kako doma provjeravate šećer...čitam da provjeravate..i večeri...niej valjda da si kupujete one aparatiće za to? Kako se sjećam podosta je skupo..i oni i trakice
gestacijski dijabetes imala sam na početku trudnoće, kad sam prvi put izvadila krv negdje 9-10.tjedan u laboratoriju mi je u sklopu kks-a glukoza na tašte bila 5.7.
isto nisam imala pojma da mora bit 5.1 ili niže za trudnice. naručila sam se kod endorinologice, a u međuvremenu sam si nakon par dana ( prije pregleda) izmerila glukometrom natašte glukozu i bila mi je 6,4.
stavili su me na dijetu koje sam se zaista rigorozno držala... negdje 15.-16. tjedan napravila sam OGTT i bilo mi je sve u ref. granicama osim početni na tašte mi je bio 5.2.
nastavila sam sa dijetom. išla sam dvaput tjedno na pilates, dosta šetala sa psom, krumpir, paštu i bijeli kruh i gotovo izbacila (ako da jela sam integralnu paštu i rižu, kruh samo crni, i to 2-3 šnite na dan). jela sam puno povrća, voća koje smijemo, mesa i ribe,ali ugljikohidrate sam svela na minimum. psihološki je to dosta teško iako nisam tip od slatkiša ali nisam jela slatko niti u prigodama tipa rođendani, božić i slično, znači dva mjeseca bez ijednog keksa, torte i slično. bila sam se prestrašila tog šećera.prije cca ,mj i po dana ( sad sam 5 mj trudna) nabavila sam glukometar i mjerila bi si sat vremena nakon ručka. prvi put nakon mj i po - dva dijabetičke dijete bi si mjerila šećer i sat vremena nakon ručka bio bi mi 4.8-5.2.htjela sam vidjeti koliko imam za rucak "lufta" pojesti tjestenine ili krumpira. neke dane bi namjerno s tim pretjerala s time da vidim kako će mi biti šećer i nikad nije bio preko 5 i nešto. od tada nisam više na dijeti, povremeno si pruštim kolač i slično, jedem i dalje sve ali zdravo. i dalje kupujem crni kruh, jedem puno voća i povrća, redovito vježbam ali nisam opterećena. prvu kilu sam dobila nakon 5 mjeseci trudnoće. (počela sam trudnoću s 55, nakon dijete sam pala na 53, sada sam vratila izgubljene kile i dobila još kilu dvije).
dijeta ne mora biti da se gladuje jer to nije poanta (iako fali bijeli kruh, slatko i slično onome ko to voli), nego se jede puno zdravije nego što inače trudnice jedu.nekome to jako teško padne a nekome ne.
sama dijagnoza zvuči grozno, kad čuješ riječ dijabetes, ali ne dajte se preplašiti, držite se preporuka i sve će biti ok. i istina je da se češće javlja u kasnijoj trudnoći, ali ja sam je imala samo prva 3-4 mj.
sretno svima!!
Osobno bi mi bio veći stres da sam se patila s nejedenjem onoga što volim i od toga bi mi samo skočio šećer
Ništa nisam izbacila, ništa promijenila i šećer mi je uvijek 5.1-5.3 natašte i boli me briga. Više to njihovo nabijanje stresa oko tog šećera i stalne kontrole i bockanja podižu šećer nego kolači koje ja pojedem.
U zadnjih 10 godina su smanjili tu granicu za šećer baš dosta i mene to iritira i ne pada mi napamet da dozvolim da od mene netko radi majmuna i da mi ograničava šta ću jesti jer je to normalan šećer.
Sva sreća pa mi je doktorica normalna.
Evo mene s pregleda. Rekla gin da ogtt nije dobar jer je na taste 5.2 vrijednost. Druge su super vrijednpsti al prva je gestacijski. I sad moram svaki mj na vv radit guk i drzat dijetu. :( bas ga izmisljaju uzas.
Sortiraj odgovore
Najstariji