27. listopada 2014.

Dvije osobe zaražene HIV-om izliječene su matičnim stanicama

matične stanice
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon dvije transplantacije matičnih stanica berlinskom pacijentu Timothyju Brownu test na HIV bio je negativan. U drugom slučaju, pacijent iz Bostona je prestao uzimati antivirusne lijekove te se virus uopće više ne može pronaći u krvi

Prema podacima Ujedinjenih naroda, 34 milijuna ljudi u svijetu trenutno živi s virusom HIV-a. Ova bolest je otkrivena 1981. godine, a AIDS godišnje usmrti gotovo 1,8 milijuna ljudi.

Iako postoje različiti načini sprečavanja prijenosa ovog virusa, 2012. godine je više od 300.000 beba rođeno zaraženo ovim virusom. Virus HIV-a s se smatra najopasnijim i najrasprostranjenijim pa su mnoga istraživanja usmjerena na rješavanje tog problema. Već predugo se borimo s ovom bolešću, a napredak je donedavno bio vrlo malen.

Berlinski i bostonski pacijent

Čudo se dogodilo 2008. godine, kada je od HIV infekcije izliječen berlinski pacijent Timothy Brown. 47-godišnji Brown je 2007. godine imao dvije transplantacije matičnih stanica zbog leukemije i HIV-a s kojim se borio. Nakon terapije i transplantacije, njegov test na HIV je bio negativan.

"HIV je nestao. Izliječen sam. Prošlo je više od pet godina od druge transplantacije, koja je obavljena 2008. Liječnici kažu da sam očišćen od obje bolesti", rekao je Timothy Brown, koji je pokrenuo i zakladu za borbu protiv AIDS-a.

Rezultat je fascinirao znanstvenike i liječnike širom svijeta, pa je znanstvena zajednica svoja istraživanja usmjerila na generalizaciju onoga što je učinjeno. Matične stanice koje je Timothy primio imale su posebnu genetsku mutaciju, koja je matične stanice učinila prirodno otpornim na AIDS. Ključno je bilo shvatiti kako usmjeriti transplantacije s matičnim stanicama bez genetske mutacije.

Napokon su istraživanja dovela i do stvarnih rezultata. U drugom slučaju, liječnici iz Bostona (SAD) su matične stanice primijenili bez mutacije gena CCR5. Terapija je bila uspješna, a pacijent je prestao uzimati antivirusne lijekove te se virus uopće više ne može pronaći u krvi.

Nova istraživanja

Matične stanice se svakodnevno pojavljuju kao moguće rješenje za najozbiljnije zdravstvene probleme današnjice kao što je virus HIV-a. Za AIDS još uvijek ne postoji niti cjepivo, niti lijek, pa su matične stanice jedina nada za mnoge oboljele. U svijetu se provodi veliki broj studija s matičnim stanicama, koje se bave istraživanjem i tretiranjem bolesti za koje do sada nije bilo lijeka. Osim AIDS-a, matične stanice su nada za oboljele od dijabetesa, multiple skleroze, cerebralne paralize i mnogih teških, do sada neizlječivih, bolesti.

Nedavno je svijet obišla i vijest o dječaku oboljelom od cerebralne paralize, koji je liječen s matičnim stanicama iz svoje pupčane vrpce, koje su sačuvane prilikom poroda. Ovo je bio prvi uspješan tretman cerebralne paralize u Europi. Dječak je u Njemačkoj doživio srčani zastoj, a nakon reanimacije i tri doze adrenalina ostao je totalno paraliziran.

Dva tjedna poslije, na Pedijatrijskoj klinici u Bohumu, u Njemačkoj, odobrena mu je transplantacija matičnih stanica, sačuvanih u najvećoj njemačkoj banci Viti 34, kako bi se obuzdala cerebralna paraliza koja je zahvatila njegov organizam. Tri godine nakon transplantacije, medicinski izvještaj potvrđuje uspješnost liječenja. Dječak sada hoda, sastavlja rečenice, a napredak je svakim danom vidljiv.

Slučajevi kao što je izlječenje AIDS-a, cerebralne paralize i drugih teških bolesti, potiču nova istraživanja i ulaganja u studije. Matične stanice postaju primarni izvor za terapije i nada za mnoge oboljele.

Više o pohrani matičnih stanica možete saznati ovdje: Spremanje matičnih stanica Ili na Facebook profilu: BIO SAVE Hrvatska

Više pročitajte u specijalu Čudotvorna krv iz pupkovine!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.