14. travnja 2013.

Bronhiolitis

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bronhiolitis je akutna upala pluća uzrokovana respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Upala se razvija u najsitnijim bronhima i bronhiolima. Suženje bronha dovodi do otežana disanja (dispneja) koje se često očituje zvižducima.

Kada stavite dijete na prsa ili mu ponudite bočicu, primjećujete kako mu se disanje ubrzava i kako ispušta zvižduke. I točno je, brže se umara. Ovi znakovi mogu upućivati na upalu koja se obično javlja zimi, bronhiolitis, nazvan još i "astmatiformni bronhitis".

Ako je vaše dojenče mlađe od 3 mjeseca liječnik vam može predložiti smještanje djeteta u bolnicu na nekoliko dana. Nadzor i asistirana ventilacija pomoći će mu da lakše preboli ovu bolest.

Glavne mjere u liječenju starijega djeteta su polusjedeći položaj, ovlaživanje zraka, aspiriranje sluzi, respiratorna kineziterapija i pravilna prehrana (osobito hidracija unošenje dovoljne količine tekućine). Dijete može udisati i aerosole koji omogućuju širenje bronhiola, a u slučaju jake upale potrebni su i antibiotici.

Imunitet nakon preboljena bronhiolitisa je kratkotrajan jer se RSV javlja u više oblika, pa opetovani bronhiolitisi nisu rijetkost. Međutim, ako je vaše dijete imalo tri bronhiolitisa prije navršene druge godine života, možda ima ranu astmu, osobito ako u vašoj obitelji već ima sličnih slučajeva. Prema tome, potreban mu je liječnički nadzor.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.