branse i nagledala sam se svega i svacega....nazalost je tako da NITKO ne moze reci koliko cega je stetno za fetus a nece nikada ni biti tocnih podataka jer bi malo koja zena dala da se na njenoj trudnoci ispitava bilo sto tako da se sve iskazuje vjerovatnocama. mislim da bi trudnice trebale biti informirane i onda na kraju same odluciti koliko su rizika spremne snositi.
napr. cisti je mit (i glupost) da nagli prestanak pusenja bude sok za organizam - pusenje ima jako slabu fizicku ovisnost, dakle sve je kako tko sebi poslozi u glavi. cinjenica je da je pusenje stetno za trudnoci ali to se ne odrazava samo na velicinu bebe i trajanje trudnoce nego moze imati uticaja napr. na neuro-razvoj. kazem moze - a i ne mora, tako da je svakoj prepusteno da za sebe odluci. cak bi za trudnocu bilo zdravije oni nikotinski flasteri ili zvakace nego ispusit cigaretu, jer nije samo do nikotina, citava masa stetnih stvari se unese u organizam kroz inhaliranje gorece cigarete. i da bivsi pusac sam.
lak za nokte i nije toliko stetan jer je nokat mrtva koza i predstavlja neku vrstu barijere izmedju organizma i laka. naravno ne trebas sad inhalirat taj lak kao ni aceton da ga skines \
farbanje/kozmetika: jako slabo istrazeno iako postoje odredjene studije koje pokazuju ucestalost pojedinih oboljenja kod majki koje su se farbale tokom trudnoce i koje su koristile odredjenu vrstu kozmetike (posebne kreme koje su btw prilicno skupe). ja sam odlucila da se ne zelim nosit s tim riikom i iako imam puuuuno sjedih, farbanje ceka dok Nicholas ne dodje...tako je bilo i s prvom trudnocom. slazem se sa Issom da u prvom tromjesecju nikako a poslije tko voli nek izvoli...
Alkohol: cak sam cula i od dosta ginekologa koji kazu da casa vina/piva/bilo cega nije problem....ja se s tim ne slazem s tim nikako. kao sto rekoh nitko ne moze reci kolicinu koja je dovoljna da osteti plod, naravno sto veca kolicina to je vjerovatnoca veca da ce nesto biti ali isto tako i casa vina vec moze ostetiti plod u nekom smislu i da se to ne vidi odmah. napr. dijete u 2. osnovne ima probleme sa koncentracijom - prva pretpostvka ce biti jbg imas peh a malo tko ce dovesti u kontext pijenja alkohola za vrijeme trudnoce iako upravo to moze biti razlog...ono divno ljetno vece kada smo se opustili pa otvorili flasu vina....(volim i ja popit casu dobrog vina pa i dvije ali od pozitivnog testa do poroda je absolutno tabu!)
da se razumijemo nisam neki "health-freak", radim i ja dosta stvari koje su ne zdrave i sigurno sam i ja i moja djeca izlozeni uticajima koji su sve samo ne zdravi ali ovo sto sam nabrojala su sve stvari bez kojih ruku na srce mozemo i izdrzati pa i vise nego tih 9 mjeseci trudnoce. tako da ne osudjujem nikoga samo vam dajem par informacija, na vama je da odluciti koliko rizika ste spremne nositi
Teta90 bas tako. Mozemo sve, naravno ovo sto sam napisala se odnosi na to da je sa bebom i samnom sve u redu. Naravno ako nesto bude da bi i ja bila doma i odrzavala trudnocu, ovako mi je sve isto kao i prije trudnoce
Evo da se i ja javim :) bili na pregledu i sve je ok sa bebicom. Moju nedlucnost o spolu je beba rijesila i stisla nogice pa se niti nevidi jos 😂😂 mjerio je bedernu kost koja je 2cm i glavu ona je 3,5cm. Kaze da je to ok i da beba odgovara tjednu u kojem jesam.
Dea_Rene, bravo za pregled i napredak, samo neka tako i nastavi!
Sortiraj odgovore
Najstariji