Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 13. ožujka 2014.

Krv iz pupkovine pomaže u liječenju teških bolesti

banka matičnih stanica
Foto: BioSave
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon transplantacije krvi iz pupkovine kod jednog njemačkog dječaka koji je nakon zastoja srca doživio ozbiljno oštećenje mozga i ostao u vegetativnom stanju, njegove životne funkcije i sposobnosti neprestano se poboljšavaju, pružajući ohrabrenje i roditeljima i medicini

Mozak je jedna od slabih točaka svakog čovjeka. Počevši od djece, tisuće ljudi svake godine doživi neko oštećenje ovoga organa, sve do najgoreg epiloga. Brige su višestruke i za one koji prežive srčani udar. Oni se suočavaju s doživotnim posljedicama koje ponekad dovode i do cerebralne paralize.

Lijek iz pupkovine 

Nada u pobjedu medicine nad ovom bolešću nedavno se ipak ukazala. Prvo je eksperimentalno dokazano da transplantacija krvi iz pupkovine može spriječiti nastanak paralize. Zatim je u siječnju 2009. godine obavljena i prva transplantacija krvi iz pupkovine, s ciljem suzbijanja te bolesti. 

Dvoipolgodišnji dječak primljen je u pedijatrijsku bolnicu Ruhr, u njemačkom gradu Bohumu, zbog stalnog povraćanja i tahikardije. Do tada se normalno razvijao, ali mu se stanje naglo pogoršalo. Došlo je i do zastoja srca! Dvadeset i pet minuta je trajalo oživljavanje, a tek je četvrta infuzija adrenalina dovela do obnavljanja otkucaja i uspostavljanja cirkulacije. 

Dječak je preživio, ali je ostao u vegetativnom stanju, bez motornih aktivnosti i bez odgovora na podražaje. Neuropedijatrijski pregled je otkrio hipoksično-ishemijsku ozljedu mozga.

Roditelji su užurbano tražili alternativu. Raspitivali su se i o mogućnostima liječenja krvlju iz pupkovine koja je nakon dječakovog rođenja pohranjena u banku matičnih stanica Vita 34 u Leipzigu. Transplantacija je brzo odobrena i obavljena u skladu sa strogim njemačkim standardima. Devet tjedana nakon reanimacije dječak je intravenozno primio svoju krv iz pupkovine sačuvanu u njemačkoj banci Vita 34. Ubrzo je došlo do značajnih promjena u psihomotornom razvoju. Nakon sedam dana dječak je odgovarao na akustične podražaje, a nakon četiri tjedana ukočenost mišića je smanjena. 

Stalni napredak 

Dva mjeseca nakon transplantacije i vid se popravio, a kontrola mišića je bila bolja. Dječak je mogao shvaćati, žvakati, gutati, smijati se, čak i izgovarati neke riječi. Godinu dana od transplantacije matičnih stanica dječak je već identificirao predmete, životinje, a motoričke sposobnosti ruku su poboljšane.

dječak cerebralna paraliza | Author: BioSave Foto: BioSave

Nakon druge godine od transplantacije samostalno je jeo, hodao uz potporu i upotrebljavao neke riječi. Njegov zdravstveni napredak se nastavlja, posebno u pogledu govornih sposobnosti. I sve to nakon teškog oštećenja mozga te oživljavanja koje je trajalo 25 minuta, kada mogućnosti za preživljavanje nisu veće od 6 posto. S tim da i djeca koja prežive, više vegetiraju nego što žive. 

"Naši rezultati, zajedno sa sličnim uspjesima jedne korejske studije, otklanjaju sumnju u djelovanje ove terapije", kaže prof. dr. Arne Jensen iz Klinike za ginekologiju Ruhr na Bohumskom sveučilištu, u kojoj je zahvat obavljen. Na ovom slučaju medicina intenzivno uči. A dječakovi roditelji su, naravno, presretni - nisu ni naslućivali kako su dobar potez napravili kada su se odlučili na pohranjivanje njegovih matičnih stanica u Viti 34. To danas pobuđuje nadu u potpuno ozdravljenje njihovog sina. 

Ponosna Vita 34 

Vita 34 je njemačka banka matičnih stanica, poznata po visokim standardima pohranjivanja i obrade krvi iz pupkovine. Posjeduje sva odobrenja za upotrebu uzoraka koje čuva. Stoga u ovoj kompaniji s ponosom ističu da je to omogućilo da se transplantacija odradi u izuzetno kratkom roku od zahtjeva dječakovih roditelja. 

Inače, već je 26 uzoraka koje je čuvala Vita 34 uspješno iskorišteno za liječenje teških oboljenja. To je više nego u svim obiteljskim bankama u Europi zajedno. 

U Hrvatskoj je njemačka banka matičnih stanica 'Vita 34' zastupljena preko ovlaštene tvrtke 'Bio Save Premium'. 

Više o pohrani matičnih stanica možete saznati ovdje: Spremanje matičnih stanica Ili na Facebook profilu: BIO SAVE Hrvatska

Više pročitajte u specijalu Čudotvorna krv iz pupkovine!